-->

Οι μυστηριώδεις αστραπές που εμφανίζονται στο ίδιο ακριβώς μέρος 160 νύχτες τον χρόνο και διαρκούν έως και 10 ώρες [εικόνες&βίντεο]

Οι μυστηριώδεις αστραπές που εμφανίζονται στο ίδιο ακριβώς μέρος 160 νύχτες τον χρόνο και διαρκούν έως και 10 ώρες [εικόνες&βίντεο] 
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που «πλήττει» τη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα, εδώ και αιώνες, με τη χώρα να βιώνει σε εκείνο μόνο το σημείο τις πιο έντονες αστραπές με το μεγαλύτερο φυσικό «ήχος και φως» του κόσμου.
Εδώ και χρόνια, καταιγίδες άνω των 40.000 bolt, μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα χτυπώντας στο ίδιο σημείο ακριβώς, κάθε φορά, και αυτό επαναλαμβάνεται 160 φορές το χρόνο, ενώ μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες.
Οι άνθρωποι της βορειοδυτικής Βενεζουέλας αποκαλούν το φαινόμενο «rib a-ba», που σημαίνει «ποτάμι της φωτιάς στον ουρανό». Είναι επίσης γνωστό ως «Relámpago del Catatumbo», δηλαδή η «αιώνια καταιγίδα». Κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 1,2 εκατομμύρια κεραυνοί (ο υψηλότερος αριθμός στον κόσμο) και το φαινόμενο είναι ορατό από περίπου 250 μίλια μακριά. Για αιώνες, ο «Φάρος του Μαρακαΐμπο» κατηύθυνε ναυτικούς και ψαράδες, το βράδυ. Πλέον, αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Αλαν Χάιτον, ταξιδιωτικό πράκτορα και φωτογράφο, που ζει κάποιες μέρες στη λίμνη με τους ντόπιους «Κανείς δεν ξέρει πως αυτό το σπάνιο φαινόμενο με τις αστραπές να εξαφανίζονται και να εμφανίζονται στο λεπτό, συμβαίνει μόνο εδώ. Θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει παντού και δεν καταλαβαίνουν γιατί άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να παρατηρήσουν το φαινόμενο».
Οι ιδιαίτερες αυτές αστραπές φωτίζουν το νυχτερινό ουρανό με ένα συνδυασμό λαμπερών χρωμάτων που αλλάζουν ανάλογα με τα διαφορετικά είδη ατόμων στον αέρα. Σε ξηρό αέρα, η αστραπή φαίνεται άσπρη, αλλά όταν ο αέρας περιέχει υγρασία, τα άτομα υδρογόνου δημιουργούν μια ισχυρή κόκκινη γραμμή, κάνοντας την αστραπή να φαίνεται μωβ.


Πηγή: iefimerida.gr

Πρωτοχρονιά στην Κίνα: Πώς γιόρτασαν τον ερχομό του νέου Σεληνιακού έτους [εικόνες]



Πρωτοχρονιά σήμερα για την Κίνα, αφού από τις 31 Ιανουαρίου, μπαίνει επισήμως στη χρονιά του αλόγου. Η υποδοχή του νέου Σεληνιακού έτους ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε αρκετές περιοχές της χώρας, σηματοδοτώντας την αρχή ενός 15ημερου εορτασμού.

Επίκεντρο των εορτασμών στο Πεκίνο, ήταν ο ναός Γιονγκχεγκονγκ Λάμα, ενώ εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές ακόμη χώρες της Ασίας, όπως η Κορέα και η Ιαπωνία, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

















Πηγή:iefimerida.gr

Αυτά είναι τα καλύτερα κτίρια της χρονιάς, σύμφωνα με τους κορυφαίους αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο [εικόνες]

Αυτά είναι τα καλύτερα κτίρια της χρονιάς, σύμφωνα με τους κορυφαίους αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο [εικόνες]

Με τους κανόνες της αρχιτεκτονικής να έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, τα νεόκτιστα κτίρια πλέον συνδυάζουν την ομορφιά με την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα, παραμένοντας άκρως λειτουργικά.
Ο ιστότοπος ArchDaily επέλεξε, με τη βοήθεια των αναγνωστών, τα καλύτερα κτίρια σε όλο τον κόσμο επιλέγοντας ανάμεσα σε πάνω από 3.500 έργα.
Από το μικροσκοπικό δημαρχείο Newbern, στην Αλαμπάμα, μέχρι το φουτουριστικό McDonald 's στη Γεωργία, αυτοί είναι οι νικητές της χρονιάς που ψηφίστηκαν από πάνω από 60.000 άτομα.
Ένα πρατήριο καυσίμων και ένα McDonald 's στο Μπατούμι, στη Γεωργία

