Ξανά σε λειτουργία ο Μεγάλος Επιταχυντής στο CERN

http://freshsnews.blogspot.com/2015/04/6-ksana-se-leitourgia-o-megalos-epitaxyntis-sto-cern.html

Τέθηκε σήμερα ξανά σε λειτουργία, ύστερα από δύο χρόνια αναβάθμισης, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), που βρίσκεται κάτω από τη γη στα γαλλο-ελβετικά σύνορα στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο, το CERN. -

Οπως ανακοινώθηκε από το κέντρο, ως μέρος της διαδικασίας επαναλειτουργίας, οι μηχανικοί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων εισήγαγαν με επιτυχία δύο δέσμες πρωτονίων.
Ολα τα συστήματα θα πρέπει να ελεγχθούν τις επόμενες ημέρες προτού αρχίσουν τα πειράματα με μεγαλύτερες ενέργειες. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του CERN Ρολφ Χάιερ, “με τις ακόμη υψηλότερες ενέργειες, ο Επιταχυντής θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη φυσική και για μελλοντικές ανακαλύψεις”.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ πριν από μερικές εβδομάδες, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής της Κυπριακής Πειραματικής Ομάδας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πάνος Ραζής είπε ότι όταν λειτουργήσει ξανά ο Επιταχυντής θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε νέα μοντέλα που να περιγράφουν καλύτερα την εξέλιξη του Σύμπαντος.
Παράλληλα, η απαιτούμενη νέα τεχνολογία θα φέρει μια καινούργια επανάσταση στην ιατρική επιστήμη, στα διαγνωστικά εργαλεία, στα υπολογιστικά δίκτυα και στην ηλεκτρονική.
Ο Επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το 2013 για αναβάθμιση.
Οι πιθανότητες να προκύψει με την επαναλειτουργία άλλη μια επαναστατική ανακάλυψη στο CERN, όπως το μποζόνιο του Higgs, ή αλλιώς Σωματίδιο του Θεού, που ανακαλύφθηκε το 2012, είναι ιδιαίτερα υψηλές. Υπενθυμίζεται ότι το μποζόνιο Higgs επεξηγεί το μηχανισμό του πώς όλα τα γνωστά σωματίδια του Σύμπαντος αποκτούν μάζα, κάτι που αποτελούσε τον τελευταίο κρίκο του Καθιερωμένου Πρότυπου που περιγράφει πολύ καλά το Σύμπαν, από περίπου 10-32 δευτερόλεπτα μέχρι σήμερα, 13.8 δις χρόνια από το Big Bang.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος είχε ενεργό συμβολή στην ανάλυση γεγονότων για την ανακάλυψη του μποζονίου του Higgs.
“Ως κυπριακή ομάδα συμβάλαμε ενεργά στην ανάλυση των γεγονότων για την ανακάλυψη του Higgs, και τώρα δουλεύουμε να βρούμε και επιπρόσθετα σωματίδια τύπου Higgs, τα οποία προβλέπονται από πιο πολύπλοκα μοντέλα, όπως είναι η Υπερσυμμετρία”, ανέφερε ο κ. Ραζής στο ΚΥΠΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/scitech/technology/221467/ksana-se-leitourgia-o-megalos-epitaxyntis-sto-cern#.dpuf
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive