-->

Η καλή θεραπευτική συμμόρφω`ση αποτρέπει τις κρίσεις άσθματος

Η καλή θεραπευτική συμμόρφωση αποτρέπει τις κρίσεις άσθματος


Αθήνα
Υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος τόσο για τα συστήματα Υγείας όσο και για την κοινωνία έχει το άσθμα και η ελλιπής διαχείρισή του. Ωστόσο, οι διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές, καθώς και η καλή συμμόρφωση των ασθενών μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις εξάρτησης της νόσου.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) που αφορούν το 2011, από άσθμα πάσχει περίπου το 8% των ενηλίκων και το 5,5% των παιδιών του γενικού πληθυσμού.

Το άσθμα, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε όλο τον κόσμο κι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και εξάρσεις - οι γνωστές σε όλους παροξύνσεις άσθματος. Οι παροξύνσεις άσθματος μπορεί να είναι από πολύ ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές.

«Το άσθμα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τις αιφνίδιες παροξύνσεις οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Για το άσθμα απαιτούνται πολλές νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κάτι το οποίο αυξάνει το κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης μια κρίση άσθματος, σκεφτείτε ότι, μπορεί να οδηγήσει σε απουσία από την εργασία έως και 10 ημέρες», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Μιχάλης Τουμπής.

Ωστόσο, σήμερα τα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα έχουν συμβάλλει στον έλεγχο του άσθματος, δηλαδή την απουσία των παροξύνσεων. «Πριν από 20 χρόνια, στα νοσοκομεία καταγράφονταν 4 με 5 περιστατικά κρίσεων άσθματος τον μήνα. Σήμερα, μπορεί να δούμε ένα περιστατικό κάθε δύο μήνες», σχολιάζει ο συντονιστής της Ομάδας Άσθματος της ΕΠΕ, Πέτρος Μπακάκος.

H ρυθμιστική θεραπεία βάσης για το άσθμα είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Άλλα ρυθμιστικά φάρμακα είναι οι β2 διεγέρτες μακράς δράσης, η μοντελουκάστη και η θεοφυλλίνη. Εκτός από τα ρυθμιστικά φάρμακα υπάρχουν και τα ανακουφιστικά τα οποία πρέπει να έχει μαζί του ο ασθενής για να τα χρησιμοποιεί κατ’ επίκληση. Η συνηθέστερη επιλογή αυτών είναι οι β2 διεγέρτες ταχείας έναρξης δράσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια νέα εξέλιξη στη θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο το οποίο φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου.

Ωστόσο, η θεραπεία του άσθματος φαίνεται να οδηγείται σε όλο πιο απλουστευμένα, αλλά συγχρόνως αποτελεσματικά, σχήματα όπως αυτό του σταθερού συνδυασμού φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με σκοπό την αποτελεσματικότητα και την σταθερή συμμόρφωση.

Για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα που μπορεί να μην ελέγχουν τη νόσο με υψηλότερες δόσεις εισπνεόμενων θεραπειών, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν θεραπείες νεότερης μορφής με στόχο να τους ανακουφίσουν.

Η μοναδική τέτοια θεραπεία που κυκλοφορεί μέχρι στιγμής είναι η ομαλιζουμάμπη, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο απευθύνεται σε ασθενείς με Σοβαρό Αλλεργικό Άσθμα και χορηγείται με 0% συμμετοχή, αλλά μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ομαλιζουμάμπη προτείνεται ως επιπρόσθετη αγωγή σε ασθενείς με σοβαρό αλλεργικό άσθμα που η κατάστασή τους δεν ελέγχεται παρά τη λήψη υψηλής δόσης εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών και β2-αγωνιστών μακράς δράσης.

Με τη θεραπεία αυτή μειώνονται δραματικά οι παροξύνσεις, τα ημερήσια και νυχτερινά συμπτώματα του άσθματος, οι νοσηλείες, οι επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών, καθώς και η ανάγκη για κατ’ επίκληση θεραπεία και για χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα. Ταυτόχρονα βελτιώνεται η πνευμονική λειτουργία και η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τέλος, βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σε μικρό αριθμό ασθματικών ασθενών με σοβαρό άσθμα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πρόκειται επίσης για μονοκλωνικά αντισώματα. Η πιο γνωστή, και αυτή που θα κυκλοφορήσει πιο άμεσα, είναι το αντίσωμα κατά της ιντερλευκίνης-5, η μεπολιζουμάμπη. Σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα και αυξημένο αριθμό ηωσινοφίλων στα πτύελα, που δεν ελέγχονται με υψηλές δόσεις εισπνεόμενων κορτικοειδών η χορήγηση μεπολιζουμάμπης οδήγησε σε ελάττωση των παροξύνσεων, μείωση της δόσης των κορτικοστεροειδών από το στόμα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος
Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος στις 5 Μαΐου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσιάζει την ανανεωμένη ιστοσελίδαmyasthma.gr στόχος της οποίας είναι η παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη νόσο στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να στείλουν τις απορίες τους και να πάρουν έγκυρες κατευθύνσεις από ειδικούς ανώνυμα.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3