-->

ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 4 Τ`ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑΚΙ; ΜΑ... ΕΚΕΙ, ΕΚΕΙ, ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ. ΣΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ!!

















Φραστική επίθεση δέχθηκε ο Πάγκαλος στο Παρίσι

Φραστική επίθεση από Έλληνες φοιτητές δέχθηκε στο Παρίσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Οι νεαροί προπηλάκισαν τον κ. Πάγκαλο κατά την άφιξή του στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης, όπου είχε προγραμματιστεί προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», παρουσία του σκηνοθέτη. Μετά την επίθεση η εκδήλωση ακυρώθηκε.
Ο κ. Πάγκαλος είχε επισκεφθεί το ελληνικό σπίτι για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τον Κώστα Γαβρά και τη νέα του ταινία, η οποία έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση.

Μόλις έφθασε στην αίθουσα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, ομάδα Ελλήνων φοιτητών τού επιτέθηκε φραστικά. Οι νεαροί κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία, συμπαράσταση στους μετανάστες χωρίς χαρτιά».

Ο κ. Πάγκαλος πρότεινε στους νέους να τους συναντήσει σήμερα, για να κάνουν μια ανοιχτή συζήτηση, όμως εκείνοι αρνήθηκαν. Μάταιες ήταν και οι εκκλήσεις του παρευρισκόμενου Κώστα Γαβρά για «δημοκρατικό διάλογο».
Εντελώς ξαφνικά εμφανίστηκε μια ομάδα νεαρών που σήκωσε πανό και φώναξε συνθήματα κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπήρξε έντονο επεισόδιο. Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για ομάδα αλληλεγγύης μεταναστών.
Στη συνέχεια, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο και αποχώρησαν ο κ. Πάγκαλος, ο πρέσβυς Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, η πρόξενος Κατερίνα Κόικα, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και η συντριπτική πλειονότητα των παρευρισκομένων.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
\
 

“Θέμα πρωθυπουργού οι πρόωρες εκλογές”

"O πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν χρειάζονται πρόωρες εκλογές" δηλώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης μιλώντας στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Ο κ. Μωραΐτης τονίζει ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αναλάβει την ιστορική ευθύνη του απέναντι στη χώρα στην κρισιμότερη ίσως χρονική συγκυρία από τον πόλεμο και μετά. Δεν χρειάζεται υποδείξεις και νουθεσίες για το τι είναι συμφέρον για την πατρίδα».
Σημειώνει ακόμη πως «αν μια χώρα καλείται να πάρει μεγάλες αποφάσεις που ξεπερνούν μια κυβερνητική θητεία και οι οποίες επηρεάζουν τις ερχόμενες γενιές, τότε θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ίσως απαιτείται ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Οι νέοι προτιμούν facebook-twitter από τα blogs

Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στα blogs και στρέφονται όλο και περισσότερο στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Pew από το 2006 έως το 2009 το ποσοστό των νέων ηλικίας 12 – 17 ετών που διατηρούσαν ιστολόγια μειώθηκε κατά 50%.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, τα ιστολόγια ήταν η πλατφόρμα που προτιμούσαν όσοι ήθελαν να εκφραστούν online και να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους. Το 2004 το λεξικό Merriam Webster είχε ανακηρύξει τη λέξη «blog» ως λέξη της χρονιάς. Η μεγάλη έκρηξη των ιστολογίων έγινε το 2005 όταν καθημερινά χιλιάδες νέα blogs έκαναν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο.

Ακόμα και σημερινοί κολοσσοί της ενημέρωσης όπως το Huffington Post που πριν λίγες εβδομάδες εξαγοράστηκε από την America Online αντί του αστρονομικού ποσού των 315 εκατ. δολαρίων ξεκίνησαν σαν ιστολόγια.
Τα ιστολόγια κατείχαν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των χρηστών του διαδικτύου ως μέσο προσωπικής έκφρασης μέχρι την εμφάνιση του Facebook που έδινε τη δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης και την εμφάνιση του Twitter που επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν μηνύματα μεγέθους μέχρι 140 χαρακτήρων.
Μετά την εμφάνιση αυτών των δύο ιστοσελίδων οι χρήστες του Διαδικτύου δεν είχαν πλέον ανάγκη τα ιστολόγια για να δημοσιοποιούν τις απόψεις τους. Αντ’ αυτού στράφηκαν σε αυτά τα δύο sites για να εκφράσουν τις απόψεις τους, να παραπέμψουν σε ένα δημοσίευμα ή μια άλλη ιστοσελίδα που είχε κινήσει το ενδιαφέρον τους ή τους είχε εξοργίσει ή να ανεβάσουν ένα βίντεο που τους είχε αρέσει.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία η τεχνολογία «τρέχει». Αυτά που μέχρι χθες ήταν αιχμή, σήμερα μοιάζουν λίγο ξεπερασμένα. Η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας που προσφέρουν αυτά τα δύο sites τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά για τους νέους.
Βέβαια μπορεί οι νέοι να στρέφονται προς τα social media αλλά οι μεγαλύτεροι παραμένουν πιστοί στα ιστολόγια και μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έρευνα το ποσοστό των χρηστών ηλικίας 34 – 45 που διατηρούν ιστολόγια αυξήθηκε από το 2008 έως το 2010 κατά 16%.

newscode.gr

Η Κίνα ευχαριστεί την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, προς τον Γιώργο Παπανδρέου, σχετικά με τη συμβολή της Ελλάδος στην απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη
Ο κ. Τζιαμπάο στην επιστολή του υπογραμμίζει την άμεση ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα της Κίνας για απομάκρυνση των ανθρώπων της από την Λιβύη με την έγκριση του σχεδίου μεταφοράς τους με ναυλωμένα πλοία μέσω Κρήτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι κινδύνευσαν πάνω από 30.000 Κινέζοι.
Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, ο Κινέζος ομόλογός του σημειώνει ότι έδωσε προσωπικά εντολή να συνεργαστούν οι τοπικές και αρμόδιες αρχές με την κινεζική πλευρά, εξαίροντας ταυτόχρονα τους πολίτες του "σπουδαίου ελληνικού έθνους" -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει-για τη συμπαράσταση, τα φιλικά αισθήματα προς τον Κινεζικό λαό, και το πνεύμα αλληλοβοήθειας που επέδειξαν σε δύσκολους καιρούς.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή του πως τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η διαδικασία απομάκρυνσης των Κινέζων πολιτών από την Λιβύη μέσω Κρήτης, ενώ αναμένεται η σύντομη επιστροφή στην πατρίδα τους.

Γιατί πηγαινοέρχεται στα αστυνομικά τμήματα η Κοκκίνου;

Ταλαιπωρείται τον τελευταίο καιρό η εκρηκτική Έλλη Κοκκίνου από προσωπικά της θέματα και αναγκάζεται να επισκέπτεται συχνά το αστυνομικό τμήμα της περιοχή της, για λόγους που η ίδια θέλει μάλλον να κρατήσει κρυφούς.
Η λαμπερή τραγουδίστρια βρίσκεται και πάλι στα πάνω της, όχι μόνο για την εξαιρετική της σκηνική παρουσία ή για τη συνεργασία της με τον Βασίλη Καρρά, αλλά και για την παρουσία της με το ριάλιτι τραγουδιού, στο οποίο είναι στην κριτική επιτροπή.
Παρόλα αυτά φαίνεται να την απασχολεί πολύ προσωπικό πρόβλημα γι αυτό και όταν επισκέπτεται το αστυνομικό τμήμα πηγαίνει με τη συνοδεία συγγενικού προσώπου.
Πληροφορίες πάντως λένε ότι η αγαπημένη τραγουδίστρια αντιμετωπίζει μάλλον προβλήματα με τον πρώην σύζυγό της που της έχουν αναστατώσει τη ζωή.

newsbomb.gr

Τέξας: Ψήφιση νόμου για οπλοφορία στα πανεπιστήμια

Μετά από νίκη του λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, ένας νέος νόμος ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί πανηγυρικά στην πολιτεία του Τέξας θα επιτρέπει στο εξής την οπλοφορία στους χώρους των πανεπιστημίων.
«Ξεχνώντας» τις πολυάριθμες περιπτώσεις διαταραγμένων μαθητών που έχουν εμφανιστεί σε σχολεία ή πανεπιστήμια, οπλισμένοι σαν αστακοί, σπέρνοντας τον πανικό και σκοτώνοντας αδιακρίτως, ο νέος νόμος θα σημαίνει ότι τα 38 δημόσια πανεπιστήμια της πολιτείας, στα οποία φοιτούν μισό εκατομμύριο φοιτητές θα πρέπει να επιτρέπουν στου φοιτητές να φέρνουν στο μάθημα και τα όπλα τους αν θέλουν.
Αν η επίμαχη νομοθεσία περάσει όπως αναμένεται, η πολιτεία του Τέξας θα γίνει μόλις η δεύτερη αμερικανική πολιτεία μετά την Γιούτα που θα υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 20 πολιτείες έχουν απορρίψει παρόμοιες προτάσεις, οι οποίες έγιναν μετά το μακελειό σε Τεχνολογική Σχολή της Βιρτζίνια, το 2007, οπότε και ένας μαθητής δολοφόνησε 32 άτομα.
Μέχρι στιγμής, τόσο τα πανεπιστήμια, όσο και οι εκκλησίες και οι επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν την οπλοφορία στις εγκαταστάσεις τους. Η οπλοκατοχή σε πανεπιστημιακά κτίρια, κοιτώνες και περιβάλλοντες χώρους απαγορεύεται.

Πηγη: newscode.gr

Τα επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση


Φυσιοθεραπευτές, μεταφραστές, τεχνικοί Η/Υ, ακόμη και προπονητές περιλαμβάνονται στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Businessweek με τα δέκα επαγγέλματα που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές για το 2011.
Σύμφωνα με ανάλυση του Businessweek, στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, σημαντική αύξηση αναμένεται να σημειώσει φέτος η ζήτηση φυσιοθεραπευτών καθώς οι baby boomers μεγαλώνουν και όλες οι ηλικίες αναγνωρίζουν τα σωματικά και ψυχικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το θεραπευτικό μασάζ.
Οι δουλειές των προπονητών αναμένεται επίσης να ... ανοίξουν, καθώς οι τυπικοί εργοδότες, όπως είναι τα πανεπιστήμια, οι εταιρείες, οι επαγγελματικές και ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες εμπλουτίζουν με καινούρια άτομα το προπονητικό δυναμικό τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Ακολουθεί το επάγγελμα του διερμηνέα/μεταφραστή, αφού πλέον οι απαιτούμενες διεπαφές και επιχειρηματικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη χρήση υπηρεσιών εξειδικευμένης διερμηνείας και μετάφρασης. Οι μεταφραστές μπορούν να εργασθούν από το σπίτι τους και για λογαριασμό εταιρειών παροχής υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εισέρχεται στην εποχή των τηλεδιασκέψεων και η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι τεχνικοί υπολογιστών είναι ήδη δυσεύρετοι σε πολλούς οργανισμούς. Το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας αναμένει ο κλάδος αυτός να μεγαλώσει κατά 78.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2018.
Έπεται το επάγγελμα του διοργανωτή συνεδρίων. Οι επαγγελματίες αυτοί αναλαμβάνουν την οργάνωση εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών συνεδριών αλλά και εκδηλώσεις αναψυχής, και είναι υπεύθυνοι για τη μεγάλη εισροή τουριστικού και συνεδριακού χρήματος στις πόλεις και τις περιοχές που το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Στενογράφων Εθνικών Δικαστηρίων, περισσότεροι από το 70% των στενογράφων εργάζονται έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων.
Πολλοί στενογράφοι δικών εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επάγγελμα απαιτεί εξαιρετική ακουστική ικανότητα, ταχύτατα δάχτυλα και (υποθέτουμε εδώ) την ικανότητα να μένει κανείς ανέκφραστος.
Η δημοσιογραφία δεν είναι πια το επάγγελμα που ήταν κάποτε, αλλά οι δημόσιες σχέσεις τα πάνε περίφημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Όλα τα είδη επιχειρήσεων κατανοούν ότι η ικανότητα ενός επαγγελματία στελέχους δημοσίων σχέσεων να προκαλεί την προσοχή των μέσων μπορεί να τις φτιάξει ή να τις συνθλίψει.
Οι διαμεσολαβητές είναι ειδικοί στην Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών. Μερικοί κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως. Η αμερικανική στατιστική υπηρεσία προβλέπει ότι ο κλάδος της διαμεσολάβησης θα γνωρίσει ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το μέσο όρο όλων των άλλων επαγγελμάτων έως το 2018.
Επιπλέον, με το YouTube να φιλοξενεί σήμερα περισσότερες αναζητήσεις ανά ημέρα από οποιονδήποτε άλλο δικτυακό τόπο πλην της Google (GOOG), η ανάγκη για υπεύθυνους μοντάζ φιλμ και βίντεο είναι ξεκάθαρη.
Τέλος, στα επαγγέλματα του μέλλοντος συγκαταλέγονται οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές. Όλοι οι οργανισμοί -κυβερνητικές υπηρεσίες, κερδοσκοπικές και μη επιχειρήσεις- έχουν ανάγκη από έξυπνη χρηματοοικονομική ανάλυση που θα καθοδηγήσει τη λήψη των αποφάσεων της διοίκησης.

Πηγή: newscode.gr

Ποιος σκηνοθετεί τους εφιάλτες μας;


 εφιαλτες
Κάθε βράδυ, στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, πέφτουμε στο κρεβάτι εξαντλημένοι για να
βυθιστούμε στο αναζωογονητικό βασίλειο του ύπνου και των ονείρων. Αναζωογονητικό; Όχι πάντα... Συχνά, την όντως αναζωογονητική και χαλαρωτική λειτουργία του ύπνου ανατρέπει η εισβολή του εφιάλτη, των «κακών ονείρων» τα οποία προκαλούν έντονο άγχος ή και πανικό στα θύματά τους. Κάποτε πιστεύαμε ότι αυτοί οι απρόσκλητοι νυχτερινοί εισβολείς ήταν θεόπεμπτοι κομιστές μηνυμάτων ή προειδοποιήσεων για το μέλλον του ονειρευόμενου.

Στην πιο πεζή και ατομικιστική εποχή μας, αντίθετα, ερμηνεύονται ως εκδηλώσεις των ασυνείδητων φόβων και των απωθημένων τραυματικών εμπειριών που βιώσαμε κατά την παιδική μας ηλικία (ψυχαναλυτική ερμηνεία). Σήμερα, όσοι θεωρούν ότι η προσφυγή στο ατομικό ή συλλογικό ασυνείδητο αποτελεί ανεπαρκή εξήγηση της προέλευσης και της επίδρασης των εφιαλτικών ονείρων στη ζωή μας, μπορούν να αναζητήσουν κάποιες πιο αντικειμενικές εξηγήσεις στις εντυπωσιακές έρευνες των σύγχρονων νευροεπιστημών και, μέσα από αυτές, τη «θεραπεία» για τις τακτικές επισκέψεις του εφιάλτη

Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογική σκέψη, ο Ύπνος και τα αδέλφια του τα Όνειρα ήταν παιδιά της θεάς Νυκτός.




Προσωποποιώντας τις βασικές λειτουργίες του ύπνου και των ονείρων με αυτό το σκοτεινό γένος, η μυθολογική σκέψη μας υπενθυμίζει όχι μόνο την ερεβώδη προέλευση αλλά και την εγγενή αδιαφάνεια αυτών των φαινομένων.

Ίσως γι’ αυτό χρειάστηκαν πάνω από 2.500 χρόνια για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις πρώτες εύλογες μη μυθολογικές εξηγήσεις σχετικά με τη φυσιολογία του ύπνου και τη λειτουργία των ονείρων. Πράγματι, μόνο κατά τα μέσα του εικοστού αιώνα, χάρη στις πρωτοποριακές έρευνες των Aserinski και Kleitman στις ΗΠΑ, ανακαλύψαμε ότι ο καθημερινός κύκλος «ύπνου-εγρήγορσης» δεν αποτελείται από δύο σαφώς διαχωρισμένες φάσεις -κάποιος μπορεί να είναι είτε ξύπνιος είτε κοιμισμένος- αλλά από τουλάχιστον τρεις: ξύπνιος, βαθιά κοιμισμένος και ονειρευόμενος.

Επομένως, τα όνειρα αποτελούν την τρίτη ξεχωριστή κατάσταση της νοητικής μας ζωής. Μια ιδιαίτερη κατάσταση με τις δικές της λειτουργίες, για την εκτέλεση των οποίων απαιτείται η ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών δομών. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το ένα τρίτο της ζωής τους κοιμώμενοι, ενώ περίπου το ένα τέταρτο του ύπνου συνοδεύεται από όνειρα. Είναι λοιπόν σαφές ότι τόσο ο ύπνος γενικά όσο και τα όνειρα ειδικότερα αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη της καλής βιο-ψυχολογικής μας υγείας.

Η πύλη των ονείρων

Το ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι προφανώς αποδεικνύει ότι ο «ύπνος» είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του οργανισμού μας. Πώς, όμως, πραγματοποιείται αυτή η λειτουργία και πώς σχετίζεται με τα όνειρα;

Ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης καθοδηγείται από ένα βιολογικό ρολόι, ένα κιρκάδιο στοιχείο, δηλαδή μια ρυθμιστική δομή κρυμμένη στα βάθη του εγκεφάλου, για την ακρίβεια στον υπερχιασματικό πυρήνα του υποθαλάμου. Η δομή αυτή συγχρονίζεται από τις ακτίνες του φωτός και υποδεικνύει στον οργανισμό μας πότε θα πρέπει να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει.

Ακούγεται αρκετά απλό και μηχανικό, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη διεργασία που επηρεάζεται και από άλλες μεταβλητές: ψυχολογική διάθεση, κούραση, κοινωνικές ανάγκες, κατανάλωση διεγερτικών ουσιών (π.χ. καφές). Ας δούμε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας όταν το βράδυ ξαπλώνουμε να κοιμηθούμε.

Το σώμα μας αρχίζει να χαλαρώνει, ο εγκέφαλός μας εισέρχεται σταδιακά στο πρώτο στάδιο του ορθόδοξου ύπνου ή, όπως αποκαλείται, ύπνος όχι REM (Non REM). Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση κατά την οποία τα εγκεφαλικά μας κύματα αποκτούν μεγαλύτερο εύρος και γίνονται πιο αργοκίνητα (Φάση 1).

Παράλληλα με τη μυϊκή χαλάρωση, την πτώση της θερμοκρασίας και τη μείωση του καρδιακού ρυθμού, σε αυτό το δεύτερο στάδιο, που διαρκεί περισσότερο, η συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μειώνεται ενώ σε αυτά παρεμβάλλονται σύντομα και παράξενα εγκεφαλικά κύματα υψηλότερης συχνότητας (Φάση 2).

Κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη πιο αργοκίνητα κύματα ακόμη μεγαλύτερου εύρους: ο βαθύς ύπνος έχει μόλις αρχίσει (Φάση 3). Η φάση 4 που ακολουθεί αποτελεί συνέχεια της Φάσης 3. Καταγράφονται μόνο πολύ αργά εγκεφαλικά κύματα, όλες οι αναζωογονητικές λειτουργίες του ύπνου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη (Φάση 4).

Και τα όνειρα πότε τα βλέπουμε; Αυτά δεν εμφανίζονται σε κανένα από τα προηγούμενα τέσσερα στάδια του βαθέος ύπνου. Τα όνειρα κάνουν την εμφάνισή τους αποκλειστικά στην επόμενη Φάση 5 που ακολουθεί τις προηγούμενες. Πρόκειται για τη λεγόμενη φάση REM του «παράδοξου ύπνου». Ο ύπνος σε αυτή τη φάση ονομάζεται «παράδοξος» επειδή ένας εγκέφαλος σε σχεδόν πλήρη εγρήγορση συνοδεύει ένα βαθιά κοιμισμένο σώμα (Φάση 5).

Ξαφνικά τα αργά κύματα εξαφανίζονται. Μια έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα συνοδεύει την πλήρη μυϊκή ατονία: η δημιουργία των ασύνδετων μεταξύ τους ονειρικών σκηνών έχει αρχίσει. Τυπικό χαρακτηριστικό αυτής της φάσης REM ή παράδοξου ύπνου είναι οι γρήγορες κινήσεις των ματιών, εξ ου και το ακρωνύμιο REM (Rapid Eye Movements). Και ενώ οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν σε επίπεδο νευρωνικών ομάδων τις ονειρικές σκηνές που βλέπουμε στον ύπνο μας, έχουν, ωστόσο, μια αρκετά σαφή εικόνα των ευρύτερων εγκεφαλικών δομών που ενεργοποιούνται όταν ονειρευόμαστε. Ισως ακούγεται ελάχιστα ποιητικό, η εμφάνιση των πιο ωραίων ή εφιαλτικών μας ονείρων να προϋποθέτει την επιλεκτική ενεργοποίηση-απενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών δομών. Ολα όμως δείχνουν ότι ο εγκέφαλος είναι η μοναδική «πύλη» ή ακριβέστερα η μηχανή των ονείρων!

Οταν ο τρόμος εισβάλλει στη νυχτερινή μας ζωή

Η συστηματική έρευνα της «ονειρογόνου» φάσης REM στους ανθρώπους έδειξε ότι αυτή εμφανίζεται ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία, ενώ στα νεογέννητα και τα βρέφη καταλαμβάνει το 80% του συνολικού χρόνου που κοιμούνται! Οσο μεγαλώνουμε, η πλούσια σε όνειρα φάση REM στη διάρκεια του ύπνου μειώνεται σταδιακά: από τις 8 ώρες που διαρκεί στα νεογέννητα περιορίζεται στα 60-90 λεπτά στους ενήλικες. Ισως γι’ αυτό τα άτομα που ενοχλούνται συχνότερα από εφιαλτικά όνειρα είναι τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι.

Πράγματι, περίπου το 70% των παιδιών παραπονιούνται για τις άκρως ανησυχαστικές ή και τρομακτικές νυχτερινές επισκέψεις των απειλητικών «φαντασμάτων». Αλλά και μεταξύ των ενηλίκων δεν είναι λίγοι αυτοί που παραδέχονται ότι εξαιτίας των εφιαλτικών ονείρων χάνουν συχνά τον ύπνο τους (περίπου το 5-6 %).

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρωταγωνιστές στους νυχτερινούς εφιάλτες είναι γήινα και όχι απόκοσμα πλάσματα. Οπως διαπιστώθηκε πρόσφατα από σχετικές έρευνες, ακόμη και στα πιο εφιαλτικά όνειρα των παιδιών και των νέων συνήθως η απειλή έχει τη μορφή συνηθισμένων ανθρώπινων πλασμάτων και μόνο σπάνια εμφανίζονται πλάσματα της φαντασίας, όπως π.χ. μάγισσες ή τέρατα. Υπό αυτή την έννοια, οι εφιάλτες μας είναι τόσο τρομακτικοί επειδή, κατά κανόνα, μας φαίνονται απολύτως ρεαλιστικοί!