Το National Maritime Museum στο Χέλσινγκορ, Δανία

Braamcamp Freire, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας

Tree Snake Houses, ένα ξενοδοχείο σε ξυλοπόδαρα σε εθνικό πάρκο της βόρειας Πορτογαλίας

Binh Thanh House, ένα σπίτι για δυο οικογένειες στην πόλη Ho Chi Minh στο Βιετνάμ

Tete in L'air, ένα ξύλινο διαμέρισμα στο Παρίσι, στη Γαλλία

Antinori Winery, ένα συγκρότημα για παλαίωση οίνου κοντά στη Φλωρεντία, Ιταλία

Τα γραφεία της Walmart.com στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

48 North Canal Road, ένα γραφείο στη Σιγκαπούρη

Three Cusps Chalet, ένα ανακαινισμένο παλάτι στη Sé, Πορτογαλία

Alcácer do Sal Residences, ένα ξενοδοχείο / νοσοκομείο στο Alcacer do Sal, Πορτογαλία


Πηγή: iefimerida.gr

Ανατριχιαστικό βίντεο: Στην Αρχαία Ολυμπία η γη καταπίνει ένα χωριό -Σπίτια και χωράφια... βουλιάζουν [βίντεο]

Στην Αρχαία Ολυμπιά η γη καταπίνει ένα χωριό -Κάθε μέρα βουλιάζει κι από λίγο  Οι κάτοικοι της Καυκανιάς, ενός χωριού κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βλέπουν το χωριό τους να κόβεται στα δύο και η γη, σιγά σιγά, να υποχωρεί και να το καταπίνει απειλώντας τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια των προχθεσινών κατολισθήσεων ο τόπος έτριζε, ακούγονταν κρότοι και στη συνέχεια άρχισαν να πέφτουν κεραμίδια. Ωστοσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε κάτι τέτοιο, αφού το φαινόμενο των καθιζήσεων πρωτοεμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και επαναλήφθηκε την περασμένη Κυριακή, για να εντάθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Το αποτέλεσμα είναι πως έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, τρία σπίτια, ένα καφενείο και ο κεντρικός δρόμος, υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα, ο κεντρικός δρόμος έχει υποστεί καθίζηση σε δύο σημεία, με αποτέλεσμα να είναι αδιάβατος. Επίσης, ένα ισόγειο οίκημα, όπου στεγάζεται καφενείο, έχει υποστεί ζημιές στην τοιχοποιία και στη στέγη, ενώ έχουν «χτυπηθεί» και τρία γειτονικά σπίτια.
Χθες το πρωί επισκέφθηκε την Καυκανιά κλιμάκιο μηχανικών της περιφέρειας και έκανε αυτοψία στην περιοχή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνταχθεί πόρισμα, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση» είπε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς.


Πηγήiefimerida.gr

Στην Ουκρανία γεννήθηκε -και πέθανε- ένα νέο είδος επανάστασης: Το Κίνημα των αυτοκινητιστών [εικόνες]






Οταν οι ιστορικοί θα κάνουν τον απολογισμό της εξέγερσης στην Ουκρανία, θα ανακαλύψουν το Κίνημα ΑutoMaidan. Από τα πιο τρελά και αποτελεσματικά μέσα διαδήλωσης που έχουν εφευρεθεί ποτέ. Φευ, όμως, κυλίστηκε στο αίμα.

