-->

Κ. Σημίτης: Κάλλιστα είναι δυνατή η δωροδοκία

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/05/14-simitis-kallista-einai-dunati-i-dorodokia.html
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προσέρχεται στο Εφετέιο για να καταθέσει στη δίκη του πρωην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά.

Πεπεισμένος ότι μπορεί να υπήρχε δωροδοκία στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εμφανίστηκε στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Προέδρου για το εάν μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπε για το ΚΥΣΕΑ απάντησε: «Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή».
Εκείνη την ώρα παρενέβη ο συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος του είπε «δεν αποδείχθηκε κύριε μάρτυρα, αυτό ερευνάται». 
ΣΗΜΙΤΗΣ:  Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε.  Εδώ παίζουν δυο πράγματα. Το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές. Καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στον Υπουργό.  Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πώς  μπορεί να γίνει;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπερακτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας.
Ο κ. Σημίτης έκανε σαφές στο δικαστήριο πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν έχει προτείνει το υπουργείο.
ΣΗΜΙΤΗΣ: Στο ΚΥΣΕΑ έρχονται οι αποφάσεις των Επιτροπών, των υπουργών Εθνικής  Αμυνας κλπ. Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν  προτείνει το Υπουργείο. Δέχεται αυτά που λέει το υπουργείο ή όχι. Αλλά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει γνώμη για τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά για γενικές αρχές. Πχ στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιλέχθηκε από το Φάλκον που μπορούσε να πάει στην Κίνα , το Εμπραέρ που αρκούσε για Βρυξέλλες, το οποίο μας ενδιέφερε.
Στρατηγική αποστολή είχε το ΚΥΣΕΑ. Σκεφτείτε ότι σε 8 χρόνια συνεδρίασε 44 φορές, λίγες δηλαδή, ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους φάκελους δεν τους ελέγχατε;  Μπορούσε να αλλάξει ο υπουργός την προέλευση των όπλων;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι, αλλά θα μπορούσε να ξαναφέρει την υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ και να πει ότι θεωρώ ότι άλλα όπλα είναι πιο χρήσιμα. Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμάνια έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.
«Λυπηρό που αυτές οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου»
Ο κ. Σημίτης εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τις «αθλιότητες» που όπως είπε, έγιναν επί πρωθυπουργίας του. «Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα»  είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής αν ο κ. Τσοχατζόπουλος επιλέχθηκε με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργός Εθνικής Αμυνας , ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ενθυμείσθε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση και δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στοΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία».
«Είχα εμπιστοσύνη στον Άκη»
Αναφερόμενος στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Σημίτης είπε:
«Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα,  στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός στη διάρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Από το 1976 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».
Στην κατάθεσή του, αναφορικά με τα ΤΟΡ Μ1, ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητας «εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθευόταν ρωσικά όπλα, αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;
ΣΗΜΙΤΗΣ:  Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε πχ. το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός έκανε την εισήγησή του για το ένα ή το άλλο. Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:  Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;
Ο πρώην ρωθυπουργός δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους συνήγορους της πολιτικής αγωγής σχετικά με την τοποθέτηση του Ακη Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την αγορά των ΤΟΡ Μ1.
«Δεν ήταν δική μου δουλειά αυτό και δεν αφορά το ΚΥΣΕΑ. Η αγορά των ΤΟΡ έγινε με πολιτική σκοπιμότητα. Το ΚΥΣΕΑ καλείται μόνο για πολιτικά θέματα όχι για τεχνικά» απάντησε ο κ. Σημίτης.