Οι εφιάλτες μας συνδέονται πάντα με την ονειρογόνο φάση REM και γι’ αυτό θυμόμαστε λεπτομερώς, ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια, ό,τι είδαμε ή αισθανθήκαμε στη διάρκεια ενός τρομακτικού ονείρου. Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τέτοια επίμονα εφιαλτικά όνειρα;

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνει είναι να απωθήσει το τρομαχτικό όνειρο. Οπως συμβαίνει και με όλες τις άλλες ανθρώπινες φοβίες -π.χ. αραχνοφοβία, κυνοφοβία κ.ο.κ.- το να μην αναγνωρίζει κανείς αυτόν τον στοιχειώδη κανόνα έχει πάντα δραματικές συνέπειες: διαιωνίζει και ενισχύει τα αυτοκαταστροφικά αισθήματα φόβου και τρόμου.

Βέβαια, όταν το υποκείμενο των ονείρων βρίσκεται αντιμέτωπο με τους νυχτερινούς εφιάλτες του παρακάμπτει συνήθως τους φόβους του με την απλοϊκή αλλά καθησυχαστική σκέψη ότι «πρόκειται μόνο για ένα όνειρο». Η πλειονότητα των εφήβων, οι τρεις στους τέσσερις σύμφωνα με σχετικές έρευνες, παραδέχτηκαν ότι η «στρατηγική» τους για την αντιμετώπιση των εφιαλτών ήταν να τους λησμονούν το ταχύτερο δυνατόν. Με άλλα λόγια, συνήθως δραπετεύουν από τους φόβους τους χωρίς να δοκιμάσουν να τους αντιμετωπίσουν ή να τους κατανοήσουν.

Για τα περισσότερα άτομα το να έχουν συχνά εφιαλτικά όνειρα φαίνεται απολύτως φυσικό! Μολονότι στα ενήλικα κυρίως άτομα αυτό έχει σημαντικές συνέπειες στη ζωή και την εργασία τους, στα μικρότερα παιδιά η συχνή άρνησή τους να πάνε για ύπνο μπορεί να σχετίζεται με τον φόβο των εφιαλτών. Όποιος όμως, ανεξαρτήτως ηλικίας, υποφέρει από συχνούς εφιάλτες (πάνω από έναν την εβδομάδα) οφείλει οπωσδήποτε να το αντιμετωπίσει.


Μια πρώτη αρκετά απλή μέθοδος είναι αυτή που επινόησε ο Barry Krakov, Αμερικανός ερευνητής που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού. Αυτή η μέθοδος «θεραπείας μέσω φαντασιακής ανάκλησης» (imagery rehearsal therapy), συνίσταται σε μια σειρά από διαδοχικά βήματα. Βήμα πρώτο, το θύμα των συχνών εφιαλτών ανακαλεί στο νου του όλες τις λεπτομέρειες του τρομακτικού ονείρου και τις αποθηκεύει στη μνήμη του: αναβιώνει, ζωγραφίζει και καταγράφει, αν μπορεί, ή διηγείται στους γονείς του την τρομακτική εμπειρία του.

Κατά το δεύτερο βήμα πρέπει να επινοήσει μια διαφορετική κατάληξη του εφιάλτη, η οποία πρέπει να έχει για τον ίδιο «ευτυχές τέλος». Το τρίτο βήμα είναι να επεξεργαστεί στρατηγικές υπέρβασης του φόβου. Επί δύο εβδομάδες θα πρέπει κάθε μέρα για περίπου είκοσι λεπτά να «προβάλλει» μέσα του συνειδητά και με κάθε λεπτομέρεια το τροποποιημένο σενάριο με το ευτυχές τέλος. Αυτό, με κάποιο «μαγικό»τρόπο, επηρεάζει και μεταμορφώνει τους εφιάλτες που βλέπει τη νύχτα: σταδιακά γίνονται λιγότερο απειλητικοί με θετικά αποτελέσματα στη νυχτερινή ανάπαυση του ατόμου.

Απ’ ό,τι φαίνεται η τεχνική αυτή, του τύπου «κάν’ το μόνος σου», έχει συχνά πολύ ευεργετικά αποτελέσματα, αν όμως οι εφιάλτες σας επιμένουν να σας επισκέπτονται συχνά και να σας τρομοκρατούν, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή. *

Οι ταινίες τρόμου και τα βίαια βιντεοπαιχνίδια προκαλούν εφιάλτες;

Κάποτε οι συμπαθείς και ανήσυχες μαμάδες έλεγαν στα παιδιά τους: «Μη δεις αυτή την ταινία γιατί θα σου προκαλέσει εφιάλτες».

Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ πιο ανεξέλεγκτη, όχι μόνο γιατί οι ταινίες τρόμου προβάλλονται συχνά από την τηλεόραση σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας, αλλά κυρίως επειδή κάποια εξαιρετικά βίαια βιντεοπαιχνίδια γοητεύουν το φαντασιακό των περισσότερων παιδιών. Φαινομενικά «αθώα παιχνίδια», που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, δεν υπόκεινται στον έλεγχο των γονιών.

Ατελείωτες σελίδες έχουν γραφτεί γύρω από αυτό το νέο κοινωνικό φαινόμενο. Και το δυστύχημα είναι ότι ακόμη και μεταξύ των ειδικών που το μελετούν από χρόνια δεν υπάρχει ομοφωνία για το κατά πόσο αυτές οι βίαιες ταινίες ή τα παιχνίδια επηρεάζουν την ομαλή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών, και κατά συνέπεια για το αν τους προκαλούν νυχτερινούς εφιάλτες.

Πλήθος ερευνών υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα παιδιά που εκτίθενται καθημερινά επί αρκετές ώρες στη βία της μικρής οθόνης της τηλεόρασης ή του υπολογιστή κοιμούνται λιγότερο ή χειρότερα, ενώ συχνά τρομοκρατούνται από βίαια όνειρα.

Η εμπειρική αυτή διαπίστωση δεν αποτελεί ωστόσο και αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι για τον ταραγμένο ύπνο των παιδιών ευθύνονται αποκλειστικά αυτές οι ταινίες ή τα βιντεοπαιχνίδια. Σημαντική ή και μεγαλύτερη ευθύνη μπορεί να έχει π.χ. η οικογενειακή βία και ανισορροπία που βιώνουν στο σπίτι.

Μια πρόσφατη διάσημη έρευνα του David Foulkes, στο Πανεπιστήμιο Georgia Mental Health Institute της Ατλάντα, φαίνεται να ενισχύει τις παραπάνω επιφυλάξεις σχετικά με την πραγματική επιρροή των βίαιων ταινιών στα παιδιά. Πράγματι, αυτός ο ερευνητής έδειξε σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών εναλλάξ μια ιδιαίτερα βίαιη ταινία γουέστερν και μια εντελώς αθώα ταινία. Διαπίστωσε έτσι ότι οι σκηνές βίας του φιλμ γουέστερν δεν επηρέαζαν καθόλου τα όνειρα των παιδιών που συμμετείχαν. Ανάλογα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί και στην Ευρώπη με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Ας κλείσουμε τέλος με ένα παράδοξο που προέκυψε από κάποιες ευρωπαϊκές έρευνες: οι βίαιες ταινίες και τα τρομαχτικά βιντεοπαιχνίδια γεννούν λιγότερους εφιάλτες στον ύπνο των παιδιών απ’ ό,τι η ανάγνωση ενός καλογραμμένου τρομαχτικού βιβλίου!

 http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Πιστός μέχρι τέλους! Σκυλάκι ρισκάρει τη ζωή του για να προστατέψει το φίλο του


Στον πολυσύχναστο δρόμο Νταζι της Κίνας, ένα άτυχο σκυλάκι...

παρασύρεται από αυτοκίνητο και αφήνεται να υποκύψει στα τραύματά του. Κι αν κανένα «σκεπτόμενο ον» δε σκέφτηκε να τον απομακρύνει από το δρόμο για να τον θάψει κάπου, ένας πιστός φίλος του ρίσκαρε την ίδια του τη ζωή για να μείνει δίπλα μου, μέχρι κάποιος να ευαισθητοποιηθεί!


Οι κόρνες και τα αυτοκίνητα που περνούσαν δίπλα του με ιλιγγιώδη ταχύτητα δεν πτόησαν το μικρό τετράποδο. Που έμεινε δίπλα στο άψυχο σώμα του άτυχου φίλου του μέχρι τέλους.



Ένας από τους εκατοντάδες οδηγούς που πέρασαν από το σημείο, αποφάσισε να περιμαζέψει το άψυχο σώμα του σκυλιού και να το θάψει. Και το έκανε υπό το άγρυπνο βλέμμα του δεύτερου σκυλιού. Και μόλις η ταφή ολοκληρώθηκε, τελείωσε και η «αποστολή» του πιστού τετράποδου...
ΟΧΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ, ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΑΤΕ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!
 
Πηγή: 24wro

Γονιμότητα: Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών


Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Σχετίζεται με προβλήματα περιόδου, υπερτρίχωση, ακμή, αύξηση σωματικού βάρους, αλλά και προβλήματα υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα στο ΣΠΩ εξαρτάται άμεσα από τη συχνότητα που έρχεται η περίοδος. Όσο πιο τακτική είναι η περίοδος, τόσο πιο γόνιμη είναι η γυναίκα με ΣΠΩ.

Είναι λιγότερο γνωστό ότι, εκτός από το πρόβλημα γονιμότητας, πολλές γυναίκες με ΣΠΩ που μένουν έγκυες θα αποβάλλουν στους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Υπολογίζεται ότι περίπου 45% των εγκύων γυναικών με ΣΠΩ αποβάλλουν, συγκριτικά με μόνο 15% των υπολοίπων γυναικών. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει δεν είναι ξακάθαρος. Ενοχοποιείται το ορμονικό προφίλ και ιδιαίτερα τα υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης που καλείται Ωχρινοτρόπος Ορμόνη (LH). Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι οι μηχανισμοί δεν είναι τόσο απλοϊκοί, αφού η ίδια η πολυκυστική ωοθήκη μπορεί να είναι η αιτία, επηρεάζοντας σε δεύτερο χρόνο τα επίπεδα της LH. Το σωματικό βάρος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό.

Η πιθανότητα αποβολής μπορεί να ελαττωθεί με 2 τρόπους. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει, όταν μια γυναίκα με ΣΠΩ είναι υπέρβαρη. Έχει διαπιστωθεί ότι η απώλεια βάρους βελτιώνει το ορμονικό προφίλ του ΣΠΩ και, επακόλουθα, ελαττώνει τη συχνότητα αποβολών. Επίσης, νέα φάρμακα που βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη στο ΣΠΩ δρουν ευεργετικά κατά των αποβολών. Τέτοια φάρμακα έχουν χορηγηθεί σε πολλές γυναίκες στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, χωρίς να υπάρχει, προς το παρόν, ανησυχία για την καλή υγεία της αρχόμενης εγκυμοσύνης.
http://www.zougla.gr/

Κρυφή αύξηση παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία;

Η Σαουδική Αραβία αύξησε το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου σε περισσότερα από 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα προκειμένου να αντισταθμίσει τις ελλείψεις από την διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμης πηγής του κλάδου στο Reuters.

«Έχουμε ξεκινήσει να παράγουμε περισσότερα από 9 εκατ. βαρέλια της ημέρα. Έχουμε μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα», φέρεται να δήλωσε η πηγή, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να πει πότε ακριβώς άλλαξε το επίπεδο παραγωγής.