Πρόκειται για κινητοποίηση των αυτοκινητιστών οι οποίοι μπλοκάρουν τα οχήματα της αστυνομίας ή τα σώματα μοτοσυκλετιστών, ενώ φτάνουν να μπλοκάρουν ακόμη και τις πολυτελείς κατοικίες των βουλευτών. Η απάντηση της ουκρανικής αστυνομίας στους εποχούμενους επαναστάστες, ήταν εξαιρετικά άγρια. Μια από αυτούς, η 26χρονη Alina Lizounova, ιδιοκτήτρια ενός Ford Fiesta, μίλησε στην εφημερίδα Le Monde για την εμπειρία της:
«Αν η εξουσία αγωνίζονται τόσο άγρια εναντίον μας είναι γιατί είμασταν αποτελεσματικοί. Το Κίνημα ΑutoMaidan θα ξαναγεννηθεί και μικρές ομάδες είναι ήδη έτοιμες να ξαναπιάσουν δουλειά αλλά αυτά που μας συνέβησαν ως τώρα μας κάνουν λίγο διστακτικούς».
«Το πρώτο «χτύπημα» στο Κίνημα ήταν η εξαφάνιση του Dmytro Boulatov, που υπήρξε ο πρωτοπόρος των επαναστατών με τα αυτοκίνητα. Στις 22 ιαναουαρίου ανέβασε ένα τελευταίο μήνυμα στο facebook: «Δέχομαι όλο και περισσότερες απειλές. Σκοτάδια απειλητικά, αλλά θα νικήσουμε». Από τότε δεν έχουμε κανένα νέο» λέει η νεαρή Αλίνα. O Mπουλάτοφ βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο ίδιο δάσος, σημειώνει η Le Monde, και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο σε τραγική κατάσταση.
«Ακολούθησε ο Iouri Verbitski, ένα άλλο μέλος του Κινήματος ο οποίος απήχθη από αγνώστους και βρέθηκε νεκρός σε ένα δάσος στα περίχωρα του Κιέβου.
Ολοι οι πρωταγωνιστές αυτού του ιδιότυπου κινήματος, τα μέλη, οι διοργανωτές, όλοι σχεδόν συνελήφθησαν. «Τζιπ 4x4, χωρίς πινακίδες, μας σταμάτησαν και μας συνέλαβαν» συνεχίζει η Αλίνα.
«Οσοι συνελήφθησαν ξυλοκοπήθηκαν άγρια και τα αυτοκίνητά τους καταστράφηκαν.Ορισμένοι καταδικάστηκαν σε 2μηνες φυλακίσεις. Κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό, όπως ο Sergueï Koba, ο οποίος σχεδιάζει να κάνει τον γύρο της Ευρώπης.
Χάσαμε την ηγεσία του κινήματος και σταματήσαμε κι εμείς. Αλλά το κυνηγητό εναντίον μας συνεχίζεται. Πινακίδες έχουν διαρρεύσει στο ίντερνετ και πολλά αυτοκίνητα συντρόφων μας κάηκαν και καταστράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο.
Ολα, ωστόσο, ξεκίνησαν χαρούμενα, με ουρές αυτοκινήτων που περνούσαν τους δρόμους του Κιέβου, κορνάριζαν και κουνούσαν σημαίες από τα παράθυρα. Τότε ήμουν μια κανονική διαδηλώτρια εναντίον της κυβέρνησης και με τη θέληση να αλλάξω τα πράγματα στη χώρα μου. Είμαι προγραμματίστρια υπολογιστών, θέλω να έχω μέλλον και μπήκα αμέσως στο κίνημα των αυτοκινητιστών.
Οταν η κυβέρνηση άρχισε πριν από 10 ημέρες να ρίχνει τους titouchkis στην πόλη, αυτούς τους πληρωμένους αλήτες που προκαλούν ή χτυπούν τους διαδηλωτές. Καταφέραμε να πιάσουμε δυο-τρεις και τους πήγαμε στους δημοσιογράφους οι οποίοι μπόρεσαν και τους έκαναν να πουν ποιοί τους πληρώνουν για να κάνουν αυτή τη δουλειά.Στην αρχή είχαμε ευφορία, είμασταν γεμάτοι αισιοδοξία. Τώρα η κυβέρνηση κατάφερε να αποκεφαλίσει την ηγεσία μας και περιμένουμε τις εξελίξεις...»

Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκε στο δάσος, ο ηγέτης του κινήματος:



















iefimerida

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ: Η μάνα της «πήγε» με το φίλο της, και μετά της έστειλε «Πακέτο»!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ: Η μάνα της «πήγε» με το φίλο της, και μετά της έστειλε «Πακέτο»!
Μια ιστορία βγαλμένη από σίριαλ εκτυλίχθηκε στο πλατό του «Πάμε Πακέτο», όταν μια μητέρα που είχε εγκαταλείψει τις τρεις κόρες της για να ζήσει τη ζωή της, θέλησε ν΄αποκαταστήσει τη σχέση μαζί τους.
Το παρόν στην εκπομπή έδωσε μια εξ΄αυτών, η οποία έβγαλε όλη της την πικρία τόσο για την μητέρα όσο και για τον πατέρα της, λέγοντας πως πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια.
Το αποκορύφωμα ήταν όμως, όταν αποκάλυψε on air, πως όταν ήταν έφηβη και είχε μια σχέση στα 15 της με ένα αγόρι, η μητέρα της, «πήγε» μαζί του κάποιες φορές, κάτι το οποίο παραδέχτηκε η ίδια μετά από πολλά χρόνια!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν η κόρη κατάλαβε τότε τι συνέβαινε ζητώντας το λόγο από το αγόρι της, εκείνος τη χαστούκισε αρχικά, για να ομολογήσει λίγο αργότερα ότι όντως είχε ερωτικές επαφές με τη μαμά της.
Μ΄αυτά και μ΄αυτά, η κόρη ούτε που ήθελε να έχει σχέση με τη μητέρα της μετά από τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να σηκωθεί και να φύγει από το πλατό.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO!

http://www.star.gr

Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, σε τι χρησιμεύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι;



Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα Le Monde, για τους Οικολόγους Πράσινους της Γαλλίας. Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, οι Πράσινοι, το 2010 απέκτησαν δύο υπουργικές καρέκλες και θέση στη Γερουσία, απαντάει, ειρωνικά, η εφημερίδα.

Ωστόσο, συνεχίζει το σχετικό άρθρο, πώς βλέπουν την εξέλιξή τους; Πιστεύουν ότι κατάφεραν να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξης;
Η γραμματέας του κόμματος, Emmanuelle Cosse δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι Πράσινοι σιγά-σιγά αρχίζουν να πείθουν και η θέση της οικολογίας στην κοινωνία αυξάνεται. Παραδέχεται,ωστόσο, ότι οι Πράσινοι αδυνατούν να φέρουν καλά ποσοστά και χάνουν τον έναν Δήμο μετά τον άλλο.
«Είμαστε νέο κόμμα» δηλώνει η Κος. «Το κόμμα μας κατάφερε να τρυπώσει στο σύστημα στο οποίο δύσκολα επιβιώνουν μικρά κόμματα. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς».
«Οι Πράσινοι έχουν μια διπλή δυσκολία: να πείσουν τους πολίτες και να πείσουν τα άλλα κόμματα του χώρου. Προσπαθούμε τώρα εν όψει δημοτικών εκλογών να πείσουμε τους σοσιαλιστές ότι έχουμε έτοιμη την πρόταση για την οικολογική γειτονιά, όπως την παρουσιάζουμε στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού. Είναι ένα πρότυπο για το τι μπορεί να σημαίνει η Οικολογία μέσα στην πόλη. Είναι μια γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα. Αλλά οι σοσιαλιστές έχουν προβλήματα με τη συνεργασία. Η υποψήφια των σοσιαλιστών στο Παρίσι δεν δέχτηκε ακόμη τις προτάσεις μας» λέει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων.
«Ορισμένες ιδέες μας προχώρησαν. Δεν έγινε ωστόσο δεκτή η πρότασή μας να μη γίνονται βουλευτές, υπουργοί και δήμαρχοι ταυτόχρονα οι πολιτικοί ή η πρότασή μας να αρθεί η ασυλία του βιομηχάνου Ντασό. Οι οικολογικές ιδέες περπατάνε στον κόσμο αλλά μπλοκάρονται από τα πολιτικά κόμμαρα» δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων.



Πηγή:iefimerida.gr

Αλλάζουν οι εξετάσεις -Τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων που μπαίνει στα σχολεία

Στα τέλη Μαΐου, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων από την οποία θα επιλεγεί με κλήρωση, το 50% των θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος και η οργάνωση της Τράπεζας θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία των καθηγητών, που θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα σε κάθε μάθημα.

Πώς θα δημιουργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων για τη φετινή χρονιά
Οι σχολικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές των σχολείων και οι καθηγητές θα κληθούν να καταθέσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θέματα κατά μάθημα. Κατόπιν, με εποπτεία του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επιτροπές εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα, θα κωδικοποιήσουν τα θέματα, με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους. Εκτιμάται ότι η Τράπεζα θα είναι έτοιμη μετά τις γιορτές του Πάσχα. Ουσιαστικά, το ΙΕΠ θα αναλάβει τον κύριο ρόλο στην οργάνωση της Τράπεζας φέτος, αφού δεν θα συσταθούν στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων επιτροπές καθηγητών, με αρμοδιότητα τη δημιουργία θεμάτων.

