Φουκουσίμα: Σχέδιο 40 ετών για τη διάλυση του πυρηνικού εργοστασίου

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/06/23-foykoysima.html
Τόκιο
Τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό, το τσουνάμι και το τριπλό πυρηνικό ατύχημα, ο δρόμος παραμένει μακρύς. Το σχέδιο που ενέκρινε η ιαπωνική κυβέρνηση για τη διάλυση του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι είναι ένα πρωτοφανές εγχείρημα με ορίζοντα 30 έως 40 ετών.

Ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε στο Τόκιο στα μέσα Ιουνίου αναβάλλει για τρία χρόνια ένα βασικό βήμα, την αφαίρεση των ράβδων πυρηνικού καυσίμου που βρίσκονται εκτός των αντιδραστήρων και παραμένουν εκτεθειμένες σε ανοιχτές δεξαμενές.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πού έχουν καταλήξει τα λιωμένα καύσιμα των ίδιων των αντιδραστήρων, και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ρομπότ που θα αντέχουν σε ακραία επίπεδα ραδιενέργειας μόλις έχουν ξεκινήσει.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι όμως η οριστική αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων.

Έπειτα από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ, την τήξη του πυρήνα σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι.

Οι περισσότεροι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους από το 2017, προβλέπει ξεχωριστό σχέδιο της κυβέρνησης.

 
Τα βασικά στάδια της φιλόδοξης επιχείρησης:

Ράβδοι καυσίμου εκτός των αντιδραστήρων: Βρίσκονται σε ανοιχτές δεξαμενές στον τελευταίο όροφο κάθε κτηρίου, και πρέπει να απομακρυνθούν για να μπορέσουν να περάσουν τα ρομπότ στο χώρο των αντιδραστήρων που βρίσκεται χαμηλότερα. Οι 1.573 συστοιχίες ράβδων, ορισμένες από τις οποίες είναι καινούργιες, είναι άκρως ραδιενεργές και πρέπει να  παραμένουν πάντα βυθισμένες σε νερό για να παραμένουν σε χαμηλή θερμοκρασία. Η αφαίρεσή τους απαιτεί την απομάκρυνση της οροφής και την κατασκευή νέου στέγαστρου που θα εμποδίζει τη διαρροή ραδιενεργής σκόνης.

Καύσιμα των αντιδραστήρων: Μετά την αφαίρεση των ράβδων καυσίμου από τις εξωτερικές δεξαμενές θα ακολουθήσει η πολύ πιο δύσκολη επιχείρηση για τη συλλογή των πυρηνικών καυσίμων που έχουν λιώσει μέσα στους αντιδραστήρες. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πού έχει καταλήξει αυτό το υλικό και σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Πρόχειρες μετρήσεις και προσομοιώσεις στον υπολογιστή υποδεικνύουν ότι τα λιωμένα καύσιμα διαπέρασαν τους αντιδραστήρες, έπεσαν στο δάπεδο και πιθανώς έφτασαν μέχρι τα θεμέλια. Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά και η πρόσβαση είναι αδύνατη για ανθρώπους.

Το σχέδιο που προέβλεπε επισκευή των κτηρίων και την πλήρωσή τους με νερό, έτσι ώστε να ψύχονται τα λιωμένα καύσιμα, πιθανώς θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Ανοιχτό παραμένει επίσης το ερώτημα του εάν τα συνεργεία θα προσεγγίσουν τα λιωμένα καύσιμα από το πλάι ή από την κορυφή του κτηρίου, κάτι που θα απαιτούσε την καθέλκυση ρομπότ σε βάθος 30 μέτρων. Κατάλληλα ρομπότ, ικανά να αντέξουν τη ραδιενέργεια, ακόμα δεν υπάρχουν.

Ραδιενεργό νερό: Οι τεράστιες ποσότητες νερού που διοχετεύονται καθημερινά στο εργοστάσιο για την ψύξη των αντιδραστήρων αναμειγνύονται με υπόγεια ύδατα και τρέχουν κάτω από τα θεμέλια μέχρι τον ωκεανό. Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepcο συλλέγει όσο περισσότερο νερό μπορεί, περίπου 300 τόνους την ημέρα, το περνά από ένα σύστημα φίλτρων και το αποθηκεύει σε 1.000 μεγάλες δεξαμενές που έχουν στηθεί στο εργοτάξιο. Οι διαρροές δεν είναι σπάνιες, και η μόνη λύση ίσως είναι η σταδιακή απελευθέρωση του νερού στη θάλασσα.

Ραδιενεργά απόβλητα: 
Η Ιαπωνία δεν έχει ακόμα καταρτίσει σχέδιο για τη μόνιμη αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων που βγαίνουν από το εργοστάσιο. Η διαχείριση τέτοιων αποβλήτων είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση, ενώ η αρνητική στάση του τοπικού πληθυσμού καθιστά απίθανη τη δημιουργία χώρου μόνιμης αποθήκευσης στη Φουκουσίμα.

Αυτός, εξάλλου, είναι ο βασικός λόγος που πολλοί αμφιβάλλουν για το εάν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί το σχέδιο σε τέσσερις δεκαετίες.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files