Τετραμερής συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ-Ντράγκι-Λαγκάρντ πριν το Eurogroup ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/06/24-tsipras-juncker-draghi-lagarde.html

«Σήμερα είναι η κρισιμότερη ημέρα των τελευταίων 5 μηνών» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε στη HuffPost Greece αξιωματούχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τι περιμένει η κυβέρνηση από το αποψινό Eurogroup το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 8 το βράδυ.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η αποψινή (Τετάρτη) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ θα κρίνει αν μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία για το πακέτο μέτρων. Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι «η απόφαση δεν θα είναι εύκολη, καθώς όλες οι πλευρές θα παίξουν το τελευταίο τους χαρτί με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε σχέση με την έκβαση της διαπραγμάτευσης».
Όπως εξηγεί ο κυβερνητικός αξιωματούχος, παρά το καλό κλίμα που υπήρξε στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο της Δευτέρας, οι πιέσεις δεν έχουν σταματήσει από την πλευρά των δανειστών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «η διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει στους κόλπους των δανειστών σχετικά με τη λύση του Ελληνικού ζητήματος, βάζει διαρκώς εμπόδια και παγίδες στις συζητήσεις».
Σε αυτό το κλίμα το μεσημέρι, πριν το κρίσιμο Eurogroup, έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες έκτακτη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί της τελικής πρότασης, αλλά και να ετοιμαστεί το κείμενο με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για να εκταμιευθούν οι δόσεις.
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Ενδεικτικό είναι ότι αν και η κυβέρνηση κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση που προσεγγίζει σχεδόν απόλυτα τις απαιτήσεις που έχουν εγείρει το τελευταίο διάστημα οι θεσμοί, ακόμα και την ύστατη ώρα οι δανειστές βάζουν νέες παγίδες και εμπόδια στο δρόμο προς τη συμφωνία.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο παραλογισμός στις απαιτήσεις αλλά και στην τακτική που έχουν ακολουθήσει οι δανειστές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουν ζητήσει μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής να επιτευχθεί από φόρους που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ και την ίδια στιγμή εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι προτάσεις τις κυβέρνησης είναι υφεσιακές καθώς φέρνουν νέα αύξηση στους φόρους.
Χαρακτηριστικά η βασική ένσταση του ΔΝΤ είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε νέες αυξήσεις φόρων που θα πλήξουν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα το Ταμείο ζητά περισσότερες περικοπές δαπανών, δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις και την αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, ενώ παραμένει σταθερό στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% του ΑΕΠ από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό».
Υπό αυτές τις συνθήκες το πιο πιθανό είναι το ΔΝΤ να μην συμμετέχει τελικά σε αυτή τη συμφωνία, αλλά και στη χρηματοδότηση της Ελληνική οικονομίας, φέρνοντας έτσι όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησης του από το Ελληνικό πρόγραμμα.
Το χρέος
Σημαντικός παράγοντας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια ξεκάθαρη δήλωση από την πλευρά των εταίρων, η οποία θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα και αναφορές στον τρόπο απομείωσης του.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η έκβαση της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης θα κρίνει και την τελική στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στην ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ωστόσο, η πλευρά των δανειστών δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε ανακοινώσεις πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση των μέτρων από την Βουλή και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει μια αναφορά στο θέμα του χρέους, αλλά ως εκεί.
Η παράταση
Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή και η διάρκεια της παράτασης που θα λάβει η δανειακή σύμβαση. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της θα καθοριστεί και το ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβει η Αθήνα το επόμενο διάστημα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να πληρώσει σε δόσεις συνολικά 16,2δισ ευρώ, καθώς μετά τη δόση των 1,6 δισ ευρώ προς το ΔΝΤ η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, έχει να πληρώσει ακόμα 5,12δισ ευρώ τον Ιούλιο (3,5 δισ ευρώ ομόλογα ΕΚΤ), 3,69 δισ ευρώ τον Αύγουστο (3,2 δισ ευρώ ομόλογα ΕΚΤ), ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου λήγουν ακόμα τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους 3 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τους δανειστές, εφόσον υπάρξει συμφωνία και Ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος, τότε οι ταμειακές ανάγκες της χώρας προς τους πιστωτές δεν θα καλυφθούν με νέο δάνειο, αλλά με τα 7,2 δισ. ευρώ από τις δόσεις του EFSF, του ΔΝΤ και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα των Κεντρικών τραπεζών που δεν έχουν εκταμιευθεί, όπως και τα 10,9 δισ ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί. 

http://www.huffingtonpost.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files