Το νέο σύστημαΤα περισσότερα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων θα ζητούν ανάπτυξη απάντησης. Λιγότερα θα είναι πολλαπλής επιλογής.
Υπολογίζεται ότι τελικά (όχι από φέτος) στην Τράπεζα θα οργανωθούν 1.000 θέματα ανά μάθημα.
Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο το βαθμό δυσκολίας τους
Ο προαγωγικός βαθμός της Α΄Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4 και το αποτέλεσμα των μονάδων θα προστίθεται στις μονάδες από τους βαθμούς της Β' και Γ' Λυκείου, καθώς και στις μονάδες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σε 4 μαθήματα) ώστε να διαμορφωθεί το τελικό σύνολο μονάδων βάσει του οποίου κάθε υποψήφιος θα διεκδικεί μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πηγή: iefimerida.gr

Ιμια, 18 χρόνια μετά -Το χρονικό της κρίσης και η μοιραία πτώση του ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού [εικόνες & βίντεο]

Η σοβαρότερη πρόκληση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Τουρκία, σημειώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1996 στις βραχονησίδες Ιμια. Eνα γεγονός που έφερε κοντά -όσο ποτέ στη σύγχρονη ιστορία- μία πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και στοίχισε τη ζωή τριών αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Βατραχάνθρωποι και των δύο στρατών είχαν αποβιβαστεί στις νησίδες. Οι Ελληνες στρατιώτες στη Μεγάλη Ιμια και οι Τούρκοι στη Μικρή.
Στις 31 Ιανουαρίου, όμως, η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημαίο όταν ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε εντοπίσει τους Τούρκους καταδρομείς, έπεσε μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος την ώρα που επέστρεφε στη φρεγάτα «Ναυαρίνο». Νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Αιτία της πτώσης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες και η απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.
Τόσο η Ελλάδα, όσο και Τουρκία είχαν ήδη μεταφέρει -κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης- στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) στο σημείο. Τελικά, με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.
Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα τις ημέρες τις κρίσης των Ιμίων
Την εποχή της συγκεκριμένης κρίσης, πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης, (που λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996). Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γεράσιμος Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.
Το χρονικό της κρίσης
Η κρίση των Ιμίων, όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Συγκεκριμένα:
25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.
26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.
27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα με τις βραχονησίδες.
 
28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο Τούρκος πιλότος διασώζεται.
29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
 9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.
15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο "Ωνάσειο".
19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.
26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία στο ένα νησί, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.
27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Χουριέτ" στη Σμύρνη, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της "Χουριέτ", με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν για την ελληνική αποτυχία.
28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού "Αντωνίου" κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα, εκεί, τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της ένταση.
29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).
31 Ιανουαρίου 1996 – Η πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου
  • 00:00: Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
  • 01:40: Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
  • 04:30: Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
  • 04:50: Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.
Δυστυχώς, αργότερα, θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Όσον αφορά τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μία σίγουρη απάντηση.

Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε, είτε από το Τουρκικό Ναυτικό, είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφτηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

