SOS για νέα μαζική εξαφάνιση ειδών

Ο πλανήτης μας εισέρχεται στην έκτη φάση μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του και το ανθρώπινο είδος μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα θύματα.

SOS για νέα μαζική εξαφάνιση ειδών
Σύμφωνα με έρευνα τριών αμερικανικών πανεπιστημίων, ο ρυθμός εξαφάνισης των ζώων στη Γη είναι 100 φορές μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι στην εποχή μας, 66 εκατομμύρια χρόνια μετά το τέλος της κυριαρχίας των δεινοσαύρων, ξεκινάει μία νέα φάση μαζικής εξαφάνισης, που είναι και η πρώτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Στην κατηγορία των σπονδυλωτών ζώων ξηράς, στην οποία ανήκει και ο άνθρωπος, έχουν εξαφανιστεί περισσότερα από 320 είδη από το 1500, ενώ σήμερα ένα ποσοστό μεταξύ 16% και 33% αυτών των ειδών παγκοσμίως θεωρούνται απειλούμενα.
Τα μεγαλύτερα ζώα, αυτά που αποκαλούνται ως «μεγαπανίδα» και περιλαμβάνουν τους ελέφαντες, τους ρινόκερους και τις πολικές αρκούδες, είναι εκείνα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση, μία τάση που υπήρχε και στις προηγούμενες φάσεις μαζικής εξαφάνισης ειδών. Ομως οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μια τόσο καταστροφική απώλεια ειδών ζώων απειλεί άμεσα και το δικό μας είδος, αφού κινδυνεύουμε να χάσουμε σημαντικές «υπηρεσίες» του οικοσυστήματος, όπως η επικονίαση και ο καθαρισμός του νερού στους υγροτόπους. Ο Πολ Ερλιτς, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Advances», ανέφερε ότι με τους τωρινούς ρυθμούς εξαφάνισης ειδών ο άνθρωπος θα χάσει πολλά πλεονεκτήματα της βιοποικιλότητας μέσα σε μόλις τρεις γενιές.
'Πριονίζουμε το πόδι μας'
«Υπάρχουν παραδείγματα ειδών σε όλον τον κόσμο που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Πριονίζουμε το πόδι στο οποίο στηριζόμαστε», σχολίασε ο ίδιος και εκτίμησε: «Η μελέτη δείχνει χωρίς σημαντική αμφιβολία ότι τώρα εισερχόμαστε στο έκτο μεγάλο γεγονός μαζικής εξαφάνισης».
Το 41% όλων των αμφίβιων και το 25% των θηλαστικών απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN), τουλάχιστον 50 ζώα πλησιάζουν την εξαφάνιση κάθε χρόνο. Ο λεμούριος πίθηκος είναι ένα είδος που πασχίζει να αποφύγει την εξαφάνισή του τα επόμενα χρόνια και το 94% όλων των λεμούριων απειλούνται με εξαφάνιση, όχι μόνο λόγω της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος στη Μαδαγασκάρη από παράνομη υλοτομία αλλά και του κυνηγιού.
«Εάν καταφέρει να συνεχίσει την πορεία της, η ζωή στον πλανήτη μας θα μπορέσει να ανακάμψει ύστερα από εκατομμύρια χρόνια και το ίδιο το ανθρώπινο είδος είναι πιθανό να εξαφανιστεί στα αρχικά στάδια της μαζικής αυτής εξαφάνισης», προειδοποίησε ένας από τους συντάκτες της μελέτης, Γκεράρντο Σεμπάγιος. Τα αποτελέσματα της έρευνας απηχούν εκείνα της έκθεσης του Πανεπιστημίου Ντιουκ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την οποία «εισερχόμαστε τώρα στην έκτη περίοδο μαζικής εξαφάνισης» στον πλανήτη μας, αν και εκτιμούσε έναν πολύ υψηλότερο ρυθμό εξαφάνισης: 1.000 φορές ταχύτερα (αντί για 100).
Πέντε είναι τα μεγάλα γεγονότα μαζικής εξαφάνισης στην ιστορία του πλανήτη, με πρώτο εκείνο στο τέλος της Ορδοβίκιας περιόδου (πριν από 440 εκατομμύρια χρόνια), όταν εξαφανίστηκε το 85% όλων των ειδών του πλανήτη, που τότε βρίσκονταν στο σύνολό τους στη θάλασσα και με πιο πρόσφατο την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα λόγω της πρόσκρουσης αστεροειδούς στη Γη.
Και τα πέντε γεγονότα οφείλονταν σε φυσικές καταστροφές και κλιματικές αλλαγές, ενώ αν επιβεβαιωθεί ότι διανύουμε την έκτη φάση μαζικής εξαφάνισης ειδών, τότε θα είναι η πρώτη φορά που την ευθύνη θα έχει ο άνθρωπος. Πάντως οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορούμε ακόμα να αποτρέψουμε μία «δραματική παρακμή της βιοποικιλότητας» μέσω εντατικών προσπαθειών διατήρησής της, ωστόσο είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανθρώπινες δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη επίδραση στους βιοτόπους είναι οι εξής: η εκκαθάριση της γης για γεωργική εκμετάλλευση, υλοτομία και εγκατάσταση, η εισαγωγή νέων ειδών ζώων σε ξένα περιβάλλοντα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν κλιματική αλλαγή και οξείδωση των ωκεανών και οι τοξίνες που μεταβάλλουν και δηλητηριάζουν τα οικοσυστήματα.

http://www.ethnos.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files