Η δύσκολη Δευτέρα των τραπεζών

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/06/28-h-dyskolh-deytera-twn-trapezwn.html
Στον «αέρα» βρίσκονται οι τράπεζες, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη και στο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, μέσω του ELA, στις εγχώριες τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά αύριο, Δευτέρα.
Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συγκαλέσει εκτάκτως σήμερα τα εταιρικά τους όργανα (Εκτελεστικές Επιτροπές, Επιτροπές Διαχείρισης Κρίσεων κ.ά.) προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και τα νέα δεδομένα, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αύριο κανονικά, δίχως τη δυναμική παρέμβαση-υποστήριξη της ΕΚΤ.
Χθες επικράτησε πανικός με μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ στα περισσότερα σημεία της χώρας και, παρά τις προσπάθειες των τραπεζών για την επανατροφοδοσία των μηχανημάτων με ρευστό, μεγάλο μέρος τους τέθηκε εκτός λειτουργίας. Οι αναλήψεις μετρητών εκτιμάται ότι προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ.
Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ που, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και των αποφάσεων του χθεσινού Eurogroup, θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης ή αν θα «τραβήξει την πρίζα» στις τράπεζες δύο ημέρες πριν από την τυπική λήξη του προγράμματος Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην «Κ», εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένα και απαισιόδοξα για το πώς μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, από το σημείο που έχουμε βρεθεί, ώστε να λειτουργήσουν αύριο κανονικά οι τράπεζες. Οπως εκτιμούν, με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει να κινηθεί εκτός χρονοδιαγραμμάτων και πολύ πιθανή την αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ αύριο, είναι εξαιρετικά δύσκολο το Ευρωσύστημα να χορηγήσει νέα ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Χωρίς πρόσθετο ELA, οι ελληνικές αρχές θα υποχρεωθούν σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των τραπεζών –για μία, δύο εβδομάδες– και στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι περισσότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι, μετά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε, έχει διαμορφωθεί ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας. Αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπου του μεταφέρθηκε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι είναι ευθύνη της ΕΚΤ να εξασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, δήλωση που θα μπορούσε να διαβαστεί ως προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είχε απειλήσει την ΕΚΤ ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, απαιτώντας η ΤτΕ να συνεχίσει να παρέχει ELA.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του ευρωσυστήματος, είτε να τερματίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο διατραπεζικό σύστημα Target2 που πρακτικά είναι ανάλογο του να «κόβεις την παροχή ρεύματος» είτε ακόμα και να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας τους. Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο φθινόπωρο η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών ασκείται από την ΕΚΤ.
Αναλυτές σημειώνουν ότι αν δεν προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ στη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), στο πρότυπο της Κύπρου. Σημειώνεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών γίνεται με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και απόφαση της κυβέρνησης μέσω της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να λάβει μια τέτοια απόφαση κατηγορώντας το Ευρωσύστημα ή την ΤτΕ ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, τότε οι τράπεζες, αύριο Δευτέρα, είτε θα ανοίξουν μέχρι να εξαντληθούν τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου για λόγους ασφαλείας.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού το βράδυ της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε αιφνιδιασμό, έκπληξη και μεγάλη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών. Δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική ενημέρωση προς τις τράπεζες ώστε το σύστημα να προετοιμαστεί για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αναλήψεις που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση.

Αμέσως μετά τη δραματική ανακοίνωση, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν αργά το βράδυ σε ΑTM τραπεζών για αναλήψεις μετρητών, ενώ η εικόνα επιδεινώθηκε δραστικά από το Σάββατο το πρωί. Σχεδόν παντού υπήρχαν μεγάλες ουρές, ενώ από το απόγευμα ένα μεγάλο ποσοστό, που ορισμένες στιγμές έφτασε το 50%, των ΑΤΜs τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες διαθέτουν περίπου 5.000 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα.


http://www.kathimerini.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files