Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη με τους 87 νεκρούς

yemenh-toylaxiston-30-nekroi
Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 260 τραυματίστηκαν την Παρασκευή σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τεμενών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, την οποία ελέγχουν οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι, γνωστοποίησαν ιατρικές πηγές, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μέσω Twitter το Ισλαμικό Κράτος. 

«Οι επιθέσεις αυτοκτονίας στοίχισαν την ζωή σε 87 μάρτυρες και υπάρχουν επίσης 260 τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Νάσουαν αλ Άταμπ, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Ενας καμικάζι ανατινάχθηκε αρχικά στο τέμενος Μπαντρ, στη νότια Σαναά, στη συνέχεια άλλος καμικάζι ανατινάχθηκε στην είσοδο του τεμένους τη στιγμή που οι πιστοί απομακρύνονταν τρέχοντας από το τζαμί. Η τρίτη επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο το τέμενος Αλ-Χασαχούς στη βόρεια Σαναά.

Στα τζαμιά αυτά είναι γνωστό ότι προσεύχονται οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι που πολεμούν τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασίρα, που ελέγχεται από τους Χούτι, μετέδωσε ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας απευθύνουν επείγουσα έκκληση σε όσους μπορούν να δώσουν αίμα.

Οι επιθέσεις αυτές είναι οι πλέον πολύνεκρες μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη σχολή της αστυνομίας στη Σαναά, κατά την οποία 37 σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου, όταν ακόμη η πρωτεύουσα δεν τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο των Χούτι.

Η βία μαστίζει την πρωτεύουσα ενώ η Υεμένη βυθίζεται στην κρίση η οποία γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη με την αύξηση των στρατιωτικών-θρησκευτικών ομάδων.

Ο Μάνσουρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε τον Φεβρουάριο από τη Σαναά όπου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, έκανε λόγο χθες για "αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος" μετά την επίθεση εναντίον του προεδρικού του μεγάρου στο Αντεν, στο νότο της χώρας, όπου έχει πλέον την έδρα του ο πρόεδρος της Υεμένης. Ο Χάντι μετέβη σε "ασφαλές σημείο" έπειτα από την επιδρομή αυτή και μια ημέρα σφοδρών μαχών στο Αντεν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Χάντι και μαχητών υποστηρικτών των Χούτι.

tanea
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive