Η πρώτη Γιορτή της Κάνναβης στο Σύνταγμα

Πρώτη φορά γιορτή στο Σύνταγμα αύριο με δεκάδες φορείς και ανάμεσά τους τη Νεολαία και τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑΕθνική... βιομηχανία κάνναβης (2,5 δισ. έσοδα και 40.000 θέσεις εργασίας)

Η 1η Γιορτή της Κάνναβης στην Ελλάδα είναι γεγονός και πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, το επόμενο Σάββατο 9 Μαΐου. Eνα μεγάλο κινηματικό φεστιβάλ των υποστηρικτών απελευθέρωσης των «μαλακών» ναρκωτικών, οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά στη σημερινή κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση υλοποίησης των αιτημάτων τους.Ζητούν απελευθέρωση των μαλακών ναρκωτικών

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους της αποποινικοποίησης της κάνναβης, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ωφελούσε μόνο τους χρήστες αλλά και την ελληνική οικονομία, αφού η τεράστια οικονομική δυναμική του θα εισέφερε εντυπωσιακούς πόρους στα κρατικά ταμεία. Η προοπτική μιας εθνικής βιομηχανίας παραγωγής κάνναβης με εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και η παράλληλη δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας θα συνέβαλαν αποφασιστικά στην έξοδο από την οικονομική κρίση και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μακριά από μνημόνια και δυσβάσταχτα μέτρα. Σε αυτό το κλίμα, οι εμπνευστές του κοστολογημένου αυτού προγράμματος καλούν προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να παραστεί στο φεστιβάλ, αλλά και να τιμήσει την υπογραφή που έχει βάλει κατά το παρελθόν υπέρ των δράσεων του κινήματος, υιοθετώντας μια διαφορετική κυβερνητική πολιτική στον κόσμο των ψυχοτρόπων ουσιών, αφού κατά τους ίδιους έχει έρθει «η ώρα της απελευθέρωσης». 

SMS Οι μπούφοι με τους μπάφους


Νομιμοποίηση και αυτοκαλλιέργεια

Το Athens Cannabis Protestival έχει βασικό σύνθημα «Φτου Ξελευθερία» και αίτημα την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και τη νομιμοποίηση της θεραπευτικής και ψυχαγωγικής χρήσης/αυτοκαλλιέργειας κάνναβης, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε μια ογκώδη συγκέντρωση διεκδίκησης, μεταξύ άλλων, του «αναφαίρετου δικαιώματος που έχει το κάθε άτομο από την αρχαιότητα να διαλέγει το ευφορικό του μέσο». Αλλωστε η αφίσα της διοργάνωσης είναι εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική μελανόμορφη αγγειογραφία με τη θεά Αθηνά σε μια αιρετική απεικόνισή της να καλλιεργεί το φυτό της κάνναβης περνώντας το μήνυμα: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Βασικοί χορηγοί της 1ης Γιορτής Κάνναβης είναι δύο μεγάλες διαδικτυακές ισπανικές πλατφόρμες πώλησης σπόρων του φυτού. Οι ιστοσελίδες cannabiseeds.com και pyramidseeds.com, με πρόσβαση στις καλύτερες τράπεζες σπόρων στον κόσμο, όπως διαφημίζουν, και μότο «Πλέον, κανένας σπόρος δεν χάνεται - όλοι βρίσκουν τον παραλήπτη τους!!!», προσφέρουν «ασφαλή και διακριτική αποστολή σε όλη την Ευρώπη», αναμένοντας να ανοίξει και η ελληνική αγορά. 

Η φιλοσοφία του φεστιβάλ στηρίζεται στην παραδοχή, εκ μέρους των διοργανωτών του, της αποτυχίας της κατασταλτικής αντι-ναρκωτικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μια εναλλακτική αντιμετώπιση με αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, νόμιμη καλλιέργεια, διάθεση και κατανάλωση κάνναβης, «κατά το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών». Οσο για «βέλτιστο μοντέλο», δεν είναι άλλο από αυτό που εφαρμόζεται στην Ουρουγουάη και περιλαμβάνει δικαίωμα σε 6 φυτά για αυτοκαλλιέργεια, δημιουργία και συμμετοχή σε μη κερδοσκοπικές λέσχες μελών -cannabis social clubs- και κρατική διάθεση συγκεκριμένης ποσότητας κάθε μήνα σε χαμηλή τιμή σε ενήλικες πολίτες της χώρας. Οι συλλογικοί φορείς του χώρου θεωρούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία είναι η πλέον ευνοϊκή των τελευταίων δεκαετιών για τις διεκδικήσεις τους, αφού το κίνημά τους έχει αγκαλιαστεί καθ’ όλη τη διαδρομή του από την Αριστερά και την Οικολογία, με σταθερό συνοδοιπόρο δυνάμεις που πρόσκεινται τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εναρκτήρια χρονιά των αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ είναι το 2005, όταν οι συλλογικότητες του χώρου συγκεντρώνονται στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, με τη Νεολαία του τότε ΣΥΝ να συμμετέχει αδιαλείπτως σε όλες τις διοργανώσεις. Μία πενταετία αργότερα, η διασυλλογική - διακομματική Συμμαχία «Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά», με μια επιστολή που συνυπέγραψε και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος και μεταγενέστερα έχει ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης και του χρήστη, επαναφέρει το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Συμμαχίας μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Πάνος Λάμπρου. 


Η αφίσα με τις συλλογικότητες που στηρίζουν την πρωτοβουλία διοργάνωσης της 1ης Γιορτής της Κάνναβης στην ΕλλάδαΗ επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη ΤσίπραΕπιστολή στον πρωθυπουργό

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι διοργανωτές της 1ης Γιορτής Κάνναβης έστειλαν στον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα επιστολή με θέμα «Αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και νομιμοποίηση της κάνναβης», η οποία κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Οικονομικών. 

