Γιατί... ασπρίζει η σοκολάτα -Πόσο επικίνδυνο είναι?

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ 
Γιατί... ασπρίζει η σοκολάτα -Πόσο επικίνδυνο είναι
Νιώθετε έλλειψη σοκολάτας και ξαφνικά θυμάστε ότι έχετε ακόμη ένα κομμάτι σε μια γωνιά του ντουλαπιού. Την ανοίγετε με πάθος, αλλά βλέπετε ότι έχει άσπρες κηλίδες στην επιφάνειά της.
Το δίλημμα είναι να τη φάω ή να την πετάξω; Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να κάνετε καν το ερώτημα και μπορείτε να φάτε τη σοκολάτα σας χωρίς κανένα πρόβλημα και κανέναν κίνδυνο. Δεν είναι μούχλα, δεν είναι πρόβλημα. Η πλάκα της σοκολάτας σας έπεσε θύμα ενός πολύ συνηθισμένου φαινομένου στους ζαχαροπλάστες που ονομάζεται η λεύκανση της λιπαρής ουσίας.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει ότι τα υγρά λίπη, όπως το βούτυρο του κακάο, ανεβαίνουν στην επιφάνεια της σοκολάτας και γίνονται κρύσταλλοι, δίνοντας αυτή τη λευκή όψη. Μια σοκολάτα μπορεί να εμφανίσει αυτό το φαινόμενο ανάλογα με το πόσο καιρό την διατηρείτε και σε ποιά θερμοκρασία.
Για το θέμα έγινε μελέτη και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αμβούργου και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση ACS Applied Materials and Interfaces. Η έρευνα έγινε μετά από παραγγελία της βιομηχανίας Nestle. Οπως αποκαλύπτει η ερευνήτρια  Svenja Reinke «παρά το γεγονός ότι η λεύκανση της σοκολάτας δεν παρουσιάζει κανέναν απολύτως κίνδυνο, στοιχίζει μια περιουσία στην βιομηχανία σοκολάτας γιατί επιστρέφονται και οι καταναλωτές παραπονούνται».
Το ίδιο δηλώνει και ο Stefan Palzer, ένας από τους δύο ερευνητές της Nestlé. «Η λεύκανση συνεχίζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην βιομηχανία της ζαχαροπλαστικής». Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι ο γίγαντας της βιομηχανίας τροφίμων ένιωσε την ανάγκη να κατανοήσει μέσω μιας έρευνας την πορεία της ωρίμανσης της σοκολάτας και την δυναμική της λεύκανσης του λίπους.
Η έρευνα έγινε με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα στα καλύτερα εργαστήρια της Ελβετίας. Οι ερευνητές παρατηρούσαν την πορεία μιας σταγόνας λαδιού πάνω σε σοκολάτα και την πορεία της προς τα στοιχεία του υλικού, επί ώρες και ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα συμπαγές υλικό, η σοκολάτα έχει πορώδη υφή. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η σταγόνα του λαδιού εισχωρεί με απίστευτη ταχύτητα μέσα στα δείγματα. Αυτή η μετανάστευση των λιπιδίων μεταλλάσσει την εσωτερική δομή της σοκολάτας και όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια ασπρίζουν την όψη της.
Η λύση για τους σοκολατοβιομήχανους, ώστε να αποφύγουν αυτό το εντελώς ακίνδυνο αλλά αντιαισθητικό φαινόμενο είναι να κάνουν την σοκολάτα πιο σκληρή ώστε τα λιπίδια να μη μπορούν να μεταναστεύουν με την ίδια ευκολία. Οσο για τον καταναλωτή πρέπει να ξέρει ότι η σοκολάτα συντηρείται στους  18°C ή ...καταναλώνεται πολύ γρήγορα.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.



Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files