Στο σημείο αυτό αντέδρασε έντονα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος κατηγόρησε τον συνήγορο ότι παίζει παιχνίδια. «Εγώ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παίζω παιχνίδια» είπε ο συνήγορος.  
Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου του Ακη Τσοχατζόπουλου Λεωνίδα Κοτσαλή, ο κ. Σημίτης διευκρίνισε πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για περιπτώσεις δωροδοκίας. «Αν υπήρχε θα είχα αντιδράσει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Αν έχει γίνει είναι ντροπή».
Σε ερώτηση της υπεράσπισης του Ακη Τσοχατζόπουλου για το εάν ο πρώην υπουργός είχε προσφέρει κοινωνικοπολιτικό έργο στην Ελλάδα, ο κ. Σημίτης φανερά ενοχλημένος και κουνώντας το δάχτυλο είπε:
«Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δεν έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτά που του καταλογίζονται κακώς τα έκανε...»
γερμανικά υποβρύχια
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων, παρουσιάζοντας έγγραφο που λέει πως το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο μιλούσε για πέντε τύπους υποβρυχίων, ο κ. Σημίτης κατέθεσε:
ΣΗΜΙΤΗΣ: Μα σας είπα πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως το ναυτικό έχει γερμανικά υποβρύχια και να πάρουμε γερμανικά. Αυτό που σας λέω το θυμάμαι και έτσι έγινε. 
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Το έγγραφο πηγαίνει προς όλους όχι μόνο σε μένα. Σε όλους. Μην παίζουμε παιχνιδάκια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ θα σας αποβάλλω.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Ελέγχατε τις συμβάσεις; Πως το ελληνικό δημόσιο παραλίγο να χάσει 2 δις ευρω από τη σύμβαση των υποβρυχίων;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Αφού το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ούτε αρχείο σας λέω. Δεν τις έλεγξα. Θα έπρεπε να μπαίνει στις συμβάσεις ρήτρα σε περίπτωση δωροδοκίας να καταβάλλει στη συνέχεια αποζημίωση. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτές οι ερωτήσεις για μένα;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Θέλουμε να δούμε αν είχατε ενημερωθεί σωστά από τον τότε υπουργό. Επιχειρησιακά δεν θα έπρεπε να επιλεγεί το ΤΟΡΜ1.
ΣΗΜΙΤΗΣ: (έντονα):Τι αφορά αυτό το ΚΥΣΕΑ; Τι το αφορά;
Σε ερώτηση της υπεράσπισης για το εάν μπορεί να γίνει δωροδοκία μέσω των αντισταθμιστικών, ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε «δεν το ξέρω, αλλά φαντάζομαι με όλους τους τρόπους.»
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Πόσοι φάκελοι υποβλήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Μα δεν καταλαβαίνετε το βάρος της ευθύνης μου και της δουλειάς μου; Μπορώ να θυμάμαι; Άλλες δουλειές δεν είχα; Το ΚΥΣΕΑ δίνει πολιτικές κατευθύνσεις, δεν εξετάζει προσφορές και τιμές. Σας είπα δεν έχουμε ούτε αρχείο από το ΚΥΣΕΑ, είναι απόρρητα όλα. Που να θυμάμαι μετά από 15 χρόνια; Καλά πιστεύετε ότι  μπορώ  να θυμάμαι επακριβώς τις 44 συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ μετά από 15 χρόνια; Σοβαροί να είμαστε...
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει δωροδοκία
Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος Ακης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στον Κώστα Σημίτη είπε πως θέλει να βοηθήσει το δικαστήριο για να εξηγήσουν μαζί πώς γινόταν η διαδικασία.
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΚΥΣΕΑ είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο για τις ένοπλες δυνάμεις. Ορθώς ο κ. πρόεδρος είπε πως αυτό έγινε μετά τα Ίμια. Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Κύριε Πρόεδρε εισηγήθηκα εγώ ;
ΣΗΜΙΤΗΣ: Ναι
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και εγώ είχα το σύνολο των εισηγήσεων για την αμυντική πολιτική της χώρας. Τα μαζεύω από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και τα υποβάλλει ο υπουργός. Έχω παρέμβαση σε αυτή την διαδικασία; Ναι έχω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν υπογράφω συμβάσεις. Όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δική του απόφαση με βάσει τις εισηγήσεις  από τα επιτελεία. Αρά δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ή δωροδοκίας ή άλλου τύπου στο ΚΥΣΕΑ. Δεν υπάρχει δωροδοκία. Είναι κατασκευασμένη η κατηγορία.
ΣΗΜΙΤΗΣ : Όπως αποδείχτηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο,  στο ΥΠΕΘΑ γίνονταν τα μύρια όσα.
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα, τίποτα δεν αποδείχτηκε  συκοφαντίες μόνο....

http://www.naftemporiki.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3