Σε αυτήν καλείται ο κ. Τσίπρας «να γράψει ιστορία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εφαρμόζοντας ένα ευρείας κλίμακας μοντέλο καλλιέργειας και διάθεσης κάνναβης, το οποίο θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δίνοντας διέξοδο στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται και ώθηση προς τη «βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Οι υπογράφοντες (Ηλιόσποροι - Δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία και Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης - ΕΛΕΥΣΥΝΑ) αναπτύσσουν ένα φιλόδοξο εθνικό πρόγραμμα μαζικής παραγωγής του φυτού, που δύναται να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, αφού «η νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης (με περιορισμούς για την ηλικία και τη δημόσια χρήση) μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά που μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές, την πρόνοια και την περίθαλψη, την παιδεία και τον πολιτισμό».

Ειδικότερα, «με συντηρητικές εκτιμήσεις η αγορά της ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα, για θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση, αποτιμάται στο 1-1,5 δισ. ευρώ, τα οποία καταλήγουν αυτή τη στιγμή στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αν νομιμοποιηθεί η ινδική κάνναβη στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 15-20.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθούν οι εμπορικοί κλάδοι, η ιατρική και ο τουρισμός, θα ωφεληθούν χιλιάδες ασθενείς, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι παραγωγικοί - εμπορικοί τομείς». 

Σε αυτή την κατεύθυνση, αν συνυπολογιστούν τα οικονομικά οφέλη για τη γεωργία, τη μεταποίηση και το εμπόριο από την πλήρη παραγωγική αξιοποίηση της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα (με στόχο την πλήρη αντικατάσταση του βάμβακος), «τότε μιλάμε για μια συνολική αγορά που θα ξεπερνάει τα 2-2,5 δισ. ευρώ σε ετήσιο τζίρο, θα δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τα ταμεία του κράτους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από άμεση και έμμεση φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές».

Οι διοργανωτές θεωρούν ότι η αποποινικοποίηση θα έδινε τεράστια δυναμική στην ελληνική οικονομία και θα εισέφερε εντυπωσιακούς πόρους στα κρατικά ταμεία«Τίμησε την υπογραφή σου, κύριε Τσίπρα»

Στην κάνναβη, δε, ίσως βρίσκεται το κλειδί για να απεμπλακεί η χώρα μας οριστικά από τα μνημόνια και την οικονομική περιδίνηση: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία και είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η κάνναβη, ινδική και κλωστική, μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε παραγωγικά και οικονομικά, πέρα από τα κοινωνικά οφέλη. Αν κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, θεωρούμε ότι μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αν καθυστερήσουμε θα παρακολουθήσουμε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία να παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς».

Στο μεταξύ, οι διοργανωτές της 1ης Γιορτής Κάνναβης δεν ξεχνούν να υπενθυμίσουν στον κ. Τσίπρα την υποστήριξή του στις θέσεις τους κατά το παρελθόν. «Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας γύρω από το θέμα. Εχετε άλλωστε, όπως και χιλιάδες άλλοι, συνυπογράψει τα αιτήματά μας, την έκκληση για τον εξορθολογισμό των πολιτικών για τα ναρκωτικά, την οποία καταθέσαμε στη Βουλή στις 25 Ιουνίου 2010 (συνημμένη)». Η επιστολή αυτή, με αποδέκτη τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ανέλυε το προτεινόμενο αντιαπαγορευτικό πλαίσιο, το οποίο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ψυχοτρόπων ουσιών και τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας μικρού αριθμού δενδρυλλίων κάνναβης για προσωπική χρήση. 

Επιπλέον, δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν τους στενούς αγωνιστικούς δεσμούς που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το κίνημα. «Είναι γνωστό επίσης ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αντιαπαγορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια, όπως και τη φετινή διαδήλωση-συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 9 Μαΐου, στην οποία σας προσκαλούμε για να σας ενημερώσουμε από κοντά». Το περίγραμμα των ευνοϊκών συγκυριών ολοκληρώνεται από το γεγονός ότι «υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Νίκος Παρασκευόπουλος που το 2011, ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είχε παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο ένα αρκετά θετικό νομοσχέδιο που (ενώ σήκωνε βελτιώσεις) ουσιαστικά αποποινικοποιούσε τη χρήση ουσιών, έκανε την προσωπική καλλιέργεια κάνναβης ατιμώρητο πταίσμα και ενίσχυε τα προγράμματα μείωσης της βλάβης». 

Σε αυτή τη συλλογιστική, οι υπέρμαχοι της αποποινικοποίησης της κάνναβης προτείνουν στον κ. Τσίπρα ένα μοντέλο όπου η νόμιμη χρήση της κάνναβης να εστιάζει «στο δικαίωμα της ελευθεροχρησίας και της αυτοκαλλιέργειας, καθώς και στη μη κερδοσκοπική συλλογική διάθεση που να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένη συλλογική ζήτηση μέσα από τη θεσμοθέτηση των κοινωνικών λεσχών κάνναβης. Δεν θέλουμε να αναπτυχθούν μονοπώλια είτε από την αγορά (π.χ. όπως στα τσιγάρα και το αλκοόλ), είτε από το κράτος (με αδειοδότηση συγκεκριμένων μεγάλων εταιριών και υψηλή φορολόγηση) σε ό,τι αφορά τη θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση. Δεν θέλουμε ένα εμπορευματοποιημένο μοντέλο, αλλά να διασφαλιστεί ο κοινωφελής χαρακτήρας του φυτού».


http://www.protothema.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files