-->

Η έκλειψη Ηλίου από την Ακρόπολη

Ενα από τα πιο σπάνια και συνάμα εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα, η έκλειψη Ηλίου, καθήλωσε χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που έσπευσαν με ειδικά γυαλιά και τηλεσκόπια να το παρακολουθήσουν σε όλη την εξέλιξή του.
Η έκλειψη Ηλίου από την Ακρόπολη
Στην Ελλάδα η έκλειψη -που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών- έγινε ορατή ως μερική και πολλοί ήταν αυτοί που το παρακολούθησαν στο μέτρο που ο ουρανός... το επέτρεπε, καθώς επικρατούσαν νεφώσεις.
Το φαινόμενο στην Αθήνα ξεκίνησε στις 10:39 περίπου, κορυφώθηκε στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).





Η έκλειψη έγινε ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φερόε και Σβάλμπαρντ.
Περισσότεροι από 8.000 επισκέπτες κατέκλυσαν τις Νήσους Φερόε, ενώ στο Σβάλμπαρντ υπολογίζονταν να φτάσουν τους 1.500 με 2.000.
«Έχουν έρθει χιλιάδες κυνηγοί της έκλειψης από παντού. Στην πλειονότητά τους είναι από την Ευρώποι, αλλά και από άλλες χώρες που συνήθηως δεν βρίσκονται στη λίστα μας, όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Αφρική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τουρισμού των Νήσων.
Επίσης, μία ομάδα 50 Δανών αγόρασαν εισιτήρια για πτήση τσάρτερ που ναύλωσε επιστημονικό περιοδικό, ώστε να παρακολουθήσουν το φαινόμενο από τον ουρανό πάνω από τα Φερόε.
<p>  Η έκλειψη από την Πλατεία Συντάγματος (Αθήνα)</p>
Η έκλειψη από την Πλατεία Συντάγματος (Αθήνα)
Στο Σβάλμπαρντ τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα εδώ και χρόνια εν όψει του φαινομένου, της 10ης έκλειψης ηλίου του 21ου αιώνα.
Στο Αρκτικό αρχιπέλαγος οι επισκέπτες είχαν να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές θερμοκρασίες που άγγιζαν τους -20 βαθμούς κελσίου, αυτήν την εποχή.

"><p>  Με τα ειδικά γυαλιά και με μεγάλο ενθουσιασμό μικρά παιδιά παρακολούθησαν από το Ευγενίδειο Πλανητάριο την έκλειψη ηλίου πάνω από την Αθήνα<span style= display: none > </span></p>
Με τα ειδικά γυαλιά και με μεγάλο ενθουσιασμό μικρά παιδιά παρακολούθησαν από το Ευγενίδειο Πλανητάριο την έκλειψη ηλίου πάνω από την Αθήνα
Η επόμενη έκλειψη, που θα είναι μερική αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 η οποία ωστόσο θα είναι ορατή μόνο στη Νότια Αφρική, στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική.
Το 2016, θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις, στις 9 Μαρτίου (ορατή ως ολική μόνο στην Ινδονησία) και μια δακτυλιοειδής την 1η Σεπτεμβρίου (ορατή στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό).
<p>  Πολωνία</p>
Πολωνία
Μέχρι το 2020 θα συμβούν δέκα συνολικά εκλείψεις Ηλίου, είτε ολικές, είτε μερικές, εκ των οποίων ορατή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα είναι μόνο εκείνη στις 21 Ιουνίου 2020.
Η ολική έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Ήλιου και Γης και τα τρία ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται πλήρως.
<p>  Η έκλειψη έγινε ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φερόε και Σβάλμπαρντ (φωτό)</p>
Η έκλειψη έγινε ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φερόε και Σβάλμπαρντ (φωτό)
Η Σελήνη από τη Γη φαίνατα να καλύπτει τον Ήλιο, προσφέροντας ένα συγκλονιστικό ασημένιο «φωτοστέφανο», το οποίο βάφει λουλακί τον ουρανό...
<p>  Μαρόκο</p>
Μαρόκο
Σημειώνεται ότι σήμερα με την έκλειψη Ηλίου συμπίπτουν άλλα δύο αστρονομικά φαινόμενα. Το δεύτερο αστρονομικό φαινόμενο της ημέρας είναι η σούπερ - Σελήνη. Αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το φαινόμενο, όμως, δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη γη, απλώς θα προσθέσει μία ακόμη πινελιά στην ολική έκλειψη ηλίου.
<p>  Σλοβενία</p>
Σλοβενία
Τέλος, το βόρειο ημισφαίριο θα ζήσει άλλη μία αστρονομική εμπειρία: την αρχή της Άνοιξης. Η επίσημη αρχή θα σημειωθεί στις 6:45 το απόγευμα, όταν στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

ethnos

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3