-->

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Καταργούν το άσυλο




«Αντίο» στο πανεπιστήμιο που μέχρι τώρα ξέρουμε θα πούμε με τον νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος μέσα στο καλοκαίρι. Σε αυτό περιλαμβάνονται: κατάργηση του ασύλου, απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας, σύνδεση χρηματοδότησης με αξιολόγηση…. μέχρι και άτοκα δάνεια σε φοιτητές!!!


Σε ότι αφορά το άσυλο, η εικόνα που άφησε η εισήγηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργικό συμβούλιο είναι ασαφής, καθώς – όπως ανέφερε – θα υπάρχει εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας, όπως και της ελευθερίας της έκφρασης,  αλλά το άσυλο δεν θα έχει τον χωροταξικό ορισμό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ή τουλάχιστον θα διαφοροποιείται από αυτόν.


Η δωρεάν δημόσια παιδεία χάνει το περιεχόμενο που είχε. Η δημόσια χρηματοδότηση κατανέμεται με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και το κόστος σπουδών ανά φοιτητή καθώς επίσης και σύμφωνα με τον βαθμό επίτευξης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Πολιτείας και των Ιδρυμάτων με τους τετραετείς προγραμματισμούς.


Βασική αλλαγή είναι και η αντικατάσταση της Πρυτανείας από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται από επτά μέλη που θα είναι και μέλη του Ιδρύματος, άλλα επτά που θα είναι εξωτερικά μέλη και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών, ο οποίος δεν θα εκπροσωπεί φοιτητική παράταξη, αλλά θα εκλέγεται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα είναι αυτό που θα εκλέγει και τον Πρύτανη.


Σε ότι αφορά τις σπουδές, οι φοιτητές θα μπορούν να αποκτούν πτυχίο και στα τρία χρόνια, ενώ βασική ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι η σχολή στην οποία θα εισάγονται οι πρωτοετείς φοιτητές. Οι φοιτητές θα χάνουν την φοιτητική τους ιδιότητα στην περίπτωση που δεν έχουν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. 


Ο χρόνος παραμονής σε μία σχολή δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια επιπλέον των καθορισμένων ετών φοίτησης, ενώ θα θεσπιστεί ο θεσμός της μερικής φοίτησης για τους εργαζόμενους φοιτητές. Παραλλήλως θα θεσπιστεί και ο θεσμός του Συνηγόρου του Φοιτητή για την επίλυση διαφορών με καθηγητές και Ιδρύματα.

Στο μεταξύ συνδέεται η αξιολόγηση με την πορεία των καθηγητών. Οι μόνιμοι θα αξιολογούνται κάθε 5 χρόνια.


Τέλος θα χορηγούνται άτοκα δάνεια σε φοιτητές με εγγύηση του Δημοσίου καθώς και δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής μετά την έναρξη της απασχόλησής τους ή την απόκτηση ατομικού εισοδήματος.


star.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3