Η τιμή του πετρελαίου Brent αναρριχήθηκε σε υψηλό 2,5 ετών την Πέμπτη, φτάνοντας σχεδόν στα 120 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών πως το κύμα αναταραχών που αυτή τη στιγμή χτυπά την 12η μεγαλύτερη εξαγωγό Λιβύη, μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής.

Δημοσίευμα από την Ουάσινγκτον ανέφερε χθες πως η Σαουδική Αραβία μετέβαλλε σιωπηρά το ύψος της παραγωγής, θέλοντας να αποφύγει τη δημιουργία τοπικών εντάσεων.

«Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοινώθηκε δημόσια, το πιθανότερο λόγω της πολιτικής ευαισθησίας στην περιοχή και της εσωτερικής δυναμικής του ΟΠΕΚ», ανέφερε η Energy Intelligence.
Δημόσια η Σαουδική Αραβία (με διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα 4 εκατ. βαρελιών), ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει με όσο πετρέλαιο χρειάζονται οι πελάτες, ούτως ώστε να αντισταθμίσουν την έλλειψη από τη διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη.


http://www.capital.gr/

Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ... ΜΑΤΙ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Στο μάτι ασθενούς με γλαύκωμα εμφύτευσαν Αμερικανοί ερευνητές το μικρότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή που δημιουργήθηκε ποτέ, με επιφάνεια μόλις ενός τετραγωνικού χιλιοστού. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εφηύραν ένα μικροσκοπικό κομπιούτερ που περιλαμβάνει έναν χαμηλής ενέργειας επεξεργαστή, έναν αισθητήρα πίεσης του αίματος στο μάτι, μια μνήμη, μια πολύ λεπτή μπαταρία - φιλμ, μια ηλιακή κυψέλη και μια ασύρματη κεραία, που μεταδίδει δεδομένα σε μια εξωτερική συσκευή ή σε ένα δίκτυο υπολογιστών...


Η συσκευή, που θα χρειαστεί κάποια χρόνια ακόμα για να βγει στο εμπόριο, παρακολουθεί συνεχώς την πίεση του αίματος στο μάτι του ασθενούς και την εξέλιξη του γλαυκώματος, μιας πάθησης που μπορεί να επιφέρει τύφλωση. Κάθε 15 λεπτά κάνει αυτόματα μετρήσεις, ενώ καταναλώνει κατά μέσο όρο 5,3 νανοβάτ.

Για να φορτίζεται η μπαταρία, το μάτι του ασθενούς πρέπει να εκτίθεται επί δέκα ώρες σε φωτισμό εσωτερικού χώρου ή σε μιάμιση ώρα φωτός από τον ήλιο. Ο υπολογιστής - πομπός μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα μέχρι μιας εβδομάδας προτού τα μεταδώσει σε κάποια συσκευή - δέκτη.

Μικροσκοπικοί υπολογιστές αυτού του είδους, εκτός από την ιατρική, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για την μέτρηση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, την επιτήρηση της ακεραιότητας των κτιρίων και για άλλες χρήσης.
 
http://fimotro.blogspot.com/ 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Ζηλανδία

 
Ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας John Key κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από τον φονικό σεισμό της Τρίτης στο Κράιστσερτς, όπου οι έφθασαν περίπου τους 100.
Η αστυνομία έκανε λόγο για μακελειό και μίλησε για σκόρπια πτώματα στον δρόμο.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ περίπου 50 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από κατεστραμμένα κτίρια.
Οι έρευνες λαμβάνουν τέλος σιγά σιγά αφού η αστυνομία πιστεύει πως αυτή την στιγμή δεν γίνεται να υπάρχει κάποιος ζωντανός.
"Το θέμα είναι πως δεν πιστεύουμε πως υπάρχει κάποιος ζωντανός αυτή την στιγμή" δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Dave Lawry δίπλα στα ερείπια του κτιρίου του τηλεοπτικού σταθμού Canterbury Television.
"Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση και η συμπόνια όλων μας πάει στις οικογένειες που θρηνούν τα θύματα αυτής της καταστροφής." είπε ο Dave Lawry και πρόσθεσε πως οι διασώστες αυτή την στιγμή πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί κάποιος ζωντανός.

http://www.mediasoup.gr/ 

Ανακαλύφθηκε η Γεφυρα του Αδαμ!!!


 http://freshsnews.blogspot.com/2011/02/blog-post_6222.html
Μία από τις πλέον εντυπωσιακές όσο και αινιγματικές αρχαίες κατασκευές είναι και η βυθισμένη σήμερα «γέφυρα του Αδάμ», η οποία συνδέει το νησί της Σρι Λάνκα με την Ινδία(!), και ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τη μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών της περιοχής από τη NASA. Έχοντας συνολικό μήκος 18,5 μιλίων και ηλικία, σύμφωνα με την έδρα αρχαιολογίας της Σρι Λάνκα, 1-2 εκατομμυρίων ετών, η εντυπωσιακή αυτή κατασκευή δημιουργήθηκε, αν πιστέψουμε τον θρύλο του Ramayama, από έναν μεγάλο αριθμό πιθηκοειδών όντων υπό την επίβλεψη του θεού Rama, προκειμένου να σώσει τη γυναίκα του από τον βασιλιά των δαιμόνων Rayana.



Φωτογραφίες της γέφυρας που μας έστειλε ένας αναγνώστης:


Η δεύτερη και πιο σοβαρή προσπάθεια της παγκόσμιας ελίτ να πάρει τα πετρέλαια της Λιβύης καθώς και τα πετρέλαια της Λιβυκής ΑΟΖ στη Μεσόγειο! Το τέλος του Καντάφι...

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι έριξε κατά των εξεγερμένων μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και πρωταγωνιστεί πλέον η φημισμένη 32η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων που είναι η ελίτ του λιβυκού στρατού, σύμφωνα με πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών που κοινοποιήθηκαν και στην ελληνική διακλαδική διεύθυνση πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ...Ακόμα και οι ΗΠΑ αποφεύγουν να εμπλακούν σε αποστολές απεγκλωβισμού των δικών τους πολιτών από τον φόβο των απωλειών. Πριν λίγο, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Κανταφικού καθεστώτος, Abdel Fatah Yunes al – Abidi, ο υπουργός Εσωτερικών, υπέβαλε την παραίτησή του και εντάχθηκε στο μέτωπο των εξεγερθέντων. Προφανώς οι υπηρεσίες της Δύσης είχαν διαβρώσει το καθεστώς του Καντάφι παίζοντάς το φίλες μαζί του.
Ο βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος αυτή τη στιγμή είναι η 32ης Ταξιαρχία, η περίφημη Khamis al-Qadhafi's η οποία το 2009 έκανε κοινές με την βρετανική SAS ( special ai service)και άφησε άφησε άριστες εντυπώσεις. Αυτή έχει αναλάβει να....


http://tro-ma-ktiko.blogspot.com 

Στην Αθήνα εμφανίζονται στις 17 Ιουνίου οι Iron Maiden


Στιγμιότυπο από την προηγούμενη εμφάνιση του συγκροτήματος 
Μια ξεχωριστή συναυλία υπόσχονται στους θαυμαστές τους οι σκληροί της ροκ Iron Maiden, οι οποίοι θα εμφανιστούν στο TerraVibe Park, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Sonisphere Festival. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, με τις τιμές να κυμαίνονται από 59 έως 100 ευρώ για τις διακεκριμένες θέσεις. Οι βασιλιάδες της heavy metal μουσικής θα ηγηθούν και ως headliners του ροκ μουσικού φεστιβάλ, ενώ θα εμφανιστούν μαζί τους τα μέταλ συγκροτήματα Slipknot, Mastodon, Gojira, και Virus. Το Sonisphere Festival είναι ένα ροκ μουσικό φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενείται στην Ελλάδα για 2η συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για παγκόσμια μουσική συνάντηση με «πιστούς» που φανατικά «προσκυνούν» το ρυθμό του και το λατρεύουν σε 12 χώρες κάθε χρόνο. Η παγκόσμια περιοδεία των Iron Maiden «The Final Frontier World Tour» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010, έδωσαν 25 συναυλίες στη Βόρεια Αμερική και ακολούθησαν επιλεγμένα headlining shows σε στάδια και μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Το 2011 το συγκρότημα συνεχίζει την περιοδεία του πετώντας στους αιθέρες με το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος τους, Boeing 757 airliner Ed Force One, το οποίο πιλοτάρει ο ίδιος ο τραγουδιστής τους, Μπρους Ντίκινσον, ο οποίος είναι πτυχιούχος κυβερνήτης αεροσκαφών, και το οποίο, για μια ακόμα φορά θα μεταφέρει το συγκρότημα, τους τεχνικούς και την βάρους 10 τόνων παραγωγή τους. Η περιοδεία θα συνεχιστεί στην Ευρώπη με τo Sonisphere και άλλες εμφανίσεις σε στάδια, φεστιβάλ και αρένες και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο στο Λονδίνο. Οι Iron Maiden ιδρύθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον μπασίστα Στιβ Χάρις και είχαν ήδη εδραιωθεί σαν μία από τις πιο φωτεινές ελπίδες της heavy metal μουσικής, το 1982, όταν κατέκτησαν ολόκληρο τον κόσμο με το τρίτο τους album The Number Of The Beast.
  
http://www.in.gr/

Προβλήματα από τη βροχόπτωση στην Αν. Αττική

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση, που ξεκίνησε το μεσημέρι και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, κυρίως, στο Πόρτο Ράφτη, Λεωφόρο Βραυρώνος και Μαρκόπουλο.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε 40 κλήσεις για άντληση υδάτων από οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν, πάντως, στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, όποι οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

 www.zougla.gr

1.500 ΑΤΟΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΤΙ ΤΟΥ ΑΚΗ!


Περίπου 1.500 άτομα μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου φωνάζοντας "κλέφτες-κλέφτες" και "Άκη γερά φέρε τα λεφτά"! Παρά την βροχή άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά μέχρι να αρχίσει ο χορός των συνθημάτων. Στον χώρο... έφτασαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ δια παν ενδεχόμενο. Όλα κύλησαν ήρεμα και το πλήθος διαλύθηκε ειρηνικά πριν από λίγο.
 
