«Στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί μετά το δημοψήφισμα. Στο τραπέζι βρίσκεται η ελληνική πρόταση και διεκδικούμε μια οικονομικά βιώσιμη λύση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μια υπαναχώρηση. Δεν διεκδικήσαμε πέντε μήνες να φύγει η χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά να βρούμε μια διέξοδο και να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί νέα βάρη και ανάγκη για νέα δάνεια. Θέλαμε –συνέχισε– βιώσιμους στόχους αλλά και μια αναδιάρθρωση χρέους. Αν αυτό δεν μας το δίνουν αυτό, η επιλογή είναι να δεχτούμε τον φαύλο κύκλο; Εμείς λέμε όχι και διεκδικούμε από τον λαό ισχυρό μήνυμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Σημείωσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή, με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση. Υπογράμμισε πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει Βουλή, έχει Κοινοβούλιο. Σε ό,τι αφορά στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα τη σεβαστεί. «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι νόμος του κράτους είναι ό,τι ψηφίσει ο λαός και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα διαπραγματευτικό εργαλείο. αν ο λαός θέλει λιτότητα και μέτρα που θέλουν να διαλύσουν τη χώρα, θα σεβαστούμε την επιλογή, αλλά δεν θα την εκτελέσουμε εμείς, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Σχετικά με τις προτάσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί έναν φαύλο κύκλο, ενώ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη. «Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε, και αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία του κ. Γιούνκερ και της κ. Μέρκελ, τόνισε ότι δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. «Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση», συμπλήρωσε και κατηγόρησε τους εταίρους ότι δεν είχαν στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το σχέδιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά οι εταίροι θέλουν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και να σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας. Απέναντι σε αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός, συμπλήρωσε. «Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται, και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα στέλνει πίσω ένας ολόκληρος λαός», πρόσθεσε. Ο ελληνικός λαός, τόνισε, θα παραμείνει κυρίαρχος και ευρωπαϊκός. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ και αυτό θα γίνει όταν θα έχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα. Σχετικά με την πληρωμή του ΔΝΤ ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε, «είναι δυνατόν να μην μας δίνουν παράταση μέχρι το δημοψήφισμα και να περιμένουν την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ»;

Χάνει €14,6 δις από την 1η Ιουλίου

Αντιμέτωπη με μια ανυπολόγιστη καταστροφή βρίσκεται η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, οπότε και θα λήξει το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία. Πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν ότι από τη στιγμή που η χώρα θα χάσει την προστασία του προγράμματος, πέραν του ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέχει ρευστότητα μέσω ELA, χάνει και ένα ποσό της τάξης των 14,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 10,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη από τα ομόλογα. Επίσης, η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση των €1,6 δισ. η οποία λήγει σήμερα δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει τη χώρα στο καθεστώς των «ληξιπρόθεσμων οφειλών». Εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στις αρχές του μήνα προς το ΔΝΤ προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι οφειλόμενες δόσεις Ιουνίου προς το Ταμείο.

Πηγή: Φιλελεύθερος