  • 06:00: Οι Αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.
Το περιστατικό μετά την κρίση
Στις 17 Απριλίου του 1996 συνέβη άλλο ένα επεισόδιο. Ενώ οι δύο πλευρές έκαναν τις συνηθισμένες περιπολίες τους, κατά τις 2 το μεσημέρι εμφανίστηκε ένα ταχύπλοο πολιτικό σκάφος με επιβαίνοντες τρία άτομα. Κατά την αναγνώριση διαπιστώθηκε πως ήταν μέλη της οργάνωσης Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και ήθελαν να τελέσουν τρισάγιο στην μνήμη των στρατιωτών που χάθηκαν, στην Μεγάλη Ίμια, έχοντας άδεια από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.
Παρ'όλο που τους δώθηκε η εντολή να τελέσουν το τρισάγιο εν πλω, πέρασαν στην πίσω πλευρά των Ιμίων, όπου η ελληνική πλευρά δεν είχε οπτική επαφή και ελέγχεται από τουρκικές ακταιώρους. Αργότερα φαίνονται να αποβιβάστηκαν στο νησί, αφήνοντας ένα στεφάνι και δύο μικρές σημαιες, μία ελληνική και μία αμερικάνικη και αποχωρούν. Μετά από λίγο, δύο τουρκικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, πετούν πάνω από την Μεγάλη Ίμια.
Επιτελείς του ελληνικού στρατού κρίνοντας πως σκοπός των Τούρκων είναι να πάρουν τις σημαίες, ενημέρωσαν το ελληνικό ΥΕΘΑ (Υπουργείο Εθνικής Αμύνης). Η εντολή που πήραν είναι να πάρουν τις σημαίες από το νησί, πριν από τους Τούρκους. Στην περιοχή κατέφθασε μία ελληνική κανονιοφόρος, ενώ βατραχάνθρωποι από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος κατέβηκαν σε φουσκωτό στο νησί. Στον αέρα πέταγαν τα τουρκικά F-16 εμποδίζοντας την κάθοδο των βατραχανθρώπων, μέχρι να φθάσουν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά, και να αρχίσουν τις εμπλοκές.
Στις 5 το απόγευμα ανακοινώνεται το πέρας της αποστολής με αίσιο τέλος, καθώς οι βατραχάνθρωποι είχαν καταφέρει να κατεβάσουν τις σημαίες και το στεφάνι και να επιστρέψουν με αυτά. 



Πηγή:iefimerida.gr

Μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση κόβει στο μισό τα πρόστιμα της Εφορίας

Μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση κόβει στο μισό τα πρόστιμα της Εφορίας

Mετά το σάλο που προκλήθηκε και τις έντονες αντιδράσεις για τα εξοντωτικά και άδικα -κατά πολλούς- πρόστιμα της Εφορίας ,σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση ΦΠΑ, το ΥΠΟΙΚ αναδιπλώνεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, με νομοθετική παρέμβαση, θα τα «κουρέψει» στο μισό.
Στο επίκεντρο των αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα»,  βρίσκονται τα πέναλτι που επιβάλλονται στους φορολογουμένους, σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ (και άλλων δηλώσεων), που φθάνουν τα 1.000 με 2.500 ευρώ για την πρώτη φορά, που κάποιος θα «υποτροπιάσει». Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το εν λόγω πρόστιμο να μειώνεται μέχρι και κατά 50%, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Επίσης, το πρόστιμα θα διπλασιάζεται, όχι με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά τη διενέργεια ελέγχου που πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Τέλος, το πρόστιμο θα τετραπλασιάζεται με τη δεύτερη υποτροπή και πάλι κατόπιν ελέγχου.
Πλαφόν στο συνολικό πρόστιμο για τις αποδείξεις που δεν κόπηκαν
Αλλαγές, όμως, θα γίνουν και στα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων. Στη διάταξη που προβλέπει επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδόθηκε, μπαίνει πλαφόν προστίμου. Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτό θα είναι στις 30.000 ευρώ για κάθε φορά που θα διαπιστώνεται, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μη έκδοση αποδείξεων. Βαριά, όμως, θα είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση υποτροπής.
Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προωθούνται κατόπιν παρέμβασης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας της εισήγησης των υπηρεσιακών παραγόντων,  προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κλειδώσει εντός των επόμενων ημερών.
Μίχαλος: Τα πρόστιμα αυτά όχι να τα πληρώσει κανείς δεν μπορεί, αλλά ούτε να τα προφέρει
Η ανακοίνωση της επιβολής των προστίμων, όπως ισχύουν σήμερα, έχουν προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση των φορολογουμένων, αλλά και των επιχειρηματιών, καθώς το ίδιο εξοντωτικά είναι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για ανάλογες περιπτώσεις μη ή καθυστέρης υποβολής δηλώσεων στην Εφορία.
Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου «Τα πρόστιμα που προβλέπονται, όχι να τα πληρώσει δεν μπορεί κανείς, αλλά ούτε καν να τα προφέρει».«Είναι εξοντωτικά και εξωπραγματικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εισπραχθούν. Θα είναι λοιπόν τεράστιο λάθος του υπουργείου Οικονομικών να μην προβεί άμεσα στον εξορθολογισμό τους» είχε προσθέσει πριν ημέρες ο κ. Μίχαλος.


