-->

Κρίσιμη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας, Ιαπωνίας και Ν.Κορέας

Η πρώτη έπειτα από τρία χρόνια
 china-korea-japan
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας συναντώνται το Σάββατο για τις πρώτες συνομιλίες τους τα τελευταία τρία χρόνια, με τον Νοτιοκορεάτη Γιουν Μγιουνγκ-σε να καλωσορίζει στη Σεούλ τους ομολόγους του από το Τόκιο και το Πεκίνο, Φούμιο Κισίντα και Γουάνγκ Γι.
Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στους τρόπους άμβλυνσης περιφερειακών εντάσεων σε σχέση με εδαφικές διαφορές και διπλωματικές διενέξεις. Οι τρεις χώρες συνδέονται με στενούς οικονομικούς δεσμούς αλλά οι σχέσεις τους παραμένουν στιγματισμένες από τη μνήμη των ωμοτήτων των ιαπωνικών αυτοκρατορικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945) και της Κορεατικής Χερσονήσου (1910-1945).
Οι επανειλημμένες επισκέψεις ιαπώνων βουλευτών και υπουργών στο βωμό Γιασουκούνι στο Τόκιο, μνημείο πεσόντων στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων εγκληματιών πολέμου για το Πεκίνο και τη Σεούλ, σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος, εξοργίζουν την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ελπίζει οι υπουργοί να μπορέσουν να «κοιτάξουν προς το μέλλον».
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2012, για την έκτη ετήσια τριμερή συνάντησή τους.
Η τριμερής συνάντηση του 2013 ακυρώθηκε μετά την επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο βωμό Γιασουκούνι, πρωτοβουλία που εξόργισε την Κίνα και τη Νότιο Κορέα. Ούτε η συνάντηση του 2014 πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των επιδεινούμενων διμερών σχέσεων Νοτίου Κορέας-Ιαπωνίας και Κίνας - Ιαπωνίας λόγω των εδαφικών και ιστορικών διαφορών.
Η ένταση στις σχέσεις Ιαπωνίας-Νοτίου Κορέας προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ, που θεωρεί ότι οι δύο χώρες είναι οι κύριοι στρατιωτικοί τους σύμμαχοι στην Ασία.
Ο Κισίντα δήλωσε ότι «παρά τα δύσκολα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών», οι δύο πλευρές θα «συνεχίσουν την επικοινωνία σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας».
Οι διαφορές παραμένουν χωρίς ωστόσο να επικρατεί θυμός καθώς έχουν περάσει τρία χρόνια, συνεπώς η σύνοδος του Σαββάτου αποτελεί ένα βήμα προς την αποκατάσταση του επίσημου διαλόγου και της τριμερούς συνάντησης, ενώ γεννά ελπίδες για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών αργότερα φέτος.
Η συνάντηση στη Σεούλ πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τις πρώτες συνομιλίες για θέματα ασφάλειας σε επίπεδο υψηλόβαθμων διπλωματών της Κίνας και της Ιαπωνίας έπειτα από τέσσερα χρόνια.
Οι διαβουλεύσεις αυτές πιστεύεται ότι θα επικεντρωθούν στη δημιουργία θαλάσσιας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, ύστερα από τις εντάσεις για το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου όπως ονομάζεται στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Υπήρξαν αρκετές στιγμές αντιπαραθέσεις τα τελευταία χρόνια για το νησιωτικό σύμπλεγμα και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι μια διένεξη μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη σύγκρουση.
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Γιουν θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κίνα και την Ιαπωνία. Επίσης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της κινεζικής και της ιαπωνικής διπλωματίας. 

http://www.tovima.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3