Γιατί... ασπρίζει η σοκολάτα -Πόσο επικίνδυνο είναι?

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ 
Γιατί... ασπρίζει η σοκολάτα -Πόσο επικίνδυνο είναι
Νιώθετε έλλειψη σοκολάτας και ξαφνικά θυμάστε ότι έχετε ακόμη ένα κομμάτι σε μια γωνιά του ντουλαπιού. Την ανοίγετε με πάθος, αλλά βλέπετε ότι έχει άσπρες κηλίδες στην επιφάνειά της.
Το δίλημμα είναι να τη φάω ή να την πετάξω; Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να κάνετε καν το ερώτημα και μπορείτε να φάτε τη σοκολάτα σας χωρίς κανένα πρόβλημα και κανέναν κίνδυνο. Δεν είναι μούχλα, δεν είναι πρόβλημα. Η πλάκα της σοκολάτας σας έπεσε θύμα ενός πολύ συνηθισμένου φαινομένου στους ζαχαροπλάστες που ονομάζεται η λεύκανση της λιπαρής ουσίας.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει ότι τα υγρά λίπη, όπως το βούτυρο του κακάο, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της σοκολάτας και γίνονται κρύσταλλοι, δίνοντας αυτή τη λευκή όψη. Μια σοκολάτα μπορεί να εμφανίσει αυτό το φαινόμενο ανάλογα με το πόσο καιρό την διατηρείτε και σε ποιά θερμοκρασία.
Για το θέμα έγινε μελέτη και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αμβούργου και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ACS Applied Materials and Interfaces. Η έρευνα έγινε μετά από παραγγελία της βιομηχανίας Nestle. Οπως αποκαλύπτει η ερευνήτρια  Svenja Reinke «παρά το γεγονός ότι η λεύκανση της σοκολάτας δεν παρουσιάζει κανέναν απολύτως κίνδυνο, στοιχίζει μια περιουσία στην βιομηχανία σοκολάτας γιατί επιστρέφονται και οι καταναλωτές παραπονούνται».
Το ίδιο δηλώνει και ο Stefan Palzer, ένας από τους δύο ερευνητές της Nestlé. «Η λεύκανση συνεχίζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην βιομηχανία της ζαχαροπλαστικής». Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι ο γίγαντας της βιομηχανίας τροφίμων ένιωσε την ανάγκη να κατανοήσει μέσω μιας έρευνας την πορεία της ωρίμανσης της σοκολάτας και την δυναμική της λεύκανσης του λίπους.
Η έρευνα έγινε με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα στα καλύτερα εργαστήρια της Ελβετίας. Οι ερευνητές παρατηρούσαν την πορεία μιας σταγόνας λαδιού πάνω σε σοκολάτα και την πορεία της προς τα στοιχεία του υλικού, επί ώρες και ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα συμπαγές υλικό, η σοκολάτα έχει πορώδη υφή. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η σταγόνα του λαδιού εισχωρεί με απίστευτη ταχύτητα μέσα στα δείγματα. Αυτή η μετανάστευση των λιπιδίων μεταλλάσσει την εσωτερική δομή της σοκολάτας και όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια ασπρίζουν την όψη της.
Η λύση για τους σοκολατοβιομήχανους, ώστε να αποφύγουν αυτό το εντελώς ακίνδυνο αλλά αντιαισθητικό φαινόμενο είναι να κάνουν την σοκολάτα πιο σκληρή ώστε τα λιπίδια να μη μπορούν να μεταναστεύουν με την ίδια ευκολία. Οσο για τον καταναλωτή πρέπει να ξέρει ότι η σοκολάτα συντηρείται στους  18°C ή ...καταναλώνεται πολύ γρήγορα.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services