 
 
Αρχικλέφτη Τσοχατζόπουλε 
Φέρε πίσω τα λεφτά μας !! Με αυτό το σύνθημα δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και αποδοκίμασαν τον Άκη Τσαχατζόπουλο έξω απο το
πανάκριβο σπίτι του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου .


http://fimotro.blogspot.com 

Λιβύη: Εκτός ελέγχου ο εμφύλιος. Αγωνία για την επιστροφή των Ελλήνων

Με... νύχια και με δόντια προσπαθεί να κρατήσει ο Μουαμάρ Καντάφι υπό τον έλεγχό του την Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη, καθώς μεγάλες ανατολικές εκτάσεις της χώρας έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, με τις ένοπλες δυνάμεις είτε να τρέπονται σε φυγή είτε να τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών.
Λιβύη: Εκτός ελέγχου ο εμφύλιος. Αγωνία για την επιστροφή των ΕλλήνωνΓια περισσότερους από 1000 νεκρούς κάνουν λόγο πληροφορίες που είναι αδύνατο να διασταυρωθούν, ενώ κάποιες άλλες ανεβάζουν τον αριθμό σε 10.000. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φυγή χιλιάδων ξένων πολιτών με πλοία και αεροσκάφη που αποστέλλουν οι κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.
Η διεθνής κοινότητα προσανατολίζεται στην απομάκρυνσή του Καντάφι, ενώ ολοένα περισσότερες περιοχές ξεγλιστρούν από τη σφαίρα επιρροής του.
Οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αναστείλει ή διακόψει οριστικά τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Η έκρυθμη κατάσταση οδήγησε την τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών.
Οι ομάδες αντίστασης έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Misurata, που βρίσκεται πιο κοντά στην Τρίπολη από οποιαδήποτε άλλη από τις πόλεις του ανατολικού τμήματος της χώρας, όπου η αντίσταση στο καθεστώς είναι πιο ισχυρή. Πιο ανατολικά ακόμη, στην πόλη της Baida, τα ίχνη του καθεστώτος έχουν εξαλειφθεί.
Οι νεκροί 
Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουαμάρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη.
Η εξέγερση προκάλεσε "περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη", τόνισε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος από το φθινόπωρο βρίσκεται στη Γαλλία, για λόγους υγείας, και του οποίου οι λιβυκές αρχές ζητούν την έκδοση στην Τρίπολη.
Λιβύη: Εκτός ελέγχου ο εμφύλιος. Αγωνία για την επιστροφή των Ελλήνων"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι Λίβυοι δεν θα σταματήσουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται κοντά στο τέλος. Έχει χάσει τα πάντα. Η ομιλία του την Τρίτη ήταν η ομιλία κάποιου που έχει χάσει. Είναι μόνος του", επισήμανε ο Ελ-Μισμάρι και πρόσθεσε πως στην διάρκεια της ομιλίας αυτής ο Καντάφι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ειδικό προστατευτικό για το κεφάλι.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει ούτε το 5% της χώρας στο πλευρό του. Κοντά του έχει μόνο την κλίκα του, τα μέλη της οποίας δεν πολεμούν για εκείνον αλλά για τους εαυτούς τους», είπε χαρακτηριστικά.
Μισθοφόροι
"Υπάρχουν μισθοφόροι. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο. Πυροβολούν στα τυφλά. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε να βομβαρδίσει πολίτες", συμπλήρωσε.
"Θα πέσει. Θα ήταν τυχερός αν σκοτωνόταν, αλλιώς ο κόσμος θα θελήσει να τον δικάσει όπως τον Σαντάμ Χουσέιν", εκτίμησε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος δήλωσε πως τρία από τα παιδιά του και οκτώ εγγόνια του βρίσκονται στη Λιβύη.
Ομπάμα-Σαρκοζί
Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του εξετάζει τη λήξη όλων των αναγκαίων μέτρων για να σταματήσει το λουτρό αίματος και η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, αφήνοντας ανοιχτές όλες τις ερμηνείες. Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είχε δηλώσει θα ζητήσει από την ΕΕ την άμεση επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη.
Η Βεγγάζη, το προπύργιο της εξέγερσης και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης,  είναι η πρώτη απελευθερωμένη πόλη της χώρας και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των εξεγερμένων, όπως επίσης και οι πόλεις Αζνταμπίγια, Μιζουράτα, Σαμπράτα και Ζαουίγια, με την τελευταία μόλις 50 χλμ από την Τρίπολη.
Υιός Καντάφι: «Όλα είναι φυσιολογικα»
Νέες δηλώσεις έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος τόνισε πως όλα είναι «φυσιολογικά».
«Τα λιμάνια, τα σχολεία και τα αεροδρόμια είναι όλα ανοιχτά» είπε. «Το πρόβλημα βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές. Η ζωή είναι φυσιολογική. Αδέλφια, οι Λίβυοι πρέπει να ενωθούν σε αυτή την εθνική μάχη», κατέληξε.
Εξέγερση
Αυτόπτης μάρτυρας,  τον οποίο επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι η Τρίπολη είναι ουσιαστικά έρημη, με τον περισσότερο κόσμο να ελπίζει, οι διαδηλωτές και οι στρατιώτες που αποστάτησαν να φτάνουν από τα ανατολικά για να τους βοηθήσουν. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι μόνοι που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι στρατιώτες, αστυνομικοί και μισθοφόροι από χώρες της Β. Αφρικής.
Όλες οι τράπεζες και τα καταστήματα είναι κλειστά. Υπήρξε ένα γραπτό μήνυμα το πρωί της Τετάρτης  προς τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας το οποίο ανέφερε ότι όλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, δεν πρέπει να πάνε για δουλειά.
Ένας κάτοικος της Τρίπολης τον οποίο επικαλείται το BBC, δήλωσε: «Ελπίζω οι κάτοικοι να μην πάνε για δουλειά – μπορεί να είναι ο δικός μας τρόπος για μια ειρηνική διαμαρτυρία – θα μείνουμε όλοι σπίτια μας επ’ αόριστον»..
Επαναπατρισμός Ελλήνων
Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση, αναχώρησαν στις 09:00 το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Τρίπολη και την Σάμπχα, δύο κέντρα συγκέντρωσης για τους Έλληνες που βρίσκονται σε διάφορα εργοτάξια σε αυτές τις περιοχές.
Στην περίπτωση της Τρίπολης για περισσότερους από 100 ανθρώπους και στη Σάμπχα για περισσότερους από 40. Τα αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους γύρω στις 12.00- 12.30 το μεσημέρι.
Τις δυσκολίες της επιχείρησης, η οποία τελικά έλαβε άδεια πτήσης, επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ. Δόλλης λίγο πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. «Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες»

http://www.imerisia.gr 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Παράταση,Ιούνιο,paratasi,iounio

Μέχρι το τέλος Ιουνίου παρατείνεται η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η προθεσμία που είχε δοθεί, μετά την προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ήθελαν να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους, ήταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.


ΠΡΕΖΑ TV

Νέα επεισόδια στην Κερατέα




Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στην Κερατέα, με κατοίκους και αστυνομικούς των ΜΑΤ να συγκρούονται για ακόμη μία φορά, με αφορμή την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή.
Εξαγριωμένοι κάτοικοι βγήκαν ακόμη μία φορά στη λεωφόρο Λαυρίου, πετώντας κατά των αστυνομικών βόμβες μολότοφ και αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Λακωνία: Σκότωσε τον συγκάτοικό του και πέταξε το πτώμα στα σκουπίδια!

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη στυγερή δολοφονία που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία...


Δράστης ένας 47χρονος Ρουμάνος και θύμα ένας 58χρονος Πολωνός. Οι δυο τους, συγκατοικούσαν σε σπίτι στο δημοτικό διαμέρισμα της Σκάλας Λακωνίας και σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής δεν έδιναν δικαιώματα. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (21-02-2011) οι δύο φίλοι άρχισαν να τσακώνονται και κάποια στιγμή η κατάσταση ξέφυγε για τα καλά...

Ο δράστης έβαλε κάτω τον 58χρονο και άρχισε να τον χτυπάει στο κεφάλι με πρωτοφανή αγριότητα. Κάποια στιγμή ο Πολωνός δεν άντεξε τα δολοφονικά χτυπήματα και πέθανε. Ο δράστης κρατούσε το πτώμα στο σπίτι μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (22-02-2011). Τότε το έβαλε στο αυτοκίνητο και το μετέφερε στην περιοχή Αφανιά, όπου το εγκατέλειψε δίπλα από τα σκουπίδια.

Το πτώμα βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (23-02-2011). Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε δικογραφία η οποία διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, προκειμένου εκδοθεί σε βάρος του ΅Ένταλμα Σύλληψης.

http://www.newsit.gr/ 

Επεισόδια στιγμάτισαν και την σημερινή μαζική απεργία


Επεισόδια στιγμάτισαν και την σημερινή μαζική απεργία



Αποκαθίσταται σιγά σιγά η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από τη μαζική πορεία που πραγματοποίησαν η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ..
Αρκετοί διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα όπου επέστεψαν, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στην περιοχή. Προ ολίγου άνοιξαν η οδός Σταδίου, η Ακαδημίας αλλά και η Μητροπόλεως.

Η αστυνομία πραγματοποίησε 20 προσαγωγές ατόμων, 4- 5 εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα συλληφθούν. Σύμφωνα με την αστυνομία, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε ένα υπηρεσιακό όχημα.

Ένταση επικράτησε για λίγο στη διασταύρωση της Β. Αμαλίας με τη Β. Σοφίας, καθώς διαδηλωτές επιτέθηκαν με καδρόνια στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στα Προπύλαια αυτή την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τον όγκο των διαδηλωτών. Στις 15:45 ομάδα δικυκλιστών διέσχισε την Ερμού.

Όλα ξεκίνησαν όταν λίγο μετά τις 14:00 έγιναν εκτεταμένες ρίψεις μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών και βομβίδων κρότου - λάμψης αλλά και χημικών από αστυνομικές δυνάμεις, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, δίπλα ακριβώς στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα διεθνή μέσα για τα επεισόδια στην Αθήνα





Μικροεστίες φωτιάς ξέσπασαν σε αρκετά σημεία της πλατείας, ενώ ομάδες νεαρών έσπασαν μάρμαρα και πλακάκια, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και ξεκίνησαν έναν άγριο πετροπόλεμο με την αστυνομία. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, εξαιτίας των χημικών, των δακρυγόνων, αλλά και των μολότοφ.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών τελεί υπό αστυνομικό κλοιό, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Μια μοτοσικλέτα της ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. τυλίχθηκε στις φλόγες από ρίψη μολότοφ, ενώ ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών.



Οδομαχίες σημειώθηκαν επίσης και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Παράλληλα, υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ λίγο πριν από τις 13:00 επί της οδού Πανεπιστημίου.



Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένας ηλικιωμένος άνδρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου στην πλατεία Συντάγματος.

Ο νεαρός ήταν οπλισμένος σαν «αστακός», καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν ένα τσεκούρι, ένα τόξο και άλλα όπλα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών καθώς και βομβίδων κρότου - λάμψης, προκειμένου να απωθήσουν ομάδα διαδηλωτών, που τους επιτέθηκε με πέτρες, ξύλα και γιαούρτια.

Στην πλατεία Συντάγματος έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το κύριο σώμα της πορείας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα.


http://www.madata.gr/

Ακτοπλοϊκή “απομόνωση” τα νησιά???

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση απειλεί να αφήσει τα Ελληνικά απομακρυσμένα νησιά η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.
Με επιστολή της, προς στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Θαλασσίων Υποθέσεων, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, ζητά την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων για τα επιδοτούμενα δρομολόγια, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την άσχημη οικονομική κατάσταση των εταιρειών μελών της.
Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας ζητά τη χορήγηση προκαταβολής της επιδότησης 50% εντός δυο μηνών από την ασφαλή εκτέλεση του δρομολογίου για άγονη γραμμή και να συμψηφιστεί το ΦΠΑ, ΚΑΕΟ και επίναυλος( τέλη υπέρ τρίτων) από τις οφειλόμενες χρηματικές αποζημιώσεις εκτέλεσης δρομολογίων.

Παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Περίπου εκατό άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίων στο Κράιστσερτς, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, η οποία επλήγη από σεισμό 6,3 βαθμών, ανακοίνωσε η αστυνομία, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 65, που έχουν ήδη καταγραφεί επισήμως.
Ο επίτροπος Ράσελ Γκίμπσον δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio New Zealand ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι "θα μπορούσε να φτάσει τους εκατό και ίσως ακόμη περισσότερους".
"Ο αριθμός των νεκρών θα υπερβαίνει τους 65, θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν", πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ισχυρός σεισμός στη Ν. Ζηλανδία

Μέτρα-κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα σχεδιάζει η Αίγυπτος

Δέσμη μέτρων σχεδιάζει το αιγυπτιακό κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να ανακάμψει η εθνική οικονομία, που ταλανίστηκε από την πολυήμερη λαϊκή εξέγερση, ανακοίνωσε στο Κάιρο σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Σαμίρ Ραντουάν.
«Θέλουμε η οικονομία μας να ξανασταθεί στα πόδια της», τόνισε ο κ. Ραντουάν. «Με μέτρα, που θα συμπεριλάβουμε στον προϋπολογισμό του κράτους, αλλά και με μέτρα που θα λάβουμε εκτός αυτού του πλαισίου, θα βοηθήσουμε άμεσα και πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας υπολογίζεται στο 1,7% από 6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Το αιγυπτιακό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,3% μέχρι τον Ιούνιο σε 12μηνη βάση, ως προς το αμέσως προηγούμενο 12μηνο.
newsbomb.gr

Τραγωδία στην Καλαμπάκα

Τέλος στην ζωή του φέρεται να έβαλε το βράδυ της Δευτέρας ένας 61χρονος στην Καλογριανή Καλαμπάκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr, τον 61χρονο βρήκε η σύζυγός στο δωμάτιο του σπιτιού στις 7.30 το πρωί της Τρίτης καθώς δεν βρισκόταν στο σπίτι της το περασμένο βράδυ.
Όλα δείχνουν ότι ο 61χρονος, έβαλε τέλος στην ζωή του βάζοντας το κυνηγετικό του μονόκαννο όπλο κοντά στο κεφάλι του και πυροβόλησε…
Προανάκριση για το συμβάν, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας, ενώ η είδηση συγκλόνισε την τοπική κοινωνία.
newsbomb.gr

Πληρώνουν τα άλογα διόδια;

Mε ειρωνική διάθεση θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των τιμών των διοδίων ένας κάτοικος της Πάτρας! Ιππεύοντας ένα άλογο προσπάθησε να περάσει από τα διόδια του Ρίου και σύμφωνα με το thebest.gr ζητούσε να πληρώσει το αντίτιμο που αναλογεί.
Μόνο που ο τιμοκατάλογος δεν έχει προβλέψει τέτοιου είδους… διελεύσεις!
Ωστόσο, απομακρύνθηκε από το σημείο μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.
http://www.youtube.com/watch?v=z2qnhu6DhCo&feature=player_embedded

Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Λιβύης

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συντονισμό και με άλλες χώρες για τον απεγκλωβισμό των 300 περίπου Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη όπου η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.
«Βοήθεια σώστε μας!»
Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ένας Έλληνας μετανάστης, απο την Πτολεμαίδα, που εργάζεται 500 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης.
Ο Παναγιώτης Κορυφίδης επικοινώνησε με το Mega για να δώσει τις συντεταγμένες που βρίσκεται μαζί με άλλους 20 Έλληνες και Ελληνοκύπριους ώστε να τους εντοπίσουν τα αεροσκάφη, καθώς δεν σταματούν οι επιθέσεις που δέχονται από ένοπλους με σκοπό να τους ληστέψουν.
«Πριν από πέντε λεπτά ήρθαν πάλι οι ένοπλοι. Είμαστε καλά, το νερό και η τροφή όμως δεν φτάνει για περισσότερες από 3- 4 ημέρες. Βοηθήστε μας. Σώστε μας!», είπε ο κ. Κορυφίδης ζητώντας βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Ελευσίνα
Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C 130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με τη δυνατότητα άμεσης απογείωσης, μόλις δοθεί η σχετική εντολή.
«Οι προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή είναι να πάρουμε άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να φέρουμε τον κόσμο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα από τη Λιβύη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.
Όπως εξήγησε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του σήμερα ο κ. Δόλλης, πέρα από το βασικό θέμα ασφάλειας, στη Λιβύη υπάρχουν τέσσερα αεροδρόμια από τα οποία, όμως, οι Έλληνες βρίσκονται σε αποστάσεις έως και 350 χιλιομέτρων
"Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερα άτομα και με τις εταιρείες", είπε ο κ Δόλλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Υπουργείου Εξωτερικών είναι όλοι καλά.
Σε επικοινωνία που είχε το newsbomb.gr με το υπουργείο Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για την προετοιμασία που γίνεται ώστε τα αεροσκάφη να παραλάβουν τους Έλληνες από το αεροδρόμιο της Τρίπολης: «Είμαστε σε προετοιμασία, δεν έχουν φύγει ακόμα τα αεροσκάφη καθώς υπάρχουν προβλήματα προσγείωσης. Επίσης οι Έλληνες που ζουν στην Λιβύη βρίσκονται σε αρκετά σημεία και πρέπει να συγκεντρωθούν. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εντός της ημέρας τα αεροσκάφη να παραλάβουν τους 300 Έλληνες που βρίσκονται στη Λιβύη».
To newsbomb.gr επικοινώνησε και με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει καμία ενημέρωση για τους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί. Εξάλλου η επικοινωνία με το λιβυκό καθεστώς αλλά και την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη δεν έχει αποκατασταθεί.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου της Βεγγάζης έχουν καταστραφεί και είναι αδύνατον να προσγειωθούν εκεί αεροσκάφη.

Νέα σενάρια πτώχευσης και επιστροφής στη δραχμή

Τα σενάρια επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή επανέρχονται και πάλι, αυτή τη φορά μέσω του European Economic Advisory Group (EEAG) που υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να παραγράψει περισσότερο από το 30% των δανείων της και πως το 2013 θα οδηγηθεί σε πτώχευση.
Στο σημερινό report του EEAG που στελεχώνεται από κορυφαίους Ευρωπαίους οικονομόλους, εκτιμά πως το τρέχον πρόγραμμα εξοικονόμησης της χώρας μας, δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους.
Οι οικονομολόγοι συστήνουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ΕΕ να καταλήξει να παράσχει μακροπρόθεσμα βοήθεια στην Ελλάδα.
Επίσης συστήνουν στην Ελλάδα είτε να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή, είτε να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και γενικότερες περικοπές στους μισθούς.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια, όταν λήξει το τρέχον πακέτο διάσωσης το 2013.
Προσθέτει πως η Ελλάδα για να μειώσει το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, θα πρέπει να διάγει μια περίοδο εσωτερικής ή εξωτερικής υποτίμησης, η οποία θα μειώσει την αξία (σε ευρώ) των ελληνικών μισθών, των τιμών και του ΑΕΠ.
Τέλος, θεωρεί πως βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πηγή: www.newscode.gr

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα επεισόδια στο ντέρμπι


Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν τα επεισόδια στο ντέρμπι του Σαββάτου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Σε έγγραφο που απέστειλε στην εισαγγελία Πειραιά, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, αναφέρει ότι η έρευνα για τα επεισόδια πρέπει να γίνει προσωπικά από τον εισαγγελέα Πειραιά και όχι από την αστυνομία, να ληφθεί υπόψη το αμοντάριστο βίντεο, να ελεγχθεί πώς μπήκαν στο γήπεδο τα καπνογόνα και να ζητηθούν αναφορές από τις παριστάμενους στο γήπεδο εισαγγελείς.

Προειδοποίηση προς τη Σούπερλιγκα ότι η στρόφιγγα των κρατικών χρηματοδοτήσεων θα κλείσει αν συνεχιστούν τα φαινόμενα βίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο απηύθυνε στο μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Πρώτη Γραμμή» ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής.

«Η Σούπερλιγκα δεν είναι σε θέση να διοργανώνει πρωταθλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο τόνισε ότι είναι η τρίτη φορά φέτος, επισημαίνοντας ότι «ο κανονισμός είναι ανεπαρκέστατος». «Θα έπρεπε να υπάρχει ποινή μηδενισμού της ομάδας, ζητάμε την τροποποίηση του κανονισμού της ΕΠΟ ως προς αυτό» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Εμμανουήλ Αντωνάκης άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, του γενικού αρχηγού του συλλόγου Τάσου Μητρόπουλου και της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, με θέμα συζήτησης τη βία στα γήπεδα, με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι το πρόβλημα της βίας είναι συνολικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το νομοσχέδιο περί βίας.

skai.gr

Ισχυρός σεισμός στη Ν. Ζηλανδία


Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε την Τρίτη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, την Κρίσττσερτς, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν καταρρεύσει κτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν "πολλά θύματα", ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι στα ερείπια, αλλά και παγιδευμένοι σε κτήρια όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα ότι σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο.

Το τοπικό κανάλι έδειξε σώματα να ανασύρονται μέσα από συντρίμμια στο κέντρο της πόλης, αλλά δεν διασαφηνίστηκε αν υπάρχουν νεκροί ανάμεσά τους. Σύμφωνα πάντως με τις αστυνομικές αρχές, η δόνηση προκάλεσε πολλές απώλειες, καθώς συνέβη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Οι Γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το βάθος κείτεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η πόλη της Κρίσττσερτς είχε κτυπηθεί από τον Εγκέλαδο και μόλις πριν από πέντε μήνες, με δόνηση έντασης 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά τα έργα αποκατάστασης των ζημιών παρεμποδίστηκαν σημαντικά από μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.

Sex: 50 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε


Σας παρουσιάζουμε 50 ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από το σεξ που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε μέχρι σήμερα.




