-->

Θρίλερ: Με δύο κείμενα στο Eurogroup -Ενα της Ελλάδας και ένα των θεσμών

 http://freshsnews.blogspot.gr/2015/06/25-eurogroup.html
Στην κορύφωσή του φτάνει σήμερα το διαπραγματευτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να «σφραγίσει» μια συμφωνία όντας αντιμέτωπος τόσο με τις αντιδράσεις των δανειστών, όσο και με αυτές της κομματικής βάσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
13:32: Κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι:
  • Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε νέο κείμενο προτάσεων στους θεσμούς
  • Διεκδικεί την εξαίρεση του ΦΠΑ για τα νησιά
  • Κάνει, όμως, άλλες υποχωρήσεις
13:16 Ο Τσίπρας αποχωρεί από την εξαμερή
13:15 Στο Eurogroup θα συζητηθεί η αρχική πρόταση των δανειστών αφού δεν επήλθε κάποια συμφωνία από τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγο
13:13 Ο Τσίπρας μπήκε και βγήκε από το κτίριο της Κομισιόν μέσω του... γκαράζ -Τώρα η βελγική αστυνομία με τις μηχανές αναμμένες περιμένει για να τον συνοδεύσει

13.07: ΜΝΙ: Πιθανό να υπάρξει νέο Eurogroup το Σάββατο
Με τον Αυστριακό ΥΠΟΙΚ Χανς Γεργκ Σέλινγκ να δηλώνει ότι η τελευταία διορία που έχει μπροστά της η Ελλάδα είναι η Κυριακή, το πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει πως υπάρχει πιθανότητα ενός νέου Eurogroup το Σάββατο.
Όπως αναφέρει το ΜΝΙ, το κείμενο που συντάχθηκε από τους θεσμούς έπειτα από διαβούλευση με τον Αλέξη Τσίπρα μεταφέρθηκε στο Eurogroup που συνεδριάζει σε λίγες ώρες. Αν εκεί δεν υπάρξει συμφωνία, τότε για να προλάβουν άπαντες την προθεσμία της Κυριακής, τότε θα υπάρξει ένα νέο Eurogroup (το τέταρτο μέσα σε λίγες ημέρες) για να μπορέσει να φτάσει σε μια συμφωνία. 
13.05 O ανταποκριτής του ΜΝΙ στις Βρυξέλλες Σάιμον Μαρκς τουίταρε την έξοδο των κυρίων Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ γράφοντας πως για ακόμα μια φορά η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
13:04 Τι περιλαμβάνει το έγγραφο-πρόταση
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το έγγραφο περιλαμβάνει το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint).
Το έγγραφο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών που είχαν σημειώσει ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.
Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνικής πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.
Παραχωρήσεις Κομισιόν
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω, σύμφωνα με την Καθημερινή:
  • μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ,
  • στο ασφαλιστικό και
  • τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα  
  • κατάργηση των πρόωρων συντάξεων,
  • σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και
  • τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
12.50 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Τσίπρα, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι, οι οποίοι κατέληξαν σε ένα προσχέδιο το οποίο οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν ως «εφικτό σχέδιο» το οποίου θα μπορούσε να περάσει ως συμφωνία, και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup
12:47 Ο Φαμπρίτσιο Γκόρια, συντάκτης της Corriere della Sera επικαλείται πηγές του MNI σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει πλάνο «Take it or leave it» για την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
12:45 Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στην έναρξη του Eurogroup. Θα ξεκινήσει στις 14:30 ώρα Ελλάδας, αντί στις 14:00
12.36 O οικονομολόγος και παρατηρητής των αγορών και της ΕΚΤ Frederik Ducrozet μετέδωσε ότι και αύριο η ΕΚΤ αναμένεται να ανανεώσει τον ELA. Ομως αν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρχει καμία βάση για επέκταση.
12:35 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις παρά το γεγονός ότι πέρασε η προθεσμία. Αυτή την στιγμή γίνονται οι τελευταίες «πινελιές» ώστε να διαμορφωθεί ένα «σχέδιο σκοπιμότητας», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για το Eurogroup.
12:27 Παρά το γεγονός ότι εξέπνευσε η προθεσμία στις 12:00, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνουν πως οι συζητήσεις συνεχίζονται με την ανταλλαγή εγγράφων
12:18 Guardian: Τα ρολόγια στις Βρυξέλλες έδειξαν 12 και όλοι κοιτούν τα δικά τους ρολόγια για να δουν αν η Ελλάδα ετοίμασε τη δική της πρόταση  που της ζητήθηκε το πρωί
12:15 H EKT έδωσε έγκριση για τη χρηματοδότηση επείγουσας παροχής ρευστότητας μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες
12:12 Επιφυλάξεις εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν σχετικά με την συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA της ΕΚΤ.
11:57 Στρατούλης: Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε πίσω σε θρασύτατες απαιτήσεις 
11:45 Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, αφού λήγει το τελεσίγραφο των δανειστών, σύμφωνα με το οποίο αν ο Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12, τότε στο Eurogroup θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών.
Ενδεικτικό είναι πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν παραδώσει την πρότασή της έως τις 12:00 (ώρα Ελλάδος), τότε θα κατατεθεί στο Eurogroup η αντιπρόταση των δανειστών.
Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times αναφέρει πως σε μία τέτοια περίπτωση οι εταίροι θα δώσουν στην Ελλάδα την πρότασή τους ως τελικό κείμενο συμφωνίας, το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει - «take it or leave it».
11.04 Ο Robin Bew του Economist Intelligence Unit τουιτάρει πως οι συζητήσεις για την Ελλάδα δεν δείχνουν να πηγαίνουν και τόσο καλά. Ακόμα θεωρούν ότι θα καταλήξουν σε ένα είδος συμφωνίας, αλλά ίσως οι συζητήσεις τραβήξουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
11:00 Νέος γύρος διαβουλεύσεων Τσίπρα με τους Θεσμούς
Από τις 10:30 περίπου τη σκυτάλη πήραν ξανά οι Αλέξης Τσίπρας, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ.
Έντονο όμως υπήρξε και το παρασκήνιο που προηγήθηκε, με σειρά συσκέψεων της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης στη βελγική πρωτεύουσα, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματά τους.
Σε αυτήν μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Παράλληλα, βρίσκονταν σε «ανοικτή γραμμή» και με την Αθήνα, ενημερώνοντας το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τα ξημερώματα για όλες τις εξελίξεις.
10:30 «Εποικοδομητικές» οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων
Για τον λόγο αυτό, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα. Από τις 7 το πρωί (ώρα Βρυξελλών) τα τεχνικά κλιμάκια επιδίδονται σε επεξεργασίες των θέσεων της κάθε πλευράς, «χτενίζοντας» μία προς μία τις πτυχές της συμφωνίας. Οι διαβουλεύσεις, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ήταν «εποικοδομητικές».
10:20 Ο πρωθυπουργός φτάνει στο κτίριο της Κομισιόν για την εξαμερή συνάντηση
10:10 Η Κριστίν Λαγκάρντ φτάνει στο κτίριο για την συνάντηση
8:40 -Tweet Πιερ Μοσκοβισί: Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος
08:30 -Μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο Twitter:

