Προστασία των νεφρών: Ξεκινάμε την ημέρα πάντα με νερό

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/03/kidney.html
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που γιορτάζεται για 9η συνεχόμενη χρονιά το μήνυμα είναι: «ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ποτήρι νερό και κέρασε και τον φίλο σου».

Αλήθεια πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για τον οργανισμό μας και συγκεκριμένα για την υγεία των νεφρών μας;
Ο οργανισμός μας είναι σαν μια μηχανή, θα μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με το αυτοκίνητο. Το βασικό καύσιμο – ενέργεια του αυτοκινήτου είναι η βενζίνη, και του ανθρώπινου οργανισμού το ρόλο αυτό έχουν τα μακροθρεπτικά συστατικά, κυρίως ο υδατάνθρακας και το λίπος.

Τι γίνεται όμως με την υγεία των νεφρών μας;


Η ενυδάτωση είναι το βασικό μέσο συντήρησης της πολύτιμης μηχανής που λέγεται νεφρό. Οι νεφροί είναι δύο, και μια από τις βασικές δουλειές τους είναι να «φιλτράρουν» το αίμα από τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες που προσλαμβάνει μέσω της διατροφής κυρίως αλλά και η παραγωγή ούρων για να αποκαταστήσουν την ισορροπία των υγρών του οργανισμού και ουσιών σημαντικών για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (ρενίνη) και της παραγωγής του αίματος (ερυθροποιητίνη).

Την ενυδάτωση μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τα λάδια του αυτοκινήτου, όπου όταν «ανάβει το λαμπάκι» μας δίνει το μήνυμα ότι τα επίπεδα είναι χαμηλά, συγκεκριμένα στον δικό μας οργανισμό το ρόλο αυτό έχει το αίσθημα της δίψας. Η δίψα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συναγερμό ότι έχει αρχίσει η διαδικασία ήπιας αφυδάτωσης.

Πως λοιπόν θα προστατέψουμε τους νεφρούς μας ;

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και έχοντας καλή ενυδάτωση.

Τι θεωρούμε όμως καλή ενυδάτωση… Οι συστάσεις είναι γενικές και διαφοροποιούνται με βάση το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα, τις κλιματικές αλλαγές, τυχόν παθήσεις, όπως η νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και με βάση τη ‘φάση ζωής” του ανθρώπου π.χ εγκυμοσύνη, θηλασμός.

Το 20-30% των υγρών που προσλαμβάνουμε προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από τα ροφήματα, συνεπώς καλή ενυδάτωση δεν επιτυγχάνουμε μόνο από την πρόσληψη νερού, αλλά και από τα τρόφιμα και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα.

Tips για σωστή ενυδάτωση:

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό!!!

Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό

Αν χρησιμοποιείτε μεγάλα μπουκάλια, σημαδέψτε το δικό σας για να έχετε καλύτερο έλεγχο για το πόσο ήπιατε

Χρησιμοποιείτε μια κανάτα ή ένα ποτήρι-δοσομετρητή, εάν έχετε φίλτρο στη βρύση σας

Καταναλώστε ροφήματα όπως φυσικός χυμός και αφεψήματα

Πιείτε νερό προτού διψάσετε

Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας

Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως

Κάντε ένα θρεπτικό smoothie με γάλα και φρούτο

Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services