-->

Σύγχυση με τη φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών

Την απόσυρση της πρότασης για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών από τη διαπραγμάτευση ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών «ακυρώνοντας» ουσιαστικά τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.
Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».
Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή φόρου στις αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ATM), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιβληθούν φόροι ούτε σε κινήσεις μέσω καρτών, εμβασμάτων κλπ. αλλά ούτε και στα κεφάλαια καταθέσεων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι την 5η Ιουνίου, γεγονός το οποίο θα καταστήσει εφικτή την πληρωμή της δόσης των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

«Βεβαίως θα πληρώσουμε τη δόση της 5ης Ιουνίου γιατί μέχρι τότε θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στο CNN το βράδυ της Δευτέρας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις προχωρούν μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε επίπεδο Brussels Group ενώ για το θέμα του ΦΠΑ δήλωσε ότι «κατ' εμάς η βέλτιστη πρόταση είναι για δύο συντελεστές ΦΠΑ 6,5% και 15% για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, οι οποίοι θα αυξάνονται κατά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά. Υποστήριξε όμως ότι οι θεσμοί επιμένουν σε δύο συντελεστές πολύ υψηλότερους (της τάξης του 11% και 23%) και γι' αυτό μπαίνει στην συζήτηση το σενάριο των τριών συντελεστών.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο υπουργός επεσήμανε ότι άμα υπάρξουν τρεις συντελεστές ΦΠΑ θα έχουν καθαρά αναδιανεμητικό χαρακτήρα δίνοντας ως παράδειγμα την ένταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των τροφίμων. Παράλληλα, σημείωσε ότι εξετάζονται και προτάσεις για εκπτώσεις για την χρήση πλαστικού χρήματος.
Ειδικά σε ότι αφορά τον κλάδο του τουρισμού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε ανταγωνιστικό ΦΠΑ στον τουρισμό».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, για τις τράπεζες του εξωτερικού συζητείται να θεσπισθεί η υποχρέωση καταβολής φόρου 15% προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση τους ενώ δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους. Για τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋπόθεσης. Όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.
Σε ο,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί ακόμη και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πάντα»
Μιλώντας στο CNN, o υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η χώρα μας «δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία».
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από τους δανειστές της και επιβιώνει με τις δικές της δυνάμεις, μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της.
«Για τέσσερις μήνες πληρώναμε τις υποχρεώσεις μας εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε για πάντα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, καλώντας τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ να συναντήσουν την Ελλάδα, διανύοντας στο 1/4 του δρόμου.
Τέλος, σε ερώτηση αν οι συντάξεις είναι η βασική «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως είναι μια από τις γραμμές, διευκρινίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η λιτότητα.
«Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα που γνώρισε χώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη», είπε.

καθημερινη

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3