1. Η συχνότερη τοποθεσία των ενηλίκων για σεξ είναι η κρεβατοκάμαρα ενώ ακολουθεί το αυτοκίνητο.
2. Η σεξολογία είναι η επιστημονική μελέτη της σεξουαλικότητας.
3. Ο HPV (ιός κονδυλωμάτων) μεταδίδεται μέσω του κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ αλλά και με την άμεση δερματική επαφή στις περιοχές αυτές.
4. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που κάνουμε σεξ, μειώνουμε το κίνδυνο HIV μόλυνσης δραματικά.
5. Για μερικές γυναίκες, η στάση του «σκύλου» προσδίδει μεγαλύτερο ερεθισμό του σημείου G, αλλά μηδαμινό ερεθισμό της κλειτορίδας.
6. Η κοκαΐνη αυξάνει την ερωτική επιθυμία, αλλά καθυστερεί τον οργασμό.
7. Αρκετές χώρες είναι πρώτες στις προτιμήσεις των λεγόμενων σεξ-τουριστών, όπως η Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Σρι-Λάνκα, Κόστα Ρίκα, Κούβα και Κένυα.
8. Υπολογίζεται ότι περίπου 650.000 γυναίκες ανήκουν στην κατηγορία των σεξ-τουριστών.
9. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αυνανισμός μπορεί να χρησιμεύει και σαν καρδιαγγειακή άσκηση.
10 .Αλγολαγνεία είναι η σεξουαλική ικανοποίηση προερχόμενη από τη λήψη πόνου (μαζοχισμός) ή την πρόκληση πόνου (σαδισμός).
11. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα χαλαρό πέος και σε ένα πέος σε στύση, όσον αφορά το μέγεθος, έχει μεγάλη διακύμανση, από 0,7 εκ. έως και 6,5 εκ.
12. Το σπέρμα περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο, φρουκτόζη και ελεύθερα αμινοξέα.
13. Το ποσοστό σπασίματος ενός προφυλακτικού είναι μεταξύ 0,4% και 2,3%.
14. Ένα κουταλάκι του γλυκού σπέρμα περιέχει 5 θερμίδες cal.
15. Η χρονική διάρκεια έναρξης του ανδρικού οργασμού είναι 3 με 10 δευτερόλεπτα.
16. Το μέσο πέος έχει μήκος 13 εκ. σε στύση και 7,5 εκ. σε χαλάρωση.
17. Περίπου το 50% των ανδρών και το 10% των γυναικών (που συμμετείχαν σε έρευνα) έχουν κάνει σεξ στη δουλειά τους.
18. Περίπου το 52% των γυναικών προσποιείται τον οργασμό σε τακτική βάση.
19. Χωρίς τα «προκαταρτικά», η μέση διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είναι περίπου 7 λεπτά.
20. Οι γυναίκες που «μιλούν βρώμικα» κατά τη διάρκεια του σεξ είναι περισσότερες από τους άνδρες.
21. Οι κυριότεροι προορισμοί για τις γυναίκες «σεξ- τουρίστριες» είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Τουρκία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
22. Δεν υπάρχει συσχέτιση μεγέθους πέους και μεγεθών ποδιών, χεριών, και μύτης. Τα όσα ξέρουμε… είναι μύθος.
23. Το σεξ σταματά τον πονοκέφαλο, απλά γιατί εκλύει ενδορφίνες, που είναι φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.
24. Το σημείο G (αν υπάρχει) υπολογίστε το 5 εκ. από την είσοδο του κόλπου (περίπου 2 φάλαγγες δακτύλου).
25. Ανανάς και Σέλερι κάνουν το σπέρμα γλυκό, ενώ ο Καφές και το Αλκοόλ πικρό.
26. Μερικές γυναίκες προ την ανοργασμία τους, δηλώνουν ευχαρίστηση από την σεξουαλική ζωή τους.
27. Οι μελέτες λένε πως οι γυναίκες κάνουν πιο εύκολα οργασμό όταν είναι μόνες παρά με σύντροφο.
28. Το σπέρμα έχει ουδέτερο ή ελαφρά αλκαλικό ph από 7,1 – 8,0 φέρνει προς το γλυκό δηλαδή.
29. Στις ηλικίες των 15-19 ετών η χρήση προφυλακτικού στην πρώτη σεξουαλική επαφή αυξήθηκε μόλις κατά 2%( 69-71% ) από 1995 – 2009 (μάλλον δεν αρκεί).
30. Περίπου 1.000.000 γυναίκες από την δύση συνολικά (Ευρώπη Αμερική) κάνουν σεξουαλικό τουρισμό κατ΄ επανάληψη.
31. Οι ανύπανδροι(ες) άνδρες – γυναίκες έχουν συχνότητα σεξουαλικών επαφών κατά μέσο όρο 4 φορές τον μήνα.
32. Το 1995 21% των ανδρών έκαναν σεξ πριν από 15 χρόνων, ενώ το 2005 το ποσοστό έπεσε στο 15%.
33. Η λέξη sex περιγράφεται για πρώτη φορά το 1382
34.Πολλοί νέοι άνδρες μπορούν να έχουν στύση αμέσως μετά την εκσπερμάτιση. Άλλοι (οι περισσότεροι) τουλάχιστον 15 λεπτά μετά.
35. Οι νέοι 15-19 ετών κάνουν πολύ πιο συχνά στοματικό sex παρά συνουσία.
36. Από τον παγκόσμιο πληθυσμό μόνο 30% των ανδρών > 15 ετών έχουν κάνει περιτομή.
37. Τα φιλιά αποστειρώνουν το στόμα και καθαρίζουν τα δόντια.
38. Την τελευταία 10ετία ο αριθμός των ανδρών με υψηλή μόρφωση που συντηρούν 4 (δεσμούς τουλάχιστον) έπεσε δραματικά (ίσως λόγω της κρίσης).
39. Τα γυναικεία στήθη είναι για την πλειοψηφία των ανδρών από τα πιο διεγερτικά σημεία (ανεξαρτήτως μεγέθους).
40. Η οργασμική φάση (τελική κορύφωση) διαρκεί από 3″ έως 10″ και προκαλεί αυτό το ζεστό και ευχάριστο συναίσθημα.
41. Από τα 4,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως (2005), το 40% των λοιμώξεων από HIV αφορά σε νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών.
42. 9.000.000.000 προφυλακτικά χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο.
43. Καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι η σεξουαλική διαταραχή, κατά την οποία ο άνδρας, παρά την καλή στύση και επιθυμία, δεν μπορεί να τελειώσει.
44. Για τις γυναίκες οι γοφοί του άνδρα είναι το πιο ελκυστικό κομμάτι.
45. 75% των γυναικών φτάνουν σε οργασμό από το στοματικό σεξ συγκριτικά με το 25% που φτάνει από την συνουσία.
46. Μια εκσπερμάτιση είναι περίπου όσο ένα κουταλάκι γλυκού ή και σούπας μερικές φορές.
47. Το συνολικό εισόδημα από την βιομηχανία πορνό στην Αμερική είναι 13 δις και στον κόσμο συνολικά 97 δις.
48. Το προφυλακτικό αντέχει ένα μήνα στο πορτοφόλι μετά καταστρέφεται.
49. 200 θερμίδες θα κάψετε στη διάρκεια πολύ έντονου sex για 30 λεπτά.
50. 15% των ανδρών και 60% των γυναικών δεν ευχαριστιούνται το sex την πρώτη φορά.
Πηγή: pinnokio.blogspot.com

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ¨ΝΙΚΗΣΕΤΕ¨, ΜΙΑ ΞΑΝΘΙA; καντε το τεστ που ακολουθει!


Φοιτητικό επίδομα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


foithtes_535_355


Μέχρι 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα. Ποιοι το δικαιούνται και ποια δικαιολογητικά χρειάζονται. Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες...
Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων των φοιτητών στις κατά τόπους Εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος. Πρόκειται για το ποσό των 1.000 ευρώ που καταβάλλεται εφάπαξ στους φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις και καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι 31 Μαρτίου 2011.

Ποιοι το δικαιούνται

Από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς των προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν:

- Σε Ιδρύματα Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.
- Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το επίδομα καταβάλλεται κάθε χρόνο, για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές (σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Σχολής). Μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον είναι πάνω από 25 ετών ή είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος είναι οι ακόλουθες:

- Ο φοιτητής να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία, λόγω των σπουδών του, σε πόλη άλλη από αυτήν στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας.

- Στην πόλη που σπουδάζει ο φοιτητής να μην έχουν ο ίδιος ή οι γονείς του πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία.

- Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Το όριο των 30.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του πατέρα, της μητέρας και των ανήλικων τέκνων τους από κάθε πηγή.

Το επίδομα καταβάλλεται στους γονείς προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν σε ιδρύματα του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, και σε Πανεπιστήμια της Κύπρου που ισχύει το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης, χορηγείται και στους ίδιους τους φοιτητές όταν: είναι πάνω από 25 ετών, ορφανοί και από τους δύο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.


ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Φοίτηση
Το επίδομα καταβάλλεται στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος, καθώς και των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

Χορηγείται για όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη αυτής της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες.

Χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος σύμφωνα με τον κανονισμό της λειτουργίας τους. Επισημαίνεται όμως ότι η έναρξη φοίτησης συμπίπτει χρονικά με την αρχική εγγραφή στη Σχολή ή το Τμήμα ανεξαρτήτως εξαμήνου εγγραφής.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στη Σχολή ή το Τμήμα αυτής ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Η φοίτηση πρέπει να αποδεικνύεται με πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος. Ειδικά για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί (για πρώτη φορά) στο πρώτο έτος σπουδών, στο πιστοποιητικό αναφέρεται μόνο η εγγραφή του φοιτητή στη Σχολή. O φοιτητής που εγγράφεται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος αλλά στο β' εξάμηνο (εαρινό) δικαιούται ολόκληρο το επίδομα.

Υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης

Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση χορήγησης του επιδόματος υποβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους.

Δικαιούχος
Το επίδομα χορηγείται στο πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής. Κατ' εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού

γ) είναι πάνω από 25 ετών

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν.2238/1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου.

Δεν υπάρχει καταληκτική ηλικία δικαιούχου για τη χορήγηση του επιδόματος, αρκεί να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Υπηκοότητα του φοιτητή

Το επίδομα χορηγείται μόνον για φοιτητές Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Διαμονή, Μισθωτήριο συμβόλαιο

O φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.
Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης θεωρείται ως μία πόλη ο Νομός Αττικής πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων και περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.
Συγκεκριμένα, οι πόλεις και οι περιοχές του νομού Αττικής που απέχουν άνω των σαράντα (40) χιλιομέτρων σύμφωνα με στοιχεία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και της Νομαρχίας Αθηνών είναι: Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Δημήτριος (Παραλία Βαρνάβα), Άγιος Κωνσταντίνος (Καμάριζα), Αιγόσθενα (Πόρτο Γερμενό), Αλεποχώριον, Αμφιάρειο, Ανάβυσσος, Άνω Σούλιον, Αυλών, Βίλια, Γαλατάς, Γραμματικόν, Δασκαλειό (Λιμήν), Ερυθραί, Θορικόν, Κακή Θάλασσα Κερατέας, Κάλαμος, Καλέντζι, Καλλονή, Κάτω Σούλιον, Κινέτα (Δασικός Σταθμός), Λαγονήσι, Λαύριον, Λεγρενά, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μέγαρα, Μέθανα, Μιλέσιον, Νέα Παλάτια (Ωρωπού), Oινόη, Oρμος Αγ. Μαρίνας Γραμματικού, Παλαιά Φώκαια, Πάχη (Μεγάρων), Πλάκα (Κερατέας), Ραμνούς, Σκάλα Ωρωπού, Σούνιο, Σπάρτα, Συκάμινον, Σχοινιάς, Τροιζήνα, Τύμβος, Χαλκούτσι, Ψάθα, Ωρωπός).
Όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες και οικοτροφεία δεν δικαιούνται το επίδομα.

Oικογενειακό Εισόδημα

Για τη χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσόν των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ

Επισημαίνουμε τα όσα έχουν γίνει δεκτά με προηγούμενες εγκυκλίους καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί.

Α. Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος

1. Φοίτηση

Καταβάλλεται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ιδρυμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος, καθώς και των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εφ' όσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

-Χορηγείται για όλους του προπτυχιακούς φοιτητές της οικογένειας, εφ' όσον διαμένουν σε άλλη πόλη αυτής της κύριας κατοικίας τους, ανεξάρτητα αν φοιτούν στην ίδια Σχολή και πόλη ή σε διαφορετικές Σχολές και πόλεις και διαμένουν σε μία ή περισσότερες οικίες.

-- Χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της Σχολής ή του Τμήματος σύμφωνα με τον κανονισμό της λειτουργίας τους.

-Επισημαίνεται όμως ότι η έναρξη φοίτησης συμπίπτει χρονικά με την αρχική εγγραφή στη Σχολή ή το Τμήμα ανεξαρτήτως εξαμήνου εγγραφής. Κατά συνέπεια φοιτητής που έχει εγγραφεί το ακαδημαϊκό έτος 2006 - 2007 (ανεξαρτήτως εξαμήνου, χειμερινού ή εαρινού) και η φοίτηση προβλέπεται τετραετής, το ακαδημαϊκό έτος 2010 - 2011 δεν δικαιούται το επίδομα.

- Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στη Σχολή ή το Τμήμα αυτής ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. - Δεν δικαιούνται το επίδομα οι φοιτητές των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών. Στις Στρατιωτικές Σχολές ανήκουν η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.

-Η φοίτηση πρέπει να αποδεικνύεται με πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος αυτής, το περιεχόμενο του οποίου αναλύεται στα έντυπα πιστοποιητικού (διαφορετικά για Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.) και τα οποία εκδίδονται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους και φέρουν πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή της Γραμματείας του Τμήματος ή της Σχολής.