08:15 -Μήνυμα Πάνου Καμμένου στο Twitter 
Ασ σημειωθεί ότι χθες βράδυ, στις Βρυξέλλες, έγινε μίνι υπουργικό, στο οποίο συμμετείχε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται εκεί για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ:
Αντίστροφη μέτρηση
Το χρονοδιάγραμμα για να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με χρονικό ορίζοντα την προσεχή Δευτέρα είναι ακριβές. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να προλάβουν να εγκρίνουν τη συμφωνία, αφού κάποια από τα ξένα Κοινοβούλια ολοκληρώνουν τις εργασίες τους στις 30 Ιουνίου και το πλάνο έχει ως εξής:
  • ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ετοιμάζεται το staff level agreement και ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα. Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Εurogroup (στις 2 μ.μ.)  και το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει -πιθανότατα- την τελική απόφαση.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η ΕΚΤ συμφωνεί στην έκδοση εντόκων γραμματίων.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ: Μέχρι και τη Δευτέρα θα πρέπει τα νέα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
  • ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ: Η Αθήνα αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ και τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος.
Νυχτερινό σοκ και μαραθώνιος διαβουλεύσεων χωρίς αποτέλεσμα
Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός πέρασε ένα κυριολεκτικά δραματικό 24ωρο, έπειτα από την αντιπρόταση-σοκ των Θεσμών τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση και αμέσως ξεκίνησε ένας μαραθώνιος επαφών, με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να έχει έκτακτη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Ο πρωθυπουργός είχε προβεί, νωρίτερα, σε σκληρές δηλώσεις καταγγέλλοντας τους δανειστές και εκτοξεύοντας δηλητηριώδη βέλη προς το ΔΝΤ σημειώνοντας πως «είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συμφέροντα».
Ωστόσο, στην πρώτη «μάχη» με τους Θεσμούς αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Τσίπρας, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ είχαν σύσκεψη έξι ωρών, το μεσημέρι της Τετάρτης, χωρίς να καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή.
Το βλέμμα του πρωθυπουργού κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέει πολλά:

Κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να  συμφωνήσουμε σε αυτές τις προτάσεις
Η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις νέες προτάσεις των Θεσμών, ωστόσο επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Αναλυτικά:
  •     Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
  •     Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.
  •     Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Αναλυτής στο Bloomberg: Συμφωνία θα υπάρξει, αλλά μαζί και capital controls 
Μεταξύ των αναλυτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υπάρχει η αίσθηση ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Το ερώτημα τους είναι πότε θα επιβληθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων. Διότι κάτι τέτοιο τους φαντάζει αναπόδραστο.
Ένας εξ αυτών, ο Τζέικομπ Φανκ Κίρκεγκααρντ, του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson, με έδρα την Ουάσιγκτον, αναφέρει στο Bloomberg πως ο Τσίπρας κατέχει ακόμη το βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και αυτό είναι καλό σημάδι ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.
Σε περίπτωση που υπάρξει αποτυχία μέχρι το Σαββατοκύριακο, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα bank run. «Έχουμε να κάνουμε με σκληρές διαπραγματεύσεις. Αυτό συμβαίνει από την αρχή, γι' αυτό και τώρα χρειάζεται η άμεση εμπλοκή του Έλληνα πρωθυπουργού. Νομίζω πως θα έχουμε συμφωνία. Το μόνο ερώτημα είναι αν η συμφωνία θα έρθει πριν ή μετά από τα capital control που πιθανά θα επιβληθούν στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα χρονικά πλαίσια είναι πλέον αδυσώπητα. Ακόμη και αν σήμερα (σ.σ.: Πέμπτη) συμφωνήσει με τους δανειστές, θα πρέπει να περάσει άμεσα τη συμφωνία από τη Βουλή με ό,τι αυτό σημαίνει για το βαθμό αντίδρασης που θα αντιμετωπίσει.
Στη συνέχεια, η Κάτω Βουλή της Γερμανίας θα πρέπει να δώσει το δικό της μήνυμα υπερψηφίζοντας τη συμφωνία. Αυτό μπορεί να γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να κλείσει για τις θερινές διακοπές.


Πηγή:  iefimerida.gr  

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3