Εαρινή Ισημερία με ποίηση στην πόλη

Δεν είναι μια τυπική επέτειος. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ακριβώς την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, σήμερα δηλαδή, 21 Μαρτίου, έχει πλέον ιστορία και στη χώρα μας και γίνεται αφορμή να διοργανωθούν πολλές εκδηλώσεις, να ακουστεί ποίηση με διάφορους τρόπους. Είτε από τους ίδιους τους ποιητές είτε από ανθρώπους που αγαπούν την ποίηση και επιλέγουν αυτήν ακριβώς τη μέρα να διαβάσουν αγαπημένους στίχους τους ή μέσα από εκδηλώσεις όπου παρούσα είναι και η μουσική, που έχει ντύσει με μεγάλη επιτυχία πολλούς στίχους.
Εκδοτικοί οίκοι, βιβλιοπωλεία, μουσεία, διάφοροι φορείς διοργανώνουν τις δικές τους εκδηλώσεις, τις οποίες τιμά μεγάλο μέρος του κοινού. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε μερικές από τις πολλές εκδηλώσεις και να σας δώσουμε προτάσεις για το πώς θα γιορταστούν η άνοιξη και η ποίηση σε διάφορα σημεία της πόλης.

• Το βιβλιοπωλείο «Ιανός» έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη τις εκδηλώσεις. Σήμερα, για 9η συνεχόμενη χρονιά, έχει προσκαλέσει 50 ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων για να διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα. Παρουσιάζει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Από τις 6 μ.μ.

• Σήμερα και αύριο, στην οικία Κατακουζηνού (Λεωφ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος) η ποίηση θα συναντήσει την εικόνα και τον ήχο. Συγκεκριμένα: απόψε στις 7 (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο info@katakouzenos.gr), παρουσιάζεται ο κύκλος video art με τίτλο «Πνοές». Πρόκειται για 8 μικρές οπτικοακουστικές δημιουργικές με βάση την ελληνική ποίηση που δημιούργησαν ο Κυριάκος Χατζημιχάλης και η Νατάσσα Πουλαντζά. Αύριο Κυριακή, 22/3, η προσέλευση θα ξεκινήσει από τις 12 το μεσημέρι και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σ’ αυτά τα βίντεο, το κάθε ποίημα –στο οποίο ακούγεται μόνο η φωνή χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο– «ενδύεται» από ένα εικαστικό και ηχητικό περιβάλλον, που δημιουργείται ειδικά γι’ αυτό.
• «Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου». Αυτόν τον στίχο του Ανδρέα Εμπειρίκου ξεχώρισε η Εταιρεία Συγγραφέων να είναι ο τίτλος των φετινών εκδηλώσεων, που για αυτή τη χρονιά επέλεξε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην Πάτρα. Απόψε στις 8, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων. Μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων θα διαβάσουν αγαπημένους τους στίχους.

• Σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι, στη Στοά του Βιβλίου, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και ο Κύκλος Ποιητών προσκαλούν οκτώ γενιές ποιητών να συνομιλήσουν και να απαγγείλουν ποιήματα. Συντονίζουν η Τιτίκα Δημητρούλια και η Παυλίνα Παμπούδη.

Αύριο, Κυριακή, στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, και συγκεκριμένα στο κατάστημα M Shop του Μεγάρου, θα βρίσκεται η ακαδημαϊκός και ποιήτρια Κική Δημουλά για να συνομιλήσει με τους πολλούς φίλους και θαυμαστές της ποίησής της και να υπογράψει τα βιβλία της. Στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται τα έργα της εικαστικού Ράνιας Καπελιάρη, εμπνευσμένα από την τελευταία συλλογή της ποιήτριας «Δημόσιος καιρός». Οι επιλογές πολλές. Η ποίηση ατελείωτη.


http://www.kathimerini.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services