-Ειδικά για τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί (για πρώτη φορά) στο πρώτο έτος σπουδών, στο πιστοποιητικό αναφέρεται μόνο η εγγραφή του φοιτητή στη Σχολή. - Στα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται για την καταβολή του επιδόματος θα πρέπει να αναφέρονται μαθήματα και όχι διδακτικές μονάδες. Τα πιστοποιητικά σπουδών που αναφέρουν διδακτικές μονάδες δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτά.

- Ο φοιτητής που εγγράφεται για πρώτη φορά στο πρώτο έτος αλλά στο β' εξάμηνο (εαρινό) δικαιούται ολόκληρο το επίδομα.

2. Υποβολή εμπρόθεσμης αίτησης:

Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση χορήγησης του επιδόματος υποβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους με εξαίρεση αυτούς που εγγράφονται για πρώτη φορά στο δεύτερο (εαρινό) εξάμηνο των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι υποβάλλουν την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση εντός των πέντε πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους.
Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου. Σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας του θα υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. την αρμοδία με βάση τη νέα του διεύθυνση αναγράφοντας συγχρόνως και τη διεύθυνση του προηγουμένου έτους. Η αίτηση μετά των υποβληθέντων δικαιολογητικών στη συνέχεια θα διαβιβάζεται στην προηγούμενη Δ.Ο.Υ. απ' όπου θα γίνεται ο έλεγχος και θα καταβάλλεται το ποσό στον δικαιούχο ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, ή θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θα αναγράφει στην αίτησή του. Σημειώνουμε ότι διεύθυνση κατοικίας για έλεγχο προς χορήγηση του επιδόματος θα λαμβάνεται αυτή που αναγράφεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγουμένου οικονομικού έτους (π.χ. για τη χορήγηση κατά το 2010 θα ληφθεί υπ' όψιν η διεύθυνση της δήλωσης φορολογία εισοδήματος οικ. έτους 2009).

3. Δικαιούχος

- Χορηγείται στο πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής

- Κατ' εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφ' όσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αυτή προσκομίζονται τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου, λαμβάνεται υπ' όψη η κατοικία της αλλοδαπής, τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα, και το επίδομα χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ. διαμονής του φοιτητή όπως θα προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο.

γ) είναι πάνω από 25 ετών

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η σύζυγος είναι φοιτήτρια, εφ' όσον έχει δικά της εισοδήματα και συντρέχουν και οι άλλες προϋποθέσεις, δικαιούχος είναι η ίδια.

- Οι Κύπριοι καθώς και οι προερχόμενοι από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές ή σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανεξαρτήτως από τον τρόπο εισαγωγής τους, εάν και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τη χορήγησή του.

* Δεν υπάρχει καταληκτική ηλικία δικαιούχου για τη χορήγηση του επιδόματος, αρκεί να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

4. Υπηκοότητα του φοιτητή

·Το επίδομα χορηγείται μόνον για φοιτητές Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφ' όσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

·Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

5. Διαμονή - Μισθωτήριο συμβόλαιο

Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης θεωρείται ως μία πόλη ο Νομός Αττικής πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων και περιοχών του που απέχουν από το κέντρο της Αθήνας περισσότερο από σαράντα (40) χιλιόμετρα, οι οποίες θεωρούνται ως αυτοτελείς πόλεις.
Οσον αφορά τα μισθωτήρια συμβόλαια επισημαίνονται τα ακόλουθα:

* Το μισθωτήριο συμβόλαιο ανεξάρτητα από το ποσό του μισθώματος προσκομίζεται από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή, για θεώρηση σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από της σύνταξή του.
* Το συμβόλαιο υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίγραφα από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο σε αυτόν που το προσκόμισε.

* Η θεώρηση του μισθωτηρίου συμβολαίου στη Δ.Ο.Υ. γίνεται ατελώς, δηλαδή ο φορολογούμενος δεν υποχρεούται να καταβάλλει κανένα ποσό φόρου, τέλους ή δικαιώματος.

* Αν το μισθωτήριο συμβόλαιο προσκομίζεται στη Δ.Ο.Υ. αφού περάσουν τριάντα (30) ημέρες από τη σύνταξή του, προβλέπεται από το νόμο επιβολή σχετικού προστίμου.

* Σε περίπτωση που συντάσσεται συμφωνητικό μίσθωσης και κατατίθεται για θεώρηση μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη σύνταξή του, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του (ταυτόχρονη, αναδρομική ή μελλοντική), θεωρείται εμπρόθεσμο χωρίς στην περίπτωση αυτή να επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.
* Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι θεωρημένο στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Γίνονται δεκτά και φωτοαντίγραφα επικυρωμένα. Αν δεν έχουν επικυρωθεί από άλλη Αρχή, η επικύρωση του φωτοαντιγράφου γίνεται από τον υπάλληλο που παραλαμβάνει την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση. Ισχύουν και μισθωτήρια των οποίων η διάρκεια είναι μικρότερη του έτους.

* Στις περιπτώσεις που απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο για τη χορήγηση του επιδόματος γίνονται δεκτά και συμβόλαια που έχουν λήξει, υπό την προϋπόθεση ότι ίσχυσαν τουλάχιστον επί δίμηνο εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα. Η συμπλήρωση του διμήνου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης.

* Δεν μπορεί να χορηγηθεί το επίδομα με υπεύθυνη δήλωση και αποδείξεις σε αντικατάσταση μη υπάρχοντος μισθωτηρίου συμβολαίου.

* Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.

* Γίνονται δεκτά μισθωτήρια με έναρξη ισχύος μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των δικαιολογητικών, ανεξάρτητα αν πρόκειται για παλιό ή νέο φοιτητή.
* Οι Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε Σχολές του Πανεπιστημίου της Κύπρου, εφ' όσον δεν υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο, θα προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην οποία θα αναγράφουν όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

* Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν θεωρείται ως μίσθωση υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ' αυτό και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο για το ίδιο διάστημα. Ως πανσιόν για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού θεωρείται είδος μικρού ξενοδοχείου. Η επί δίμηνο τουλάχιστον διαμονή της περίπτωσης αυτής (σε ξενοδοχείο ή πανσιόν), θα πρέπει να έχει διανυθεί εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο χορηγείται το επίδομα και σε καμία περίπτωση εκτός αυτού (π.χ. Αύγουστο), και να έχει συμπληρωθεί μέχρι την ημέρα υποβολής της αίτησης χορήγησης του επιδόματος. Επισημαίνεται ότι γι' αυτούς που εγγράφονται για πρώτη φορά στο δεύτερο (εαρινό) εξάμηνο των Τ.Ε.Ι. η δίμηνη διαμονή πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής της αίτησης της περίπτωσης αυτής.

* Γίνονται δεκτά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας και εκτός πόλης φοίτησης σε απόσταση μέχρι σαράντα (40) χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής σύμφωνα με βεβαίωση αρμόδιας Αρχής.

Όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες και οικοτροφεία δεν δικαιούνται το επίδομα.

6. Οικογενειακό Εισόδημα

Για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του, από κάθε πηγή.

Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος, για την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών, δεν υπολογίζονται, ποσά εκτάκτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση απολυομένων κ.λπ.), τίμημα πώλησης ακινήτου, καθώς και οι αγροτικές επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις επί της γεωργικής παραγωγής στις περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο. Το εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις λαμβάνεται υπόψη μετά τις προβλεπόμενες μειώσεις.
Επίσης, δε λαμβάνεται υπόψη το εν λόγω στεγαστικό επίδομα σε περίπτωση που έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο.

Ειδικά για τον υπολογισμό του εισοδήματος, στην περίπτωση της χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος, όταν το εισόδημα προέρχεται από εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ. οι οποίες τηρούν βιβλία και στοιχεία θα λαμβάνεται υπόψη το λογιστικό αποτέλεσμα και όχι το τεκμαρτό όπως προσδιορίζεται με τις εκάστοτε διαταγές.

Αν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης και ταυτόχρονα είναι και προστατευόμενο μέλος του γονέα, τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα θα υπολογίζονται αθροιστικά και στην περίπτωση αυτή δικαιούχος είναι ο γονέας.

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.

Εάν όμως υπάρχει δεύτερος γάμος τα στοιχεία λαμβάνονται από την κοινή φορολογική δήλωση του προηγουμένου οικονομικού έτους όπως υποβλήθηκε από τους νυν συζύγους, προστατευόμενο μέλος ενός των οποίων είναι ο φοιτητής. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως εάν ο φοιτητής είναι προστατευόμενο μέλος του, ή της συζύγου η αίτηση υποβάλλεται από τον σύζυγο (πατέρα ή πατριό).

Όταν οι γονείς του φοιτητή είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ο ίδιος σπουδάζει σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο, προσκομίζονται τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αυτή αφενός η κατοικία της αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη και αφετέρου τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα.

Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, όπως οι οργανισμοί αυτοί τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονταν πριν την ισχύ του Ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244Α). Η εξαίρεση αυτή να αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα.

Διευκρινίζεται ότι στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (200 τ.μ.) προσμετρώνται τα κενά. Δεν προσμετρώνται τα ημιτελή, οι βοηθητικοί χώροι και τα κατεστραμμένα από σεισμό εφ' όσον υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας. Δεν προσμετρώνται ακόμη τα ερειπωμένα διατηρητέα (ακατάλληλα για οίκηση) εφ' όσον υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που υπάρχει ποσοστό συνιδιοκτησίας λαμβάνεται υπ' όψη μόνο το ποσοστό. Επίσης δεν προσμετρώνται τα τετραγωνικά μέτρα των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς και ακίνητα των οποίων η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε μέσα στο προηγούμενο οικονομικό έτος. [π.χ. για χορήγηση του επιδόματος το 2010 δεν προσμετρώνται τα ακίνητα των οποίων η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε μέσα στο οικ. έτος 2009 (χρήση 2008)].

Φοιτητές υπήκοοι άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρου κ.λπ.) για απόδειξη α) του εισοδήματος και β) της κυριότητας ή μη κατοικίας (των γονέων ή του ιδίου, ή και των γονέων και του ιδίου αναλόγως ποιών τα εισοδήματα και κατοικίες πρέπει να ληφθούν υπ' όψη), προσκομίζουν βεβαιώσεις από τη Χώρα τους ως εξής: Για το εισόδημα από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο και την απόφαση και για τις κατοικίες από την αρμόδια Αρχή της Χώρας του (π.χ. οι υπήκοοι Κύπρου από τη Δημοτική και Κοινοτική αρχή). Επίσης θα προσκομίζεται και υπεύθυνη δήλωση του φοιτητή αρμοδίως θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, περί μη ύπαρξης άλλων κατοικιών πέραν όσων στις βεβαιώσεις ρητά αναγράφονται (π.χ. στις συνημμένες δύο βεβαιώσεις).

Αν ο φοιτητής ή ο γονέας έχει την πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας με ποσοστό συνιδιοκτησίας όμως, στην πόλη που σπουδάζει ο φοιτητής δικαιούται του επιδόματος.

Εάν η αίτηση χορήγησης του επιδόματος υποβάλλεται από τον ίδιο το φοιτητή επειδή δεν εμφανίζεται προστατευόμενο μέλος στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των γονέων, η Δ.Ο.Υ. οφείλει να ελέγχει εάν σύμφωνα με το νόμο είναι προστατευόμενο μέλος και σε καταφατική περίπτωση θα λαμβάνει υπ' όψη το οικογενειακό εισόδημα κ.λπ. των γονέων για τη χορήγηση ή μη του επιδόματος. Δικαιούχος στην περίπτωση αυτή είναι ο γονέας.
newsit.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3