Έρχεται «τσουνάμι» αυξήσεων στα ράφια των καταστημάτων

http://freshsnews.blogspot.com/2015/03/tsounami-sta-rafia.html
Έρχεται «τσουνάμι» αυξήσεων, στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων που μπορεί να φτάσει και το +25% μέσα σε δύο με τρεις μήνες.
Η ελληνική εμπορική αγορά, που έχει ήδη δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα από την έλλειψη ρευστότητας, την ανεργία (που στο 26% είναι πάνω από διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και την υπερφορολόγηση, τώρα λόγω τις άτακτης πτώσης, του ευρωπαϊκού νομίσματος, θα δει τις τιμές στα προϊόντα να παίρνουν την ανηφόρα. Αυτή η αναγκαστική αύξηση τιμών, είναι άμεσο αποτέλεσμα της κατηφόρας που έχει πάρει η αξία του κοινού νομίσματος, σε σχέση με το δολάριο.
Αυτό κάνει όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, πιο ακριβά και δυστυχώς μία τέτοια αύξηση περνάει στους καταναλωτές. Αυτό είναι ακόμα ένα χτύπημα για τον ελληνικό εμπορικό κόσμο, αφού οι αυξημένες τιμές, οδηγούν σε λιγότερες πωλήσεις. Αν δεν γίνει κάτι για να αποτρέψει τα χειρότερα, αρκετές επιχειρήσεις για να μειώσουν τα έξοδά τους, και τη χασούρα, μπορεί για ακόμα μία φορά να προχωρήσουν σε απολύσεις. Αυτό θα μετατρέψει εργαζομένους σε ανέργους.
Η αγορά, εκτιμά πως οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, με φόντο το χαμηλό 12ετίας που κατέγραψε το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο, θα φέρουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 984, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής, σε δυο με τρεις μήνες θα δούμε στα ράφια καταστημάτων μία αύξηση που μπορεί να φθάσει έως και 25%.
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κάτω από το όριο των 1,10 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2003, και ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι μίας ομάδας σημαντικών νομισμάτων αυξήθηκε σε νέο υψηλό 11 ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα ενισχύσουν την πιθανότητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Το ευρώ καταγράφει απώλειες 0,6% και η ισοτιμία του διαμορφώνεται στα 1,0966 δολάρια, ενώ είχε φθάσει νωρίτερα και στα 1,0980 δολάρια.
Τα κράτη μέλη που κερδίζουν δις από την υποτίμηση
Αν και αυτές οι εξελίξεις μπορεί να «παγώσουν» την ελληνική αγορά, για άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, έρχεται σαν ευλογία. Αφού όποιες έχουν ανεπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή, τα προς εξαγωγή προϊόντα τους, γίνονται αυτομάτως πιο φτηνά, άρα και πιο ανταγωνιστικά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στοιχεία έδειξαν, ότι την ίδια στιγμή, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή, αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Ιανουάριο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε και στην Ισπανία κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις άλλες βιομηχανικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Στον αντίποδα η Ελλάδα που έχει ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, κάτι που σημαίνει ότι εισάγει αρκετά περισσότερα από ότι εξάγει, θα πληρώνει πολύ πιο ακριβά τις εισαγωγές της και συνολικά θα χαθούν δις από την ελληνική Οικονομία.

 kontranews
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services