Πηγή: www.iefimerida.gr/

Δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με το χαράτσι -«Καλά ξεμπερδέματα» για τους συνιδιοκτήτες ακινήτων

Δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με το χαράτσι -«Καλά ξεμπερδέματα» για τους συνιδιοκ«Μήπως είχες την ατυχία να είσαι συνιδιοκτήτης με κάποια μακρινά ξαδέλφια ή κάποιους άγνωστους θείους και θείες, ενός ακινήτου σε κάποιο χωριό, που μπορεί να μην έχει πάει ποτέ; Μήπως είχες την εντύπωση ότι το ΕΕΤΗΔΕ επί του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώθηκε κανονικά άρα δεν έχεις τη παραμικρή εκκρεμότητα; Λυπάμαι αλλά είσαι παντελώς ανυποψίαστος»! Αυτό είναι το νόημα της Απόφασης που υπέγραψε ο Γιώργος Μαυραγάνης μόλις ένα 24ωρο πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής του απλήρωτου ΕΕΤΗΔΕ και αφορά εκείνους που βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστάνε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον φόρο, επειδή οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους! Ποιο είναι το μήνυμα της Απόφασης; Ότι εάν αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν υποδείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες, τότε θα επιβαρυνθούν με ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον φόρο!!!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, "σε περίπτωση που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος δεν εξοφλήθηκε στο σύνολό του ή εν μέρει μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά βεβαιώθηκε στο όνομα ενός εξ' αυτών, παρέχεται η δυνατότητα σε αυτόν να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και , προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίως ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί".
Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει ως εξής: "Σημειώνεται ότι η διαγραφή του ΕΕΤΗΔΕ από το πρόσωπο στο οποίο βεβαιώθηκε στο σύνολό του το τέλος, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υπόδειξη και παροχή των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων για το σύνολο των υποχρεώσεων". Το μόνο που λείπει είναι η ευχή "καλά ξεμπερδέματα".


Πηγή: iefimerida.gr 

Φήμες για μυστική συνάντηση Καραμανλή-Τσίπρα αναστατώνουν τo πολιτικό σκηνικό

Φήμες για μυστική συνάντηση Καραμανλή-Τσίπρα αναστατώνουν τo πολιτικό σκηνικόΜια είδηση που έχει προκαλέσει σάλο και ποικίλα σχόλια στη ΝΔ -και όχι μόνο-, αποκαλύπτει το περιοδικό Επίκαιρα σχετικά με μια μυστική συνάντηση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο άντρες συναντήθηκαν πριν το τέλος του 2013 στο διαμέρισμα του κ. Καραμανλή, στον Λυκαβητό, και μάλιστα με πρωτοβουλία του ιδίου, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο και οι δύο πλευρές δεν το επιβεβαιώνουν φυσικά -και μέσω κύκλων το διαψεύδουν-, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε στον κ. Τσίπρα την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρώπη.
Το πολιτικό συμπέρασμα είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται έτοιμος να αποστρατευτεί πολιτικά και δείχνει να θέλει να διαδραματίσει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Ας σημειωθεί ότι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου φοβούνται ότι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρώην Πρωθυπουργό προκρίνουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σε δεύτερο ρόλο. Ορισμένοι επικαλούνται μάλιστα μια παλαιότερη ρήση του Κώστα Καραμανλή που είχε διαρρεύσει «Εγώ τον πάω τον Τσίπρα», χωρίς ποτέ να διαψευσθεί από τον ίδιο.


Πηγή:iefimerida.gr 

Ο Ψινάκης μετά τις γούνες και το Gstaad βοηθάει τώρα τους φτωχούς [εικόνες]

Ο Ηλίας Ψινάκης είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες.


Αφού διασκέδασε με τις γούνες και τα ακριβά γεύματα στο χλιδάτο χιονοδρομικό κέντρο Gstaad, παρέα με τον σχεδιαστή Valentino, πριν από λίγες μέρες πήρε στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και σε άστεγους που βρίσκονται εκεί.

Ο Ψινάκης στους φτωχούς, από το gossiptv



Ο Ψινάκης στο Gstaad την Πρωτοχρονια:











Ας σημειωθεί ότι ο Ηλίας Ψινάκης εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθήνας.

Πηγή:www